Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kastikkeet pois rinnuksilta

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Sianlihalla, salaatilla ja majoneesikastikkeella täytetty lihamuki kelpaa lahtelaisille.
Sianlihalla, salaatilla ja majoneesikastikkeella täytetty lihamuki kelpaa lahtelaisille. Kuva: Reijo Hietanen

Otetaan pahvimuki, täytetään se kebablihalla, majoneesipohjaisella kastikkeella ja salaatilla. Tökätään päälle suolakurkkusiivut ja kolme vihreää pepperonia. Se on siinä: lahtelainen lihamuki.

Jonen Grillissä Lahden Vapaudenkadulla syntyy monien mielestä se aito ja paras lihamuki.

"Perinneruokaa – minusta pikemminkin katuruokaa", grillin perustaja ja omistaja Jouni Mielonen makustelee. Hän sanoo, ettei lihamukia kukaan varsinaisesti keksinyt. Tai jos se kunnia pitäisi jollekin antaa, niin lahtelaisille.

"Se oli joskus 1990-luvun alussa, kun asiakkaat alkoivat pyytää kebabannoksen lautasen sijasta mukiin", Mielonen muistelee.

Jonen Grillin lihamuki valmistetaan kokolihasta, possunniskasta, joka ensin leikataan perhosleikkeiksi ja pinotaan sitten 40–50-kiloiseksi keoksi vartaaseen. Liha pyörii vartaassa ja paahtuu hiljalleen pinnalta mureaksi.

Grillillä työskentelevä Marit Nevalainen kertoo, että jotkut asiakkaat seuraavat, milloin varras pyörii ja haluavat lihan juuri kypsennettynä.

"Lihamukia saa kebabpaikoista ja muistakin grillikioskeista, mutta usein liha on jauhelihaa, jossa on mukana täyteaineita", Nevalainen selventää.

Hän vakuuttaa, että lihamuki maistuu ihan kaikille. Naiset pyytävät enemmän salaattia, miehet pyytävät usein jättämään sen kokonaan pois.

"Kun karppausvillitys alkoi, pukumiehiä oli jonossa ovella."

Porsaanlihasta tehty lihamuki on melko rasvapitoista. Rasvaa tuppaa jäämään mukin pohjallekin. Sieltä se hörpätään palanpainikkeeksi hyvällä halulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat