Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp:n kannatus vajoaa yhä, perus­suomalaisten vahvistuu

Tutkija: Äänestäjät hyppäävät vaalivankkureille

Kotimaa
 

Perussuomalaisten kannatus on vaalien jälkeen kohonnut 1,6 prosenttiyksikköä, kun taas sosiaalidemokraattien suosio on supistunut lähes yhtä paljon eli 1,4 prosenttiyksikköä.

Pientä kasvua on myös vihreiden kannatuksessa, mutta keskustaa äänestäisi nyt yhtä moni kuin huhtikuun eduskuntavaaleissa. Myös kokoomuksen kannatus huhti-toukokuussa on kutakuinkin sama kuin sen keräämä suhteellinen äänisaalis eduskuntavaaleissa.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 TNS Gallup selvitti HS:n toimeksiannosta puolueiden kannatusta eduskuntavaaleissa.

 Kaikkiaan haastateltiin 2 443 henkilöä 20. 4.–15. 5. 2015.

 Otos edustaa äänestysikäistä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 Puoluekannatusarvio on laadittu yhdistämällä haastatteluissa saadut vastaukset sekä vaalitilastot viime eduskuntavaaleissa.

 Virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.

"On aika tavallista, että vaalien jälkeen äänestäjät asettuvat voittajien puolelle eli hyppäävät vaalivankkureille. Kyseessä on lumipalloefekti", arvioi vaalitutkija Sami Borg.

Borg selittääkin muutoksia enemmän voittajapuolueiden oppositiomenneisyydellä kuin vaalien jälkeisellä toiminnalla, josta ei vielä ole paljon kokemusta.

Tilanne saattaa muuttua, kun keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen muodostaman hallituksen leikkauslistat ja muut kipeät päätökset on julkistettu.

"Olisin aika varovainen päättelemään vielä mitään vaalien jälkeisen uutisjulkisuuden vaikutuksista. Ehkä se näkyy eniten demareiden kannatuksen laskusta ja koko puolueen tilasta, josta on myös paljon puhuttu", Borg pohtii.

Sdp:n ja perussuomalaisten tämänhetkinen kannatus on lähellä vaalipäivän suosiota.

Perussuomalaisilla kannatus on jatkanut kasvuaan, kun taas keskustan kovin gallup-kannatus lähti liudentumaan eli kohti alamäkeä jo ennen vaaleja.

Epätietoisten osuus on supistunut viime eduskuntavaalien jälkeen mutta on tuntuvasti alle vuoden 2011 eduskuntavaalien. Tuolloin epätietoisia oli selvästi vähemmän eli 19 prosenttia, kun heitä nyt oli 27 prosenttia. Osuus on kuitenkin hieman pitkän aikavälin keskiarvoa pienempi.

Epätietoisilla tarkoitetaan niitä, jotka eivät osanneet tai halunneet sanoa, mitä puoluetta äänestäisivät nyt eduskuntavaaleissa tai sanoivat, että jäisivät kotiin.

Vajaa puolet haastatelluista sanoi olevansa erittäin varma puoluevalinnastaan, kun vastaava osuus vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen oli hieman suurempi eli yli puolet.

Melko varmoja oli kummallakin kerralla noin 40 prosenttia.

Suhteellisesti eniten täysin varmoja kannattajia oli vasemmistoliitolla, lähes 60 prosenttia. Toisessa ääripäässä olivat vihreiden kannattajat, joista täysin varmoja oli 40 prosenttia.

Lähes kaikkien suurimpien puolueiden kannattajien parissa on nyt enemmän täysin varmoja kuin ennen vaaleja. Eniten heidän osuutensa on kasvanut vasemmistoliittolaisten ja kokoomuslaisten joukossa. Keskustalaisissa varmojen osuus pysyi ennallaan.

Nuorista eli alle 25-vuotiasta täysin varmoja puolukannastaan oli kolmannes, kun taas eläkeikäisistä eli yli 65-vuotiaista varmoja oli lähes kaksi kolmasosaa.

Ammattiryhmistä erottuvat vastaavasti opiskelijat ja eläkeläiset. Opiskelijoista hieman yli kolmannes oli erittäin varma valinnastaan, kun eläkeläisistä täysin varmoja oli yli 60 prosenttia.

Yrittäjistä ja viljelijöistä täysin varmoja oli yli puolet, työväestöstä 40 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat