Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Napinaa herättävä perintövero jää yrityksissä pieneksi

Hallitusneuvotteluissa pöydällä on perintö- ja lahjavero, jonka arvostelu on ollut äänekästä

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo HS
Hallitusneuvottelijat Timo Soini, Juha Sipilä ja Alexander Stubb pitivät tiistaina tiedotustilaisuuden Smolnassa.
Hallitusneuvottelijat Timo Soini, Juha Sipilä ja Alexander Stubb pitivät tiistaina tiedotustilaisuuden Smolnassa. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Hallitusneuvotteluissa puidaan myös perintö- ja lahjaveron kohtaloa. Veron käsittely neuvotteluissa ei ole yllättävää: tulevista hallituspuolueista kokoomus ja keskusta ovat suhtautuneet suopeasti perintöverosta luopumiseen.

Kaikki verot herättävät napinaa, mutta perintöveron arvostelu on ollut erityisen äänekästä. Suurin osa suomalaisista ja iso osa elinkeinoelämästä haluaisi lopettaa perintöveron kokonaan.

Artikkeliin liittyvät

Vastustukseen nähden veron säilyttämisen puolesta puhuu kuitenkin yllättävän moni seikka.

Äänekkäimmin perintöverotukseen puuttumista on vaatinut Perheyritysten liitto. Perintöverotus on liiton mukaan este perheyritysten kasvulle, koska veroon varautuminen estää investointeja.

Pellervon taloustutkimus PTT laski liitolle viime vuonna, että jos perintö- ja lahjavero korvattaisiin Ruotsin mallin mukaisesti luovutusvoittoverolla, yrityksiin syntyisi 4 800 työpaikkaa.

Muutos tarkoittaisi sitä, että perittyä omaisuutta verotettaisiin vasta sitten, kun sitä myydään.

Liki 5 000 työpaikan luominen kuulostaa hyvältä – mutta toisaalta samansuuntaisen lopputuloksen voi saada aikaan muillakin veronalennuksilla. Erityisesti kokoomus on ajanut työn verotuksen alentamista sillä perusteella, että näin syntyisi uusia työpaikkoja.

Yritysten sukupolvenvaihdoksia on jo merkittävästi helpotettu. Vanhemmiltaan asunnon perivän veroprosentti nousee pitkälti yli kymmeneen, mutta yrityksiä ja maatiloja voi siirtää seuraavalle sukupolvelle edullisemmin.

Jos perinnön saaja jatkaa yritystoimintaa ja hänen omistusosuutensa on yli kymmenen prosenttia, huojennus keventää verotaakkaa merkittävästi. Toissa vuonna huojennusta saaneet perilliset maksoivat veroa keskimäärin 2,8 prosenttia yrityksen käyvästä arvosta.

Varoittavana esimerkkinä perintöverotuksen vaaroista on pidetty kiukaita ja saunoja valmistavaa Harviaa. Yrityksen enemmistö myytiin pääomasijoittajalle, koska yhtiön mukaan sukuyrityksen seuraava sukupolvi ei olisi selvinnyt perintöveroista.

Yrittäjäsuvulle päätös oli eittämättä ikävä, mutta koko yhteiskunnan näkökulmasta vahinko on tuskin suuri. Uusi pääomistaja, suomalainen pääomasijoittaja Capman, haluaa varmasti kasvattaa yritystä, jolloin työpaikkojakin syntyy.

Vakaa perheomistaja saattaa ankkuroida yrityksen tiukasti Suomeen, mutta tuottavuuden ja talouden pitkän aikavälin kasvun kannalta muunlainen omistus saattaa olla parempi vaihtoehto.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkijat Mika Maliranta ja Tarmo Valkonen kirjoittivat viime vuonna, että kansainvälisten tutkimusten perusteella parhaiten johdettuja ja tuottavia yrityksiä ovat hajautetusti omistetut ja pääomasijoittajan omistamat yritykset. Huonoiten johdettuja ovat perustajan tai hänen perheenjäsenensä omistamat yritykset.

Perintöverossa kyse on myös siitä, mitä pidetään oikeudenmukaisena. Jos perintövero korvattaisiin luovutusvoittoverolla, varakkaissa suvuissa veronmaksua voisi lykätä loputtomiin.

Maailmalla tällainen kehitys on aiheuttanut huolta. Keskustelua varallisuuserojen kasvusta herätteli erityisesti ranskalainen taloustieteilijä Thomas Piketty, joka kannattaa varallisuuden verottamista.

Oikeudenmukaisuuden näkökulmasta kenties paras perintöveron puolustus on kuitenkin se, että veroa peritään sellaiselta, jolla on kykyä maksaa – ja joka ei ole yleensä tehnyt mitään verotettavan varallisuuden ansaitakseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat