Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuopiossa kalakukkoa saa kasvisversiona – uudet herkut kirivät perinneruokien rinnalle

Kotimaa
 
Perinteisten ahven- ja muikkukukkojen lisäksi Kuopiossa leivotaan lohi-, liha- ja kasviskukkoja.
Perinteisten ahven- ja muikkukukkojen lisäksi Kuopiossa leivotaan lohi-, liha- ja kasviskukkoja.

Maakunnissa reissaavan makumatkailijan kannattaa maistaa sitä, mitä paikalliset syövät. Uusia elämyksiä voi löytää maistamalla niitä ruokia, jotka ovat saaneet vankan alueellisen aseman perinneruokien rinnalle.

Oululaisilla on perinteinen rössypottunsa, mutta kaupungin kasvatit rakastavat myös majoneesikänkkyä eli oululaisen pitserian Da Maxin Talon erikoinen -pitsaa. Porilaisten vanha herkku on ristiinnaulittu siika, mutta sangen vahva asema porilaisten ruokavaliossa on myös Ojalan lihapiirakoilla, joita voi ostaa Porin torilta. Raumalla on syöty kautta aikojen lapskoussia, mutta satamakaupunkilaisten kielen vievät mennessään myös Kontion vaniljamunkit.

Voiko nykypäivän paikallisista suosikkiherkuista syntyä uusia perinneruokia, jotka tiedetään ja taidetaan vielä sadan vuoden kuluttuakin?

"Sitä ei voi tietää, mutta oululaisten känkyllä on mahdollisuutensa siinä missä porilaisten lihapiirakoillakin", sanoo ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta.

Pentti Vänskä
Kuopiolainen Anja Miettinen maistaa Hanna Partasen muikkukukkoa. Hän leipoo ahvenkukkoja myös itse. Viimeksi uunissa paistui lapsenlapsen toivoma pikkukukko.
Kuopiolainen Anja Miettinen maistaa Hanna Partasen muikkukukkoa. Hän leipoo ahvenkukkoja myös itse. Viimeksi uunissa paistui lapsenlapsen toivoma pikkukukko.

Suomalaisessa ruokakulttuurissa on vahvoja alueellisia piirteitä, jotka kaikki eivät ole sidoksissa perinteisiin. Ruokakulttuuri on kautta aikojen ollut sekoittuva, muuttuva ja laajeneva. Esimerkiksi itäinen tulokaslaji karjalanpiirakka on vallannut maan jo niin kauan aikaa sitten, ettei sitä tule edes ajatelleeksi.

"Elävän ruokakulttuurin perusta on se, että se muuttuu. Tällä hetkellä suomalainen ruokaperintö voi hyvin juuri siksi, että se muuttuu. Ammatti- ja kotikokit käyttävät ponnahduslautana ruokaperinnettä ja muokkaavat sitä vuoden 2015 versioksi", Mäkelä kertoo.

Osaa ikiaikaisista ruoista uhkaa kuitenkin katoaminen, sillä niiden valmistustaito on häviämässä, sanoo Maa- ja kotitalousnaiset. Näitä ruokia ovat esimerkiksi pohjoiskarjalaisten naurishaudukas, kymenlaaksolaisten hapanvelli, pohjoissavolainen mykyrokka ja satakuntalaiset klimppisoppa sekä ruusunmarjasoppa.

"On selvää, että monet ruoat jäävät menneisyyteen. Ei tässä moni enää lampaan villojakaan karstaa itse", Mäkelä huomauttaa.

Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse osata itse, sillä perinteistä ruokakulttuuria vaalivat myös einesruokien valmistajat. Ne tekevät esimerkiksi maksalaatikon puolestasi.

"Jos elintarviketeollisuus ei tekisi mämmiä, se jäisi aika monelta syömättä", Mäkelä sanoo

Kuopio tunnetaan kalakukoista, ja leipomo Hanna Partasen kalakukko on monelle se ainoa oikea kukko. Hanna Partasen kalakukkoja on leivottu samassa puurakennuksessa jo 85 vuotta. Perheyrityksen toimitusjohtajan Perttu Partasen mukaan kalakukoilla menee hyvin myös pitsojen ja patonkien keskellä.

"Onhan kalakukko loistava valmisruoka. Siinä on leipä, liha ja kala samassa paketissa", sanoo Partanen, kalakukkoleipuri Hanna Partasen pojanpojanpoika.

Perinteiset muikku-, ahven- ja lanttukukot ovat saaneet rinnalleen myös uusia vaihtoehtoja. Nykyään Partasen uunissa paistuu tilauksesta myös liha-, kasvis- ja lohikukkoja. Kasviskukon täytteenä on purjoa, kesäkurpitsaa, lanttua ja porkkanaa. Kukot voi saada lihalla tai ilman.

Partasella tehdään myös pitkän mallista juhlakukkoa, jonka voi viipaloida epäsavolaisesti kuten pullapitkon. Perinteisesti savolaiset avaavat kukkonsa keskeltä.

Kuopion Kurkimäessä maatalon emäntä Anja Miettinen näyttää, miten se tehdään.

Hän leikkaa puukolla luukun ruiskuoreen keskelle kukkoa ja veistää viipaleita aukon ympäriltä. Viipaleen päälle Miettinen sipaisee voita ja lusikoi täytettä päälle.

"Tämä on helppo ruoka ja pitää tavattoman pitkään nälän poissa. Ahvenkukko on paras."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat