Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lupahelpotukset ehkä asuntojen rakentamisen elvytyskeinona

Mahdollisesti myös valitusoikeuden rajoittaminen on harkinnassa

Kotimaa
 

Keskustan kansanedustajan Matti Vanhasen johtama hallitusneuvottelujen asuntopoliittinen työryhmä on tiettävästi ehdottamassa valitusoikeuden rajoittamista ja lupamenettelyn sujuvoittamista. Ryhmä sai valmiiksi ehdotuksensa keskiviikkona, mutta sitä ei julkaistu.

HS:n tietojen mukaan asumisryhmä olisi ainakin osaksi palannut hylättyyn aiesopimukseen yhteiskuntasopimukseksi, josta hallitusneuvottelujen vetäjä, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä neuvotteli työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Ensinnäkin kaavoituksen sujuvoittamiseksi ja ennakoivuuden parantamiseksi valitusoikeutta esitettiin rajoitettavaksi.

Tarkoitus olisi, että hallitus veisi eteenpäin investointeihin liittyvien lupamenettelyjen helpottamista, lupaprosessien koontia yhteen ja eri viranomaisten välistä yhteistyötä.

Luonnoksessa sanottiin myös, että kaavoituksessa tulee ottaa huomioon täydennysrakentamisen edut ja toimitilatarkoituksiin varattuja alueita tulee muuntaa asuntotarkoituksiin.

Asiantuntijana asumisryhmässä vieraillut Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran ylijohtaja Hannu Rossilahti toivoo, että säännöstöä ajanmukaistetaan niin, että se houkuttelisi uusia pääomia kohtuuhintaiseen asuntorakentamiseen.

"Kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon tarve on niin suuri, että sitä pitäisi kyllä elvyttää", hän sanoo.

Rossilahden mukaan kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotanto on nykyään painottunut kuntien vuokrataloyhtiöiden harteille, koska suuret yleishyödylliset yhteisöt ja yhtiöt, kuten esimerkiksi VVO ja Sato, ovat jääneet pois.

Myös vakuutus- ja eläkeyhtiöt rakennuttivat aiemmin kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Ongelmallisena Hannu Rossilahti mainitsee pitkän, 40 vuoden rajoitusajan lainoituskohteella.

"Taloa on pidettävä 40 vuotta vuokralla, ja vuokralaisilta saa periä vain omakustannusvuokran, joka kattaa juuri ja juuri talon kulut", Rossilahti sanoo.

Valtiovarainministeriö on ehdottanut, että vain asumistukeen ja toimeentulotukeen oikeutetut pienipalkkaiset olisivat etuoikeutettuja Ara-vuokra-asuntoihin.

Yhteiskuntasopimuksen luonnoksessakin todetaan, että Ara-asukasvalintaa pitäisi kehittää vuokra-asuntojen "paremman kohtaannon" saavuttamiseksi ja palauttaa Ara-asuntoihin tulorajat. Tämä on harkinnassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat