Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarniolla oli myyrä krp:ssä

Aarnio oli salaa mukana tekemässä tutkintapyyntöjä keskusrikospoliisin miehistä

Kotimaa
 
Videografiikka selittää hasistynnyrijutun 1,5 minuutissa
Videografiikka selittää hasistynnyrijutun 1,5 minuutissa
Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on syytteessä hasistynnyreiden salakuljetuksesta. Aarnio on kiistänyt kaikki syytteet.

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio pyrki ensimmäisen virkarikosprosessinsa aikana tuhoamaan keskusrikospoliisin (krp) uskottavuutta monin tavoin.

Nyt julki tulleen tutkinnan mukaan Aarnio muun muassa valmisteli salaa tutkintapyyntöjä krp:n poliiseista tuntemansa asianajajan kanssa. Tutkintapyynnöt eivät liittyneet Aarnion omiin asioihin, vaan ne koskivat sitä, että krp olisi käyttänyt laittomia keinoja huumerikosten tutkinnassa.

Artikkeliin liittyvät

Tutkintapyynnöt ajoittuvat vuosiin 2008–2009 eli samaan aikaan, jolloin Aarnio oli vielä itsekin syytteessä virkarikoksista. Syytteet häntä vastaan hylättiin.

Aarnion ja hänen johtamansa yksikön mielestä silloisessa virkarikostutkinnassa oli kyse krp:n aloittamasta ajojahdista.

Syyttäjien mukaan Aarnio vuoti tässä yhteydessä asianajajalle salaisen tiedon erään krp:n tietolähteen henkilöllisyydestä. Aarnio olisi myös kertonut, että eräässä krp:n operaatiossa oli kyse poliisin valeostosta.

Esitutkinnasta ilmenevän viestittelyn perusteella Aarniolla oli siihen aikaan krp:n sisällä oma myyrä, joka toimitti hänelle tietoja krp:n asioista. Rikosylikonstaapeli siirtyi vuonna 2010 Aarnion alaiseksi Helsingin poliisiin ja häntä on kuvailtu Aarnion oikeaksi kädeksi. Miehelle vaaditaan nyt vankeutta erilaisista virkarikoksista.

Syyttäjien mukaan juuri rikosylikonstaapeli paljasti Aarniolle tekstiviesteissään tietolähteen henkilöllisyyden ja valeoston.

Aarnio olisi ilmoittanut tiedot edelleen asianajajalle ja osallistunut tutkintapyyntöjen tekemiseen. Viestittelyn perusteella Aarnio on antanut hyvin yksityiskohtaisia ohjeita tutkintapyyntöjen tekemiseen.

Eräässä viestissään Aarnio luettelee kaikki virheet, joita krp on hänen mielestään tehnyt. Hän myös arveli, että kaksi krp:n miestä on "nyt kiipelissä".

Aarnion ja asianajajan välillä liikkui useita luonnoksia tutkintapyynnöstä. Lopulta se jätettiin keväällä 2009, ja esitutkinnan jälkeen krp:n miehiä vastaan nostettiinkin syyte. Sekä käräjä- että hovioikeus hylkäsivät sittemmin syytteen.

Aiemmin Aarnio ja asianajaja olivat tehneet yhteistyötä kahdessa vastaavassa asiassa, mutta niistä tehdyt tutkintapyynnöt eivät johtaneet syytteisiin.

Kuulusteluissa Aarnio ei halunnut lausua asiasta mitään.

Esitutkinnan mukaan Aarnio näyttää myös valmentaneen krp:ssä työskennellyttä myyräänsä todistajaksi virkarikosoikeudenkäyntiin.

Rikosylikonstaapeli toimitti Aarniolle ensin luonnoksen siitä, mitä hän aikoo kertoa oikeudelle. Aarnio teki tähän pieniä muutoksia.

"OK. Opettelen rungon valmiiksi ja muistan kyllä ne tärkeät asiat", ylikonstaapeli kuittasi.

Sen enempää Aarnio kuin ylikonstaapelikaan eivät halunneet kuulusteluissa lausua mitään ohjeistuksen tarkoituksesta.

Rikosylikonstaapelilla tuntui olevan kielteiset käsitykset silloisista työtovereistaan krp:ssä. Tekstiviesteissä hän kutsui heitä urpoiksi ja nollakerholaisiksi.

Aarnio sen sijaan sai ihailua, varsinkin krp:tä vastaan tehdystä jäynästä.

"Kyl iskivät pahasti paskaa ku alkoivat pelleilemään teidän kans!! Pakko ihailla sun kykyä hanskata paskat tilanteet! Onneksi olkoon näin alustavasti!" mies viestitti Aarniolle, kun krp:n miehiä vastaan oli nostettu syytteet.

Timo Jaakonaho Lehtikuva
Keskusrikospoliisin toimitalo sijaitsee Vantaan Jokiniemessä.
Keskusrikospoliisin toimitalo sijaitsee Vantaan Jokiniemessä.
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Tutkinnan mukaan Jari Aarnio valmisteli useita tutkintapyyntöjä keskusrikospoliisin työntekijöistä.
Tutkinnan mukaan Jari Aarnio valmisteli useita tutkintapyyntöjä keskusrikospoliisin työntekijöistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat