Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-raportti: Suomessa puhtaat uimavedet

Lähes koko Euroopassa voi polskia hygieenisesti hyvälaatuisessa vedessä

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Suomen uimavedet ovat laadultaan erinomaisia tai hyviä.
Suomen uimavedet ovat laadultaan erinomaisia tai hyviä. Kuva: Rio Gandara HS

Suomen yleisten uimarantojen veden laatu oli vuonna 2014 erittäin hyvä, kertoo tuore EU-raportti. Sen mukaan koko Euroopan uimavedet ovat hyvälaatuisia.

Valtaosa merien, järvien ja jokien vesistä täyttää uimavedelle asetetut vähimmäisvaatimukset, jotta niistä ei aiheudu vaaraa uimareiden terveydelle.

Suurin osa Suomen uimavesistä luokiteltiin joko erinomaiseksi tai hyväksi. Ainoastaan viisi uimarantaa ei täyttänyt uimaveden laadulle asetettuja vaatimuksia.

Euroopan ympäristökeskuksen keskiviikkona julkistamassa raportissa on mukana 310 suomalaisrantaa, joista 81 sijaitsee rannikolla ja 229 sisämaassa.

Mitä paremmaksi uimavesi on luokiteltu, sitä vähemmän suolistosta peräisin olevat mikrobit ovat sitä saastuttaneet.

Euroopan ympäristökeskus kokoaa joka vuosi yhteen paikallisviranomaisten noin 22 000 uimarannasta keräämät uimaveden laatua koskevat tiedot sekä tiedot bakteeritasoista.

Uimaveden laadun arviointi koskee hygieenistä tasoa, joka on kohentunut jätevesien puhdistuksen parantumisen ansiosta. Viemärivesiä pääsee kuitenkin vesiin esimerkiksi rankkojen sateiden ja tulvien aikana.

Uimaveden laadun arvioinnissa ei oteta huomioon roskia, saasteita tai muita ympäristöä pilaavia ja uimista haittaavia tekijöitä, kuten leväkukintoja.

Veden hygieeninen laatu on yleisesti parantunut. Jo 95 prosenttia tutkituista eurooppalaisrannoista täyttää uimavedelle asetetut vähimmäisvaatimukset.

Peräti 83 prosenttia uimarannoista luokiteltiin veden laadun osalta erinomaiseksi. Alle kaksi prosenttia eurooppalaisrannoista eli noin 400 rantaa sai arvosanan huono.

Yli 90 prosenttia rannoista luokitellaan erinomaiseksi kuudessa maassa: Kroatiassa, Kyproksella, Saksassa, Kreikassa, Luxemburgissa ja Maltalla. Kyproksella, Maltalla ja Luxemburgissa kaikki rannat luokiteltiin erinomaisiksi.

Suomi sijoittui vertailussa EU:n keskiarvon tuntumaan.

Lähes 80 prosenttia Suomen uimavesistä luokiteltiin raportissa laadultaan erinomaiseksi.

Vähiten erinomaisessa kunnossa olevia uimavesiä oli Romaniassa, Albaniassa, Puolassa ja Ruotsissa.

Ruotsissa ja Irlannissa huonolaatuisten vesien määrä kasvoi raportin mukaan merkittävästi vuodesta 2013.

Merenrannoilla veden laatu oli hieman parempi kuin järvissä. Rannikkovesistä erinomaisen luokituksen sai 85,5 uimarannoista ja järvistä noin 78 prosenttia.

Suomessa uimarantojen veden laatua seurataan kesäisin vähintään neljän näytteen avulla. Suurimmassa osassa Suomea uimakausi kestää kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun.

Uimavesiluokka määritetään neljän viimeisimmän uimakauden tulosten perusteella.

Määrittäminen edellyttää, että uimaveden laadun lisäksi myös uimaveden laadun seuranta on kunnossa koko neljän vuoden ajan, mikä tarkoittaa nyt julkistetussa raportissa uimakausia 2011–2014.

Yksittäinenkin näytteenotossa tehty virhe estää uimavesiluokan määrittämisen.

Suomessa uimarantojen veden laadusta EU:lle raportoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat