Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitysvammaliitto vaatii hallitukselta parannuksia vammaisten palveluihin

Käpytikka-talossa saa olla sekä yksin että yhdessä

Kotimaa
 
Rinnekodin väki bailasi täysillä euroviisujen tahdissa – ”Pääasia, että ne lauloi”
Rinnekodin väki bailasi täysillä euroviisujen tahdissa – ”Pääasia, että ne lauloi”
Kehitysvammaisten ihmisten palveluihin erikoistuva Rinnekoti-säätiö järjesti tiistai-iltana mahtavat satojen ihmisten juhlat, joissa kannustettiin Pertti Kurikan nimipäiviä Euroviisujen voittoon. Vaikka finaalipaikka jäi saamatta, riemua riitti. Asiakas Markku Blomqvist summasi monien tunnot sanomalla, että ilta meni nappiin. ”Pääasia, että ne lauloi.” Toimittaja, kuvaus, leikkaus: Pekka Mykkänen.

"Olen tykännyt asua täällä. Pidän tästä seudusta ja ihmisistä, jotka suhtautuvat hyvin erilaisuuteen. Lisäksi tarvitsen omaa rauhaa. Oma rauha on minulle erittäin tärkeä", Valtteri Poitsalo kuvailee.

Hän on yksi Helsingin Arabianrannassa sijaitsevan Käpytikka-talon asukkaista. Käpytikkaa voidaan pitää malliesimerkkinä siitä, kuinka kehitysvammaisten itsenäinen asuminen järjestetään. Kahdeksankerroksisessa talossa jokaisella asukkaalla on kaksio, henkilökuntaa on paikalla ympäri vuorokauden, apua saa omien tarpeiden mukaisesti, ja yhteisissä tiloissa voi halutessaan viettää aikaa. Kerran päivässä on yhteinen ruokailu. Myös yhteisille aamiaisille ja iltapaloille saa osallistua, mutta moni syö aamu- ja iltapalansa omassa kodissaan.

"Yhteisruokailuissa on joskus ikävää mekkalaa", Poitsalo huomauttaa.

Käpytikka-talo syntyi kehitysvammaisten nuorten vanhempien voimalla. He näkivät lastensa tarpeet ja unelmat. Käpytikka-yhdistyksen omistamassa talossa yhdistyvät yksilöllisyys ja yhteisöllisyys.

36-vuotias Poitsalo asui vanhempiensa luona vuoteen 2009 asti, jolloin hän muutti Käpytikkaan.

"Isä ja äiti saavat tulla käymään. Sitten mennään ulos tai ollaan sisällä."

Poitsalon kotiin tulvii valoa. Kodin siisteys on asukkaalle tärkeää. Elämän tärkeiden asioiden listalla ovat myös flamenco-harrastus sekä taide. Poitsalon kodin seiniä koristavat hänen omat taideteoksensa. Taiteesta puhuessaan Poitsalo liikuttuu syvästi. Hän on piirtänyt pikkupojasta lähtien ja kokee, että luova työskentely tuo mielihyvää.

Poitsalo arvostaa ranskalaista ja italialaista maalaustaidetta. "Lisäksi pidän Edvard Munchin taiteesta."

Vammaisten asumis- ja palveluratkaisut ovat yksi niistä asioista, jotka Kehitysvammaliitto haluaa huomioitavan hallitusneuvotteluissa. Sosiaali- ja terveyspalvelujen keskeneräinen rakenneuudistus saa liiton kantamaan huolta vammaispalveluista.

"Tulevassa palvelumallissa on turvattava vammaisuuteen liittyvän osa-alueen kehittäminen", sanoo toiminnanjohtaja Marianna Ohtonen Kehitysvammaliitosta.

Laura Oja
Helsinkiläinen Valtteri Poitsalo harrastaa kuvataiteita. Hänen kotinsa seiniä koristavat hänen itse tekemänsä taideteokset.
Helsinkiläinen Valtteri Poitsalo harrastaa kuvataiteita. Hänen kotinsa seiniä koristavat hänen itse tekemänsä taideteokset.

Lähipalvelujen turvaamiseen ja järjestämiseen linkittyy kehitysvammaisten asumisohjelma, johon on kirjattu laitosasumisen purkaminen vuoteen 2020 mennessä. Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisesti asuntotarjontaa on lisättävä muun muassa pitkäaikaisesta laitoshoidosta muuttaville kehitysvammaisille.

Kehitysvammaliitto kantaa huolta myös vammaisten työllistymisestä. "Hallituksen pitäisi säätää työhönvalmennus lakisääteiseksi, sillä se edistää vammaisten työllistymistä selkeästi. Myös työkyvyttömyyseläke ja palkkatulo pitäisi pystyä sovittamaan yhteen nykyistä joustavammin", Ohtonen vaatii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat