Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perämoottori lähtee helposti varkaan mukaan

Pienvenesatamaa riivanneet varkaudet tyrehtyivät aitojen ja kameroiden asentamiseen

Kotimaa
 
Sami Kilpiö
Satamavastaava Seppo Haapaniemi kertoo, että aitojen ja valvontakameroiden asentaminen tyrehdytti perämoottorivarkaudet Pansion pienvenesatamassa.
Satamavastaava Seppo Haapaniemi kertoo, että aitojen ja valvontakameroiden asentaminen tyrehdytti perämoottorivarkaudet Pansion pienvenesatamassa. Kuva: Sami Kilpiö

Perämoottorivarkauksien määrä kasvoi viime vuonna merkittävästi edellisvuoteen verrattuna. Viime vuonna poliisille ilmoitettiin 1 575 perämoottorivarkautta, kun määrä oli vuonna 2013 reilut tuhat varkautta.

Tänä vuonna tilanne näyttää jatkuvan huonona, sillä varkauksia on ilmoitettu alkuvuonna samaan tahtiin kuin viime vuonna.

Fakta

Lukitse moottori hyvällä lukolla

 Lukitse perämoottori hyvällä lukolla kiinni veneen peräpeiliin. Käytä mieluiten standardin mukaista VAT-hyväksyttyä lukkoa. Osa vakuutusyhtiöistä korvaa vahingon ilman omavastuuta, jos moottori on ollut lukittu VAT-hyväksytyllä lukolla.

 Lukitse vene laituriin.

 Kirjaa muistiin perämoottorin valmistenumero ja malli.

 Kuvaa tunnistetiedot ja perämoottori. Kuvat voivat auttaa varkauden selvittämisessä.

 Ilmoita varkaudesta nopeasti poliisille.

Viranomaiset ja Finanssialan keskusliitto pitävät varkauksien lisääntymisen syinä ulkomaalaisten rikollisryhmien aktiivisuutta ja toisaalta veneen omistajien asennetta.

"Monella on vielä sellainen asenne, että eihän minulta mitään perämoottoria varasteta", turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen Finanssialan keskusliitosta harmittelee.

Vakuutusyhtiöt korvaavat perämoottorivarkauksia vuosittain noin viidellä miljoonalla eurolla.

Pelkästään Lounais-Suomessa varastettiin viime vuonna lähes 300 perämoottoria. Valtaosa moottoreista anastettiin pienvenesatamista ja yleisistä laitureista. Moottoreita vietiin myös mökkimurtojen yhteydessä.

"Varkauksien ennaltaehkäisyyn kuuluu myös epätyypillisen käytöksen havainnoiminen ja siitä poliisille ilmoittaminen", rikosylikomisario Teijo Ristola Lounais-Suomen poliisilaitokselta neuvoo.

Suurin osa varastetuista perämoottoreista jää teille tietämättömille. Viranomaisten mukaan perämoottorivarkaudet ovat suunnitelmallisesti tehtyjä, ja moottorit viedään ulkomaille, kuten Baltiaan. Varkaita kiinnostavat eritoten 40–50-hevosvoimaiset moottorit, mutta myös pienempiä moottoreita varastetaan.

Suurin osa perämoottoreista kuljetetaan maasta jopa alle vuorokauden kuluttua varkaudesta. Takaisin saadut moottorit ovatkin yleensä niitä, joiden varkaus huomataan lähes välittömästi.

"Kotimaan myyntiin tai omaan käyttöön varastetut ovat yksittäistapauksia. Suomen kautta kuljetetaan Viroon ja Venäjälle myös Norjasta ja Ruotsista anastettuja perämoottoreita", rikostutkija Kim Kvarnström Länsi-Suomen merivartiostosta kertoo.

Itämeren alueelta varastetaan vuosittain 6 000–8 000 perämoottoria. Varastettujen perämoottorien arvo on koko EU-alueella vuosittain noin 500 miljoonaa euroa.

Perämoottorivarkaudet eivät ole uusi ilmiö. 2000-luvun alkuvuosina perämoottorivarkauksia kirjattiin vuosittain jopa yli kaksituhatta. Silloin varkauksien määrä saatiin laskuun muun muassa valistuskampanjalla ja parantamalla pienvenesatamien suojausta. Turkulaisesta Pansion pienvenesatamasta varastettiin viime vuosikymmenen alkupuolella useita perämoottoreita kaudessa.

"Satama-alue aidattiin yhdeksän vuotta sitten, ja hankimme tänne kamera- ja kulunvalvonnan. Sitä ennen satamassa tehtiin myös runsaasti ilkivaltaa", satamavastaava Seppo Haapaniemi kertoo.

Aidat ja kamerat tepsivät, sillä niiden asentamisen jälkeen satamasta on viety vain kaksi perämoottoria.

Pienvenesatamassa on tänä kesänä yli 500 venepaikkaa.

Haapaniemi muistuttaa, että vaikka satama ja laituri olisi suljettu, veneisiin pääsee veden puolelta.

"On tärkeä lukita varsinkin pienet veneet kettingillä kiinni laituriin. Kun varkaat huomaavat, että perämoottori on lukittu, he voivat yrittää viedä koko veneen", hän varoittaa.

Viime kesänä Pansion pienvenesatamaan pääsi ulkopuolinen vastapäiseltä Ruissalon saarelta. Ranskalainen Ruisrock-vieras joko ui tai tuli veneellä pienvenesatamaan ja päätti majoittua yhteen sataman veneistä.

"Veneen omistaja ihmetteli noin viikon päästä, että miksi verhot oli vedetty eteen ja vene oli kallellaan. Kutsumaton vieras oli tyhjentänyt jääkaapin ja täyttänyt vessan."

Toni Lehtinen HS
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat