Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritystuista tuli vääntö – kuljetustuet menettänyt puufirma: "Yritystä rangaistaan"

Hallitusneuvottelujen pyrkimys karsia huonoja yritystukia on työn takana

Kotimaa
 
Antti Raatikainen
Puunjalostusyritys Pölkky menetti kuljetustuet kasvamisensa myötä, mitä talousjohtaja Kari Miettunen (vas.) pitää epäoikeudenmukaisena. Arto Orjasniemen johtama talofirma Kuusamo Hirsitalot saa toistaiseksi viedä hirsiä Etelä-Suomeen tuen avulla.
Puunjalostusyritys Pölkky menetti kuljetustuet kasvamisensa myötä, mitä talousjohtaja Kari Miettunen (vas.) pitää epäoikeudenmukaisena. Arto Orjasniemen johtama talofirma Kuusamo Hirsitalot saa toistaiseksi viedä hirsiä Etelä-Suomeen tuen avulla. Kuva: Antti Raatikainen

Helsinki/Kuusamo. Hirrentyöstökoneet hurisevat kuusamolaisella talotehtaalla. Tuossa tehdään loma-asunnon hirsiä Turun seudulle, tuossa omakotitaloa Konnevedelle. Viikon sisällä hirret pakataan rekkoihin, jotka vievät talopaketit omistajilleen.

Yritys kuskaa hirret Etelä-Suomeen alueellisen kuljetustuen avulla. Turkuun menevän omakotitalopaketin rahti maksaa firmalle noin 5 000 euroa, josta valtion tuki kattaa noin 500 euroa. Tukea voi saada jalostettujen tuotteiden kuljetukseen, kun kuljetusmatka ylittää 266 kilometriä. Kuljetustuen tarkoituksena on alentaa lisäkustannuksia, joita syrjäisten alueiden pienille ja keskisuurille yrityksille koituu tuotteiden pitkistä kuljetusmatkoista.

Alueellinen kuljetustuki on yksi pieni esimerkki niistä monista yritystuista, jotka työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) raportti viime vuonna totesi "haitallisiksi". Tuet voidaan tyrmätä huonoiksi, jos ne ovat tehottomia, kilpailua vääristäviä, talouden uudistumista haittaavia tai hallinnollisesti raskaita.

Tästä on kyse

 Kuljetustukea rautatie- ja autokuljetuksiin voidaan myöntää Suomessa suoritettavista tavaran kuljetuksista, jos tuote on jalostettu Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Kainuun, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon tai Etelä-Savon maakunnan alueella taikka Kannonkosken, Karstulan, Kinnulan, Kivijärven, Kyyjärven, Pihtiputaan, Saarijärven tai Viitasaaren kunnan alueella.

Tehottomat ja haitalliset yritystuet ovat nyt pöydällä, kun hallitusneuvotteluissa etsitään kiivaasti säästökohteita. Kokoomus on esittänyt yritystuista 250 miljoonan euron säästöjä. Perussuomalaisten ohjelman mukaan kaikki verotuet on käytävä kriittisesti läpi ja turhat karsittava.

Kuljetustuesta on päätetty vuoteen 2017 saakka, sen jälkeinen aika on uuden hallituksen käsissä.

Käytännössä tukien karsiminen on vaikeaa. Se selviää, kun katsoo TEM:n viime vuotista selvitystä yritystukien uudistamisesta. Suurin osa huonoina pidetyistä yritystuista on erilaisia verohelpotuksia, ja puolueet lähtökohtaisesti vastustavat yritysten verotuksen kiristymistä.

Hallitusneuvotteluihin osallistuvilta puolueilta löytyy sympatioita useille tuille, jotka raportissa julistettiin lopetettaviksi, pienennettäviksi tai uudistettaviksi. Keskusta on kaivannut suorastaan yritystukien lisäämistä. Kokoomus kääntyy ideologisesti usein yritysten edun puolelle. Perussuomalaiset varjelee raskaan, energiaintensiivisen teollisuuden tukia.

Lisäksi ajat ovat yrityksille vaikeat, mikä tekee huonoinakin pidettyjen tukien karsimisesta kiusallista puuhaa. Yritykset ja heidän etujärjestönsä taistelevat tukiensa puolesta.

"Jotkut sanovat, että kuljetustuet vääristävät kilpailua. Eivät ne vääristä. Tuesta huolimatta maksamme enemmän rahtia kuin vaikkapa oululainen tai keskisuomalainen yritys, joka vie talopaketin pääkaupunkiseudulle. Tuella tasoitetaan pikkaisen yrityksen sijainnista koituvaa haittaa", sanoo Kuusamo Hirsitalot -yrityksen toimitusjohtaja Arto Orjasniemi.

Yhteensä firma maksaa talorahdeista 700 000 euroa vuodessa kuljetusliikkeelle, josta tuki kattaa vajaan kymmenesosan.

"Tuki ei ole niin iso, että se ratkaisi bisneksemme kohtalon lyhyellä aikavälillä, mutta se antaa mahdollisuuden jalostaa syrjässä kasvavaa puuta kannattavasti", Orjasniemi sanoo.

Ylitarkastaja Kari Alanko TEM:stä korostaa, että kuljetustuki on yksi perinteisistä tuista. Sitä on maksettu vuodesta 1973.

"Kuljetustuella tuetaan toimintaa, joka yrityksellä jo on. Tuella kompensoidaan sitä kun markkinat ovat varsin kaukana. Sillä on kestävä ja aito peruste olemassa, mutta miten sitä arvotetaan suhteessa muihin tukiin", Alanko pohtii.

Kuljetustuen kokonaissumma osoitetaan vuosittain valtion budjetissa. Viime vuosina se on ollut noin viisi miljoonaa euroa. Yksityinen yritys voi saada enintään 500 000 euroa vuodessa.

Kuljetustukea saa noin 250–300 yritystä vuosittain eli keskimääräinen tukisumma jää pariin kymmeneen tuhanteen euroon.

2000-luvulla suurin tuensaaja on ollut Pölkky Oy Kuusamosta. Vuosina 2010–2013 Pölkky on saanut lähes kolme miljoonaa euroa. Toiseksi eniten on saanut Kuhmo Oy, vajaat kaksi miljoonaa ja kolmanneksi eniten Pankaboard Oy Lieksasta, noin miljoona euroa.

Kuusamo Hirsitaloille hirttä toimittava Pölkky menetti kuljetustuen viime vuonna. Viisi vuotta sitten yritys sai tukea yli miljoona euroa vuodessa eli viidenneksen Suomen kuljetustukipotista. Kun yrityksen tase ylitti 43 miljoonan euron rajan, tuki poistui. Talousjohtaja Kari Miettusen mielestä tämä on väärin.

Pölkyn johto on lähettänyt hallitusneuvottelijoille kirjeen, jossa esitetään, että tukea saavien yritysten kokorajat poistettaisiin ja tuissa painotettaisiin vientiin liittyviä kotimaan kuljetuksia.

"Nyt yritystä rankaistaan, kun se kasvaa ja lisää vientiä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat