Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorisotyöntekijä vetoaa vanhempiin: Älkää ostako teineille alkoholia

Kevään suurimmat nuorisojuhlat koittavat viikon päästä

Kotimaa
 

Lämpenevät ja valoisat kesäillat houkuttelevat nuoret puistoihin ja rannoille. Runsaan viikon päästä luvassa ovat kevään isoimmat nuorisobileet, kun koulujen kesäloma alkaa.

Nuorisotyöntekijöillä on vanhemmille vakava viesti: älkää ostako alkoholia teineillenne.

"Vanhemmat luulevat, että ostaessaan nuorille pari pulloa siideriä he suojelevat tätä juopottelulta. Nuori kuitenkin ymmärtää tämän signaaliksi, että juominen on ok. Silloin vanhempien antamat juomat ovat vain alku. Sen jälkeen otetaankin kaverin pullosta lisää", sanoo erityisnuorisotyönohjaaja Henna-Mari Kettusaari Helsingin seurakuntayhtymän Saapas-operaatiosta.

Saapas-operaatio on niin sanottu etsivän nuorisotyön muoto. Vapaaehtoiset jalkautuvat jälleen koulujen päättäjäisviikonloppuna nuoret juhlapaikoille.

Myös Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen toimistopäällikkö Martti Poteri pitää linjan tiukkana: alle 18-vuotiaiden ei tulisi käyttää minkäänlaisia päihteitä eikä vanhempien tulisi missään tapauksessa ostaa alkoholia alaikäisille. Ajatus siitä, että nuori oppisi sillä tavalla oikeanlaista alkoholikulttuuria on myytti, jota en näe viisaaksi vahvistaa", Poteri sanoo.

Kettusaaren mukaan nuorten yleisimmin käyttämä päihde on keskiolut. Nuoret juovat myös paljon kirkasta viinaa.

Hälyttävintä hänen mukaansa on kuitenkin tällä hetkellä vallalla oleva kannabismyönteisyys.

"Monella on asenne, että pössyttely on parempaa kuin alkoholin juominen ja tupakanpoltto. Tilanne räjähtää käsiin, jos siihen ei pystytä puuttumaan."

Jotkut teinit harrastavat energiajuomia. Juomalla suuria määriä sokeria ja piristysaineita sisältäviä juomia teinit pyrkivät jonkinlaiseen "tärinätilaan".

Erikoistutkija Heli Kuusipalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta vahvistaa, että jotkut teinit saattavat käyttää energiajuomia päihteiden tapaan.

Energiajuomilla tarkoitetaan kofeiinipitoisia virvoitusjuomia, jotka sisältävät myös muita piristäviä yhteisteitä, kuten guaranaa tai tauriinia. Niiden on väitetty parantavan jaksamista ja suorituskykyä esimerkiksi tanssiessa ja urheillessa.

"Kofeiini voi isoina määrinä aiheuttaa sydämen toimintahäiriöitä, eikä kofeiinin ja tauriinin yhteisvaikutuksista ihmiseen ole tutkittua tietoa", Kuusipalo sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat