Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OAJ: Ammattiopintoja ei saa lyhentää

Yhtenä vaihtoehtona hallitusneuvotteluissa on supistaa tutkinto kahteen vuoteen

Kotimaa
 

Opetusalan ammattijärjestö OAJ vastustaa ammatillisen koulutuksen lyhentämistä, joka laskisi järjestön mukaan osaamistasoa ja veisi nuorilta jatko-opintomahdollisuudet.

OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka on tyrmistynyt kaavailuista, joiden mukaan tutkinto supistettaisiin kahteen vuoteen nykyisestä kolmesta.

Nyt vajaalla kolmanneksella ammattikorkeakoulujen opiskelijoista on taustalla ammatillinen tutkinto ja ammattikouluun menee vajaa puolet peruskoulun päättäjistä.

Myöskään Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan ammatillisten perustutkintojen tuottaman osaamisen tasoa ei tule madaltaa, koska nopeasti muuttuvassa työelämässä osaamisvaatimukset kasvavat ja laaja-alaistuvat.

Toisaalta EK tukee opintoaikojen lyhentämistä, mutta koulutuksen tuottamasta jatko-opintokelpoisuudesta on pidettävä kiinni.

Koulutuspolitiikan asiantuntija Mirja Hannula EK:sta muistuttaa, että jo nyt tutkinnon voi suorittaa kolmea vuotta lyhyemmässä ajassa näyttötutkintona.

"Rahoituksessa tulisi siirtyä opiskeluaikaan perustuvasta mitoituksesta esimerkiksi työllistymistä painottavaan", Hannula sanoo.

Toisen asteen koulutukseen eli lukioihin ja ammattikouluihin on joka tapauksessa luvassa säästöjä tulevalla hallituskaudella. Hallitusneuvotteluissa kansanedustaja Tuomo Puumalan (kesk) johtamassa koulutusta pohtivassa työryhmässä yhtenä vaihtoehtona on ollut vastustusta herättänyt koulutuksen keston lyhentäminen. Yle uutisoi torstaina, että ryhmässä on puhuttu kolmivuotisen tutkinnon kuromisesta kahteen vuoteen.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan ryhmässä on esillä myös muita vaihtoehtoja saada aikaan säästöjä ja nopeuttaa pääsyä töihin. Esimerkiksi rahoitusmallia voitaisiin muuttaa kannustamaan tehokkuutta, ja opintoja voitaisiin nopeuttaa hyödyntämällä kesäaikaa oppisopimukseen tai muuhun työpaikalla tapahtuvaan harjoitteluun.

Viime helmikuussa keskustan johdolla tehdyssä välikysymyksessä hallitusta arvosteltiin siitä, että se on leikannut koulutuksesta jo noin 1,7 miljardin euron edestä. Keskusta paheksui myös hallituksen päättämää toisen asteen eli lukioitten ja ammattikoulujen yhteensä noin 260 miljoonan euron arvoista säästöpakettia, joka sitten kaatuikin eduskunnassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat