Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kemikaaleille uudet varoitusmerkit

Kemikaalien vaaroista kertovat kohta punavalkomustat vinoneliöt

Kotimaa
 

Kemikaalien vaaramerkit muuttuvat. Oranssit, suorakulmaiset merkit poistuvat käytöstä, ja kesäkuun alusta lähtien kaikki uudet kemikaalipurkit on merkittävä punavalkomustilla vinoneliöillä.

Kahden vuoden kuluttua kaupoissa saa myydä ainoastaan sellaisia kemikaalipakkauksia, joissa on musta symboli valkoisella taustalla ja punainen kehys.

Kemikaaleihin tulee myös varoituksia, joita ei ole aikaisemmin ollut. Nämä ovat terveyshaitasta, kroonisesta terveyshaitasta ja paineen alaisista kaasuista varoittavat merkit. Lisäksi vaaraluokitukset muuttuvat, joten uudet merkit eivät suoraan korvaa nykyisiä.

Varoitusmerkkien muutos liittyy EU:n lainsäädännön uudistamiseen.

Kemikaalien uudella luokituksella ja vaaramerkinnöillä pannaan toimeen maailmanlaajuinen luokitus- ja merkintäjärjestelmä GHS (Globally Harmonised System). Se on YK:ssa valmisteltu luokitus, jonka tavoite on suojella ihmisten terveyttä ja ympäristöä antamalla yhdenmukaiset tiedot kemikaalien riskeistä.

"Tarkoitus on yhtenäistää järjestelmä niin, että merkit ovat kaikkialla samanlaiset", kertoo ylitarkastaja Sari Tuhkunen kemikaaliturvallisuutta valvovasta Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes).

Aineilla, kuten tärpätillä, uudet varoitusmerkit ovat jo pakollisia. Kesäkuusta alkaen myös seokset, esimerkiksi pesuaineet, maalit ja liimat saavat etiketit, joissa on punavalkomusta vaaramerkki.

Tämä edellyttää uusien merkkien opettelua kodeissa. "Useimmat kuluttajatuotteethan ovat seoksia", Tuhkunen sanoo.

Seoksien merkinnöissä on kahden vuoden siirtymäaika, joten kaupoissa voi olla rinnakkain molempia merkkejä 1. kesäkuuta 2017 saakka.

Vaarallisiksi luokitellut tuotteet on merkittävä varoitusmerkillä. Sen tarkoitus on välittää tietoa vahingosta, jota tietty aine tai seos voi aiheuttaa terveydelle tai ympäristölle.

Uusi järjestelmä varoittaa yhdeksästä vaarasta: terveyshaitta, krooninen terveyshaitta, välitön myrkyllisyys, syövyttävä, syttyvä, ympäristövaara, paineen alaiset kaasut ja räjähde.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat