Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hämärät talonpesijät taas liikkeellä – irlantilaisryhmät voivat ottaa työstä etumaksun ja häipyä

Poliisin mukaan irlantilaisryhmät voivat ottaa työstä etumaksun ja häipyä sen jälkeen paikalta

Kotimaa
 
Poliisi on varoitellut aiempinakin vuosina irlantilaisista maalariryhmistä. He ovat liikkuneet yleensä pienehköissä ryhmissä eri puolilla maata ja majoittuneet leirintäalueille.
Poliisi on varoitellut aiempinakin vuosina irlantilaisista maalariryhmistä. He ovat liikkuneet yleensä pienehköissä ryhmissä eri puolilla maata ja majoittuneet leirintäalueille.

Suomeen on tänäkin keväänä saapunut irlantilaisia maalari- ja katonpesijäryhmiä, joiden poliisi epäilee yrittävän huijata etenkin omakotitalojen asukkailta rahaa ja myyvän heille lupaamaansa heikkotasoisempia palveluita.

Kierteleviä irlantilaisryhmiä on liikkunut Suomessa ja muissa Pohjoismaissa aiempinakin keväinä ja kesinä.

"Suomeen on tullut viime viikkoina parikymmentä autokuntaa, joihin kuuluu alle sata ihmistä. Mukana on suuria perheitä lapsista isovanhempiin", kertoo keskusrikospoliisin rikoskomisario Kari Pasanen.

Poliisin tietoon on tullut toukokuussa mahdollisia huijausyrityksiä eri puolilta Etelä-Suomea kuten Riihimäeltä ja Lahden seudulta.

Poliisin mukaan ryhmät pyrkivät usein pesemään tai huoltamaan omakotitalojen kattoja lupaamalla tehdä sen edulliseen hintaan. He voivat tarjota myös muunlaisia palveluita, jotka liittyvät rakennuksen tai piha-alueen kunnostamiseen.

Hämeen poliisilaitoksen komisario Pekka Kokkonen kertoo, että palvelua tarjotaan hyvin painokkaasti ja joissakin tapauksissa lähes väkisin.

Poliisin mukaan ryhmille ei kannata antaa lupaa tehdä korjausarviota tai kuntotarkastusta. Kokkonen kertoo, että talon kattorakenteisiin on levitetty tarkastuksen yhteydessä huomaamatta rasvaista öljyä tai muuta vastaavaa ainetta osoittamaan kiireellistä korjaustarvetta.

Jos asukas on maksanut etumaksun työstä, työntekijät ovat poliisin mukaan häipyneet rahojen kanssa ja työ on jäänyt kesken.

Kokkosen tietojen mukaan asukkaat ovat aiempina vuosina menettäneet huijauksissa erisuuruisia summia muutamasta sadasta eurosta tuhanteen euroon.

Porvoolainen arkkitehti Krister Andersson kohtasi yhden englantia puhuneen ryhmän viime viikolla Porvoon keskustan tuntumassa.

"Näin kotini ikkunasta, että he pyörivät siinä pakettiautolla. Menin kadulle katsomaan, ja silloin minua tuli vastaan nuori markkinointihenkinen mies, joka ei vaikuttanut ihan aikuiselta. Hän oli sitkeä kauppaaja ja kova suustaan", Andersson kertoo.

Ryhmä tarjoutui muun muassa pesemään Anderssonin pihan sorakäytävää, mukulakiviä ja kiveyksiä. He lupasivat myös antaa ilmaiseksi työnäytteen, mutta Andersson kieltäytyi ja ryhmä jatkoi matkaa naapureiden luokse.

"Heillä oli kova hinku päästä töihin kiinni. Minulle tuli tunne, etteivät he ole ihan ammattiporukkaa, vaan yrittävät löytää rahastuskeinoja."

Ryhmä onnistui myymään palveluitaan Anderssonin naapurille.

"He pesivät vajaan tunnin talon seiniä laitteella, joka näytti järeältä painepesurilta. Naapuri tuli juttusilleni sen jälkeen ja pyysi katsomaan työn jälkeä. Seinälautojen alapäistä oli lentänyt pesun yhteydessä palasia irti", Andersson kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat