Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilän viuhka saa hyväksyntää

Pankkien ekonomistit toivovat ripeää toteutusta leikkauksille

Kotimaa
 

Tulevan hallituksen julkistamat taloussuunnitelmat ovat jykeviä ja tarkoittavat huomattavaa suunnanmuutosta Suomen julkisen talouden hoidossa, arvioivat HS:n haastattelemat talouden asiantuntijat.

Pientä lipsumista alkuperäisistä tavoitteista oli kuitenkin havaittavissa, kun hallitusneuvottelijat esittelivät keskiviikkona suunnitelman Suomen valtion ja kuntien menojen karsimiseksi.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä esitti talouden korjausliikkeen viuhkana, jossa toimenpiteet oli jaettu neljään osaan. Leikkauksia ja nopeavaikutteisia rakenneuudistuksia kuvaava paketti oli uudessa suunnitelmassa pienentynyt aiemmin hahmotellusta 6 miljardista eurosta 4,5 miljardiin euroon.

Puoluejohtajat ovat sanoneet leikkauslistan kasaamisen tekevän kipeää. Lisäksi Sipilä myönsi, että nopeavaikutteisilla rakenneuudistuksilla ei saada kasaan ihan niin paljon menovähennyksiä kuin aiemmin toivottiin.

"Näyttää, että suunnitelmaan on tullut realismia siitä, mikä on oikeasti talouskasvun ja suhdannetilanteen kannalta mahdollista", arvioi Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius.

Heleniuksen mukaan suunnitelmaan kirjatut 4–5 miljardin euron säästöt alkavalla hallituskaudella ovat mittavat. Paljon enempään ei mahdollisuuksia olisi.

Tulevat hallituspuolueet hahmottelevat yhä Suomen kestävyysvajeen kukistamista kokonaan pitkällä aikavälillä. Se tarkoittaa, että julkisen sektorin menojen ja tulojen välistä epätasapainoa pitäisi korjata 10 miljardilla eurolla.

Hallitusneuvottelijat esittelivät keskiviikkona uuden säästöpaketin nimeltä "työllisyys ja kasvu". Tämän osion yksityiskohtia Sipilä ei kertonut, koska työ on alkuvaiheissa. Ajatus on kohentaa Suomen työllisyyttä ja talouskasvua ja sitä kautta tervehdyttää Suomen julkista taloutta 1,5 miljardilla eurolla vuodessa.

Nordean ekonomisti Heidi Schauman pitää hyvänä sitä, että työllisyys ja kasvu on nostettu suunnitelmaan erikseen.

"Pitkällä aikavälillä meillä on työllisyysongelma: mistä saadaan työvoimaa ja pitkäaikaista kasvua tähän maahan? Suunnitelmaa voi tulkita niin, että säästöt liittyvät tähän päivään, mutta 'työllisyys ja kasvu' -palikka tähtää pidemmälle", Schauman sanoo.

Leikkausten ajoituksesta ja yksityiskohdista tuoreinkaan suunnitelma ei kerro tarkasti. Ne hallitus aikoo kertoa neuvottelujen päätteeksi ensi viikolla.

Etenkin kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb on puhunut toistuvasti siitä, että leikkauksia pitäisi tehdä etupainotteisesti. Se tarkoittaa, että menojen karsimista pitäisi toteuttaa paljon heti hallituskauden alkupuolella.

Handelsbankenin Helenius on myös etupainotteisten leikkausten kannalla. Euron heikentyminen, öljyn hinnan lasku ja Euroopan parantuneet suhdannenäkymät antavat taloudelle potkua, joka voisi auttaa kestämään leikkaukset.

"Nyt meillä on ehkä globaalissa taloudessa ikkuna auki, että saisimme tukea kotimaiselle kysynnälle sitä kautta", Helenius sanoo.

Myös Rantala toivoo, että leikkauksia ei lähdetä lykkäämään hamaan tulevaisuuteen. Hänen mukaansa julkisen talouden kuntoon laittamisella on jo kiire, koska ensi vuosikymmenellä ikäsidonnaiset menot alkavat kasvaa joka tapauksessa lujaa vauhtia.

"Kaikki tietävät, että sellaisia leikkauksia ei olekaan, jotka eivät jollain tavalla talouskasvua haittaisi. Se on hinta, joka täytyy maksaa, että julkinen talous saadaan kuntoon", Rantala sanoo.

Rantala muistuttaa, että suunnitelmat ovat vielä suunnitelmia.

"Pääseekö hallitus näistä miljardiluokan säästöistä sopuun, ja pystyykö se viemään ne läpi? Se jää nähtäväksi."

Sipilän viuhkan pohjalla kaksi alimmaista osaa ovat hitaasti vaikuttavia rakenneuudistuksia. Niiden kautta syntyvät menovähennykset toteutuvat pääosin vasta vuosien päästä lukuun ottamatta joitain kuntien tehtävien karsimisia, joita voidaan ehkä tehdä nopeastikin.

Tärkein rakenteellinen uudistus on sosiaali- ja terveydenhoidon täydellinen remontti, jonka askelmerkkejä hiottiin torstaina hallitusneuvotteluissa. Sote-uudistuksesta kertyvät menosäästöt alkavat kuitenkin tuntua vasta vuosien päästä.

Juha Sipilä
Juha Sipilä
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat