Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verivarastot saattavat huveta äkistikin

Loppuviikolla hupenivat O Rh -negatiivisen veren varastot

Kotimaa
 

Kun sairaaloissa on hoidettavana samaan aikaan useita saman veriryhmän verta tarvitsevia potilaita, verivarastot saattavat huveta niin, että Veripalvelu pyytää verenluovuttajia saapumaan luovutuspisteille.

Näin kävi viimeksi torstaina O Rh -negatiivisen veren kanssa.

"Yksikin potilas voi joskus heilauttaa verivarastoja, vaikka varastoja on sairaaloissa ja meillä. Nyt oli sattumoisin useampi veriryhmä O Rh -negatiivisen potilas yhtä aikaa", kertoo tiedottaja Päivi Hurttia Veripalvelusta.

Puhekielessä O miinus -nimellä tunnettu veri on ainoa, jota voidaan antaa kaikille potilaille. Siksi sen saatavuus on elintärkeää tilanteissa, joissa potilaan omaa veriryhmää ei ehditä selvittää ennen verensiirtoa.

Lisäksi O Rh -negatiivinen -ryhmään kuuluville ihmisille voidaan antaa vain oman veriryhmän verta.

Koska O Rh -negatiivista verta on suhteellisen harvalla, tämän veriryhmän verelle on aina tarvetta.

Keväisin verenluovuttajia on tavallista vähemmän.

"On terassikauden avajaisia, pihan laittamista, valmistujaisjuhlia ja kaikkia iloisia asioita, jolloin ei tule mieleen lähteä verta luovuttamaan. Myös kesäloma-aikana on muuta tekemistä. Kyllä ihmiset auttavat, mutta heitä pitää vain muistuttaa enemmän", Hurttia kertoo.

Äkillisiä tarpeita tietynlaiselle verelle aiheuttavat esimerkiksi onnettomuudet.

Myös syöpäpotilaat on merkittävä verta tarvitsevien potilaiden ryhmä.

"Verestä eroteltavia verihiutaleita tarvitsevat erityisesti syöpäpotilaat. He tarvitsevat useitakin pusseja päivässä. Syöpäpotilaat eivät ole kesälomalla, joten verta tarvitaan sairaaloissa joka päivä."

Veren hyytymisessä auttavat verihiutaleet säilyvät vain viisi päivää. Siksi verta olisi luovutettava tasaisesti läpi vuoden.

Plasma ja punasolut säilyvät käyttökelpoisina verihiutaleita pidempään.

Hurttia muistuttaa, että verituotteita on varastoituna Veripalvelun lisäksi myös sairaaloissa. "Sellaista tilannetta ei oikeastaan pääse syntymään, että verta ei olisi laisinkaan. Kyllä sitä aina löytyy", Hurttia sanoo.

Veripulasta puhuttaessa ihmiset lähtevät sankoin joukoin auttamaan, ja verta kertyy luovutuspisteisiin kerralla helposti liikaa.

"Silloin siitä saattaisi mennä osa jopa hukkaan. Toivomme, että ihmiset kävisivät säännöllisesti ja että he seuraisivat, milloin tarvitaan juuri heidän veriryhmänsä verta."

"Pyrimme siihen, että meillä on koko ajan hyvä varasto ja että se vastaa tarpeeseen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat