Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isyyden voi pian tunnustaa neuvolassa

Isyyslain uudistuksen myötä äiti ei voi enää vastustaa isän selvittämistä

Kotimaa
 

Vuodesta 2016 lähtien perheen ei enää tarvitse käydä lastenvalvojan luona tunnustamassa isyyttä. Jatkossa isyyden tunnustamisen voi tehdä jo neuvolassa ennen lapsen syntymää. Sosiaali- ja terveysministeriö on ilmoittanut uuden isyyslain tulevan voimaan vuoden vaihteessa.

Uuden lain myötä äiti ei enää voi vastustaa lapsen isän selvittämistä. Näin pyritään takaamaan lapsen oikeus tietää molemmat biologiset vanhempansa.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan suurin syy lakimuutoksiin on perherakenteiden muutos. Jo joka kolmas lapsi syntyy avoliitossa. Ministeriön arvion mukaan jopa 80 prosenttia avoliitossa syntyneistä lapsista voitaisiin tunnustaa jo äitiysneuvolassa.

Vanhemmat voivat jatkossa tehdä sopimuksen lapsen yhteishuollosta samalla, kun mies tunnustaa isyyden neuvolassa. Neuvolasta tunnustamista ja huoltoa koskevat paperit toimitetaan asiaa hoitavalle lastenvalvojalle.

Isyyden tunnustamisen siirtyminen neuvolaan lisää äitiysneuvoloiden työtä. Ministeriön mukaan kuntien on otettava tämä huomioon neuvoloiden henkilöstömitoituksessa.

Toisaalta jatkossa isyysnäyte voidaan ottaa lastenvalvojan luona, kun se aiemmin on pitänyt ottaa terveyskeskuksen laboratoriossa lääkärin valvonnassa. Ministeriön mukaan tämä tuo ajan mittaan kunnille säästöjä.

Neuvoloiden terveydenhoitajat ja kätilöt sekä sosiaalitoimen lastenhoitajat koulutetaan muutokseen syksyn aikana.

Perustuslakivaliokunta totesi viime vuoden lopulla isyyslain syrjiväksi perintöoikeuden osalta.

Epätasa-arvo liittyy ennen vuotta 1976 tai sen jälkeen syntyneiden kohteluun perinnönjaossa, mikäli biologinen isä ei ole tunnustanut isyyttä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat