Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalaiset matkailijat alkavat löytää Suomea

Suomi perusti uusia viisumikeskuksia Kiinaan turistien tulon helpottamiseksi

Kotimaa
 
Kaisa Sirén
Kokki Zhou Bixiang valmistaa annoksia kiinalaisen Dazhonghua-ravintolan asiakkaille Rovaniemellä.
Kokki Zhou Bixiang valmistaa annoksia kiinalaisen Dazhonghua-ravintolan asiakkaille Rovaniemellä. Kuva: Kaisa Sirén

Kun kaksi kiinalaista matkailuyrittäjää lyö upouudelle viisumitiskille pinot kiinalaisia passeja ja viisumihakemuksia, tilanteen keskeyttää tiskin taakse ilmestyvä joulupukki. Matkailuyrittäjät nyökkäilevät ja ovat ymmärtävinään, kun joulupukki kyselee kuulumisia englanniksi.

Joulupukki tuli Pekingiin Suomen viisumikeskuksen perjantaisiin avajaisiin. Keskuksen toiminta käynnistyy kunnolla ensi maanantaina. Myös Shanghaissa avattiin kuluneella viikolla samanlainen keskus.

Artikkeliin liittyvät

Kiinalaisturisteja käy Suomessa 50 000–60 000 vuodessa, arvioi Suomea markkinoivan Visit Finlandin yhteiskuntasuhdepäällikkö Jari Ahjonharju.

Kiinalaismatkailijoiden määrä on kasvanut noin kymmenen prosentin vuosivauhtia.

Viisumikeskukset ovat yksi tapa houkutella lisää kiinalaisia matkailijoita Suomeen. Ajatuksena on, että viisumien hakeminen olisi kiinalaisille entistä helpompaa, koska keskuksissa on pidemmät aukioloajat ja enemmän henkilökuntaa kuin edustustoissa, joista viisumit on tähän asti haettu. Useimmilla muilla EU-mailla on jo samanlaiset keskukset Pekingissä.

Keskuksissa viisumihakemusten vastaanotto on ulkoistettu kansainväliselle yhtiölle. Hakemusten käsittelyn ja viisumien myöntämisen hoitavat yhä maiden edustustot.

Suomi ja muut EU-maat haluavat kiinalaisturisteja kyläilemään, koska heistä voi tulla merkittävä piristysruiske taloudelle. Ulkomailta tuleville matkailijoille myytävät palvelut ovat käytännössä vientiä, koska turistit tuovat valuuttoja. Suomelle matkailu on yksi suurimmista vientialoista, sanoo Ahjonharju.

"Se usein unohdetaan, koska Tullin vientitilastoissa on mukana vain tavaroiden vienti", hän toteaa.

Matkailijoille tehdyn kyselytutkimuksen mukaan kiinalaiset turistit käyttävät Suomessa enemmän rahaa kuin minkään muun maalaiset turistit, Ahjonharju sanoo. Kiinasta löytävät tiensä Suomeen lähinnä varakkaaseen kansanosaan kuuluvat.

Viime vuonna kasvu oli hitaampaa, mutta tämän vuoden alussa se näyttää ottaneen uuden harppauksen. Kiinalaisturistien määrä oli vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana yli 30 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.

Syytä kasvuun Ahjoharju ei osaa sanoa. Hän arvelee, ettei euron arvon romahdus ole paljonkaan vaikuttanut, koska varakkaat kiinalaismatkailijat "eivät ole kovin suhdanneherkkiä".

Tärkeä syy siihen, että vauraat kiinalaiset ylipäätään käyvät syrjäisessä Suomessa, on lentoyhtiö Finnair. Sen bisnes perustuu lähinnä ihmisten ja tavaroiden lennättämiseen Aasian ja Euroopan välillä.

Finnairin kyydissä Kiinasta Helsinki-Vantaalle lentävistä vapaa-ajan matkustajista jopa 90 prosenttia jatkaa saman tien seuraavalla lentokoneella muualle Eurooppaan. Finnair yrittää saada entistä useamman heistä pysähtymään Suomessa.

"Olemme kehittämässä stop over -tuotteita osana Matkailun kärkihanke -projektia", kertoo Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo.

Stop over -tuotteet tarkoittavat, että Aasiasta Eurooppaan lentäville tarjotaan halvempia lippuja, jos he jäävät joksikin aikaa Suomeen, ennen kuin jatkavat etelämmäs.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat