Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistus synnyttänee väliportaan hallinnon

Asiantuntijat varoittavat hallitusneuvottelijoita tekemästä liian tiukkaa linjausta

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl HS
Perussuomalaisten Timo Soinin mukaan sote-ratkaisu on pakko saada aikaan viikonloppuna.
Perussuomalaisten Timo Soinin mukaan sote-ratkaisu on pakko saada aikaan viikonloppuna. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistus (sote) on todennäköisesti kallistumassa väliportaan hallinnon suuntaan.

HS:n eri lähteistä saamien tietojen mukaan sote-palvelujen järjestämisvastuu tulisi itsehallintoalueille, joita voisi olla vähemmän kuin nykyiset 18 maakuntaa. Toinen vaihtoehto on kuntayhtymämalli, joka oli maaliskuussa kaatuneen sote-lakiesityksen pohjana.

Hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk) ilmoitti perjantaina, että sote-asiassa tehdään ratkaisuja viikonlopun aikana.

Myös Timo Soinin (ps) mukaan sotesta pitäisi päättää mahdollisimman pian.

Itsehallintoalueet sopivat erityisen hyvin hallitusneuvotteluja vetävälle keskustalle, joka kehitti oman maakuntamallinsa jo pari vuotta sitten. Se toimisi myös kuntayhtymiä tehokkaammin julkisen talouden kestävyysvajeen korjaamisessa, johon sote-uudistukselta odotetaan paljon. Kustannusten hillintään tarvitaan tiukkaa ohjausta ja tuottavuutta parantavia toimia.

Kuntayhtymien ongelma on, että kunnat rahoittaisivat niitä ilman riittävää vaikutusvaltaa rahojen käyttöön. Kuntalaisilla ei myöskään olisi perustuslain takaamaa demokraattista valtaa vaikuttaa päätöksentekoon. Juuri näistä syistä edellinen sote-esitys kaatui perustuslakivaliokunnassa.

Asiantuntijat ja virkamiehet ovat varoittaneet neuvottelijoita siitä, että hallintomallia ei pitäisi tässä vaiheessa lyödä lukkoon liian yksityiskohtaisesti.

"Näyttää siltä, että nyt ollaan lankeamassa samaan ansaan kuin viime hallituskaudella: tehdään iso linjaratkaisu, ja vasta sen jälkeen aletaan selvittää, mitä siitä seuraa", sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Markku Pekurinen, jota on kuultu rakennetyöryhmässä asiantuntijana.

Pekurisen mielestä vuoden loppuun mennessä olisi mahdollista selvittää vaihtoehtoisten mallien vaikutuksia ja tehdä sen jälkeen harkittu ratkaisu, jonka vaikutukset olisivat myös paremmin tiedossa.

Itsehallintoalueille voi tulla myös verotusoikeus ja suorilla vaaleilla valittavat päätöksentekijät. Niille voisi jatkossa siirtyä muitakin kuntien tehtäviä kuten maankäyttö ja liikenne.

"Aluehallintomallia ei ole selvitetty juuri yhtään. Siitä on vain otsikkotason luonnostelmia", Pekurinen sanoo.

Puoluejohtajien hahmottama kolmiportainen etenemismalli sotessa on Pekurisen mukaan järkevä.

Rakennetyöryhmässä kuultu professori Mats Brommels Tukholman Karoliinisesta instituutista sanoo, että hallintorakenne, rahoitus ja potilaan valinnanvapaus pitäisi toteuttaa yhtä aikaa.

"Julkista palvelujärjestelmää ei pystytä trimmaamaan hyvään kuntoon ilman kilpailua", sanoo Brommels, joka tuntee hyvin Ruotsin terveyspalvelujen uudistuksen.

Jos potilaat voivat valita julkisen ja yksityisen palveluntuottajan väliltä, se kirittäisi myös julkisia palveluntuottajia parantamaan palveluaan.

"Jos näin ei tehdä, julkisten palvelujen trimmaaminen menee pelkäksi kustannusten höyläämiseksi, eikä silloin kyetä parantamaan palveluja", Brommels sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat