Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haglund: Keskusta kääntänyt takkinsa

Rkp:n johtaja muistuttaa keskustan arvostelleen opposition vähättelyä

Kotimaa
 
Katarina Sällylä
"Liikkumattomuus on valtava pommi, johon uuden hallituksen tulisi puuttua", sanoo väistyvä puolustusministeri Carl Haglund, jolle kuuluivat myös liikunta-asiat. "Itse teen 70–80 tunnin työviikkoja, joita ei jaksaisi ilman liikuntaa. Töitä pitääkin tehdäkin enemmän, mutta ei ehkä näin paljon."
"Liikkumattomuus on valtava pommi, johon uuden hallituksen tulisi puuttua", sanoo väistyvä puolustusministeri Carl Haglund, jolle kuuluivat myös liikunta-asiat. "Itse teen 70–80 tunnin työviikkoja, joita ei jaksaisi ilman liikuntaa. Töitä pitääkin tehdäkin enemmän, mutta ei ehkä näin paljon." Kuva: Katarina Sällylä

Uuden hallituksen rakentajana enimmäkseen ruusuja tähän mennessä kerännyt Juha Sipilä – tai ainakin hänen johtamansa keskusta – saa Rkp:n puheenjohtajalta Carl Haglundilta kasan risuja. Syynä on takinkääntö eli muutamassa vuodessa täysin muuttunut suhtautuminen opposition kuulemiseen.

Haglund muistuttaa, että kolme neljä vuotta sitten keskusta piti kovaa meteliä siitä, ettei Jyrki Kataisen (kok) hallitus ottanut sosiaali- ja terveysalan uudistukseen mukaan oppositiota eli unohti parlamentaarisen valmistelun.

Artikkeliin liittyvät

Nyt Sipilä, perussuomalaisten Timo Soini ja kokoomuksen

Alexander Stubb näyttävät sopivan sote-uudistuksesta suvereenisti kolmistaan.

Opposition edustajat tapasivat Sipilän torstaina. Haglundin mukaan tapaamisen henki oli hyvä, mutta mitään lupauksia sote-vaikuttamisesta oppositio ei saanut. Pelkkä seuranta ei Haglundin mukaan riitä, koska se tarkoittaisi vain kumileimasimena oloa.

Haglund ei itse kannata soteen maakuntamallia, joka toisi uuden hallinnollisen tason ja verotuksen.

"Olen vähän yllättynyt, jos kokoomus on suostunut maakuntahäkkyrät hyväksymään", Haglund sanoo ja toivoo, että mallia otettaisiin enemmän Ruotsista.

"Hallituksella onkin toki täysi oikeus sopia itse mallista, enkä näe siinä itse suurta vääryyttä, mutta muutama vuosi sitten keskusta tuntui olevan täysin toista mieltä", Haglund huomauttaa.

Yhtäjaksoisesti 36 vuotta hallituksessa olleen Rkp:n samanikäinen puheenjohtaja opettelee jo oppositioroolia, vaikka hänestä olisi tuntunut loogiselta jatkaa hallitusvastuussa. Äänimäärä kun kasvoi 15 prosenttia, vaikka paikkoja ei lisää tullutkaan.

"Jos Smolnan kolmikolla tulee vielä ryppy rakkauteen, voimme neuvotella ja katsoa. Se on neuvottelukysymys."

Haglund pitää ovea raollaan, vaikka seuraava etappi onkin "rakentava, ei räksyttävä oppositiopolitiikka".

"Helposti olisimme olleet siinä pienenä neljäntenä pyöränä. Kun nyt aamulla harjaan hampaita, olen sinut sen kanssa, mitä peilistä näkyy", Haglund pureksii ulkopuolelle jääntiä.

"Aika myrskyisää" hallitusmeno olisi Haglundin arvailujen mukaan ollut etenkin perussuomalaisten kanssa.

Tosin Soini on Haglundin mukaan jo kääntänyt takkiaan vielä enemmän kuin Sipilä eli liudentanut maahanmuutto- ja EU-linjauksiaan esimerkiksi tukipaketeista. "Kyllä heidän äänestäjänsäkin sen vielä huomaavat", Haglund uskoo.

Haglund moittii pelkäksi populismiksi perussuomalaisten vaadetta selvittää maahanmuuton kustannukset.

"En tykkää siitä, että ihmisten otsaan pannaan hintalappu. Aletaanko tulijoita hinnoitella myös etnisyyden mukaan ja seuraavaksi kenties kantaväestöä työttömyyden tai vammaisuuden mukaan?"

Haglundin mukaan on selvää, että Suomen huoltosuhde vaatii lisää työperäistä maahanmuuttoa ja kunnon kotouttamista, eikä sitä edistä hinnalla leimaaminen. Hänen mukaansa maahanmuuton kustannuksista on muutenkin jo faktapohjaa.

Kylmä fakta Haglundin mielestä on myös se, että suomalaistenkin pitää ryhtyä tekemään enemmän työtä, jotta hyvinvointiyhteiskunta säilyisi.

"Suomi ei nouse pelkin menoleikkauksin, vaan työmarkkinoita pitää uudistaa niin, että paikallista sopimista ja joustoja lisätään ja kynnys palkata työntekijöitä madaltuu."

Työaikaa tulee Haglundin mukaan lisätä työpäivien, ei niinkään tuntien avulla.

"Ei joku sairaanhoitaja tai tehtaan työläinen jaksa varmaan tehdä paljon nykyistä pitempiä työpäiviä, mutta Pekkas-päiviä ja muita lomapäiviä voitaisiin vähentää", Haglund linjaa.

Konsensuksen aika ei Haglundin mukaan ole ohi, vaan uudistukset pitää tehdä yhdessä, kuten eläkeuudistus. Silti hän osoittaa sormella myös ay-liikettä, jonka edustajat "pitävät väkisin kiinni saavutetuista eduista".

"Suomihan on kilpailukyvyssä ja kasvunäkymissä ihan pohjamudissa, vain Kypros on siinä vielä huonompi", Haglund viittaa EU-komission vertailuun.

"En ole mikään paha ihminen, mutta ei näitä ongelmia saa jättää lapsille ja lastenlapsille", Haglund sanoo ja tunnustaa paasaavansa kuin olisi vaalitentissä.

Haglund: Keskusta käänsi takkinsa sote-valmistelussa
Haglund: Keskusta käänsi takkinsa sote-valmistelussa
Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund ihmettelee keskustan toimintaa sote-uudistuksen valmistelussa. Keskusta arvosteli voimakkaasti edellistä hallitusta, kun se ei ottanut oppositiopuolueita mukaan sote- ja kuntauudistusten valmisteluun. Nyt Sipilä, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb ja perussuomalaisten Timo Soini hierovat sosiaali ja terveyspalvelujen uudistusta keskenään.
Oletko pettänyt puolueesi, Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund?
Oletko pettänyt puolueesi, Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund?
Rkp on istunut hallituksessa yhtäjaksoisesti 36 vuotta. Puolueen puheenjohtajalla onkin vain yksi tehtävä: pitää huoli siitä, että ote pysyy vallankahvassa. HSTV:n Studio Kulmapöydässä kysytään Rkp:n puheenjohtajalta Carl Haglundilta, onko hän pettänyt puolueensa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat