Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset vastustavat henkilöstövähennyksiä

Kyselyn mukaan Suomi hyväksyy julkisten palvelujen tehostamisen mutta ei henkilöstövähennyksiä

Kotimaa
 

Suomalaiset haluaisivat, että julkiset palvelut pelastetaan tehostamalla ja uudistamalla niitä. Tämä oli selvästi suosituin vaihtoehto TNS Gallupin kyselystä, jossa selvitettiin, mitkä keinot suomalaiset hyväksyvät julkisen sektorin palvelujen turvaamiseksi. Tehostamisen ja uudistamisen hyväksyi kolme neljästä vastaajasta.

Julkisen sektorin palveluksessa olevan henkilöstön vähentäminen ei kuitenkaan suomalaisille sovi. Sen hyväksyi alle puolet tehostamisen hyväksyneestä määrästä eli 36 prosenttia.

Julkisten palvelujen turvaaminen on kovan paineen alla, kun nopeasti velkaantuva valtio etsii menovähennyksiä. Kyselyn vastauksista käy ilmi, että kovat leikkauskeinot, kuten työttömyystukien tai eläkkeiden leikkaaminen, saavat suomalaisilta tyrmäyksen.

Tehostamisen jälkeen suomalaiset suhtautuvat suopeimmin kuntien määrän vähentämiseen ja yksityisten palveluntuottajien laajempaan käyttöön. Käyttö- ja palvelumaksujen korotukset olivat selvästi suositumpia kuin veronkorotukset.

Hallitusneuvotteluihin osallistuvista puolueista keskustan ja perussuomalaisten kannattajat ovat monissa kysymyksissä samoilla linjoilla. Sen sijaan kokoomuksen kannattajat poikkeavat selvästi muista. He ovat lähtökohtaisesti muita valmiimpia melkein kaikkiin kysyttyihin toimiin palvelujen turvaamiseksi.

Erityisen huomattava ero oli kokoomuksen kannattajien halukkuudessa vähentää kuntien määrää nykyisestä. Kokoomuksen kannattajista kuntien vähentämisen hyväksyi 77 prosenttia, kun keskustan ja perussuomalaisten kannattajista hyväksyntänsä antoi 39 prosenttia.

Kokoomuksen kannattajat olisivat myös selvästi muita hallituspuolueita hanakammin lisäämässä yksityisten palveluntuottajien osuutta, korottamassa käyttö- ja palvelumaksuja ja säästämässä tai karsimassa palveluita.

Iäkkäämmät vastaajat olivat nuorempia halukkaampia karsimaan kuntien määrää ja korottamaan palvelumaksuja. Nuoret suhtautuivat suopeammin yksityiseen palvelutuotantoon.

Akateemisesti koulutetut olivat valmiimpia hyväksymään kaikki kysytyt toimet julkisten palvelujen turvaamiseksi.

Palvelujen karsimisen hyväksyi 54 prosenttia akateemisesti koulutetuista mutta vain 22 prosenttia peruskoulun käyneistä ja 33 prosenttia muun koulutuksen saaneista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat