Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalainen ei löysäile lomalla

Parin päivän pikavisiittiin on mahduttava paljon. HS listasi kolme asiaa, joita kiinalaiset haluavat lomaltaan.

Kotimaa
 

Kun kiinalaisturisti lentää Lappiin, hän ei halua rentoutua vaan kokea mahdollisimman paljon. Elämyksiin ja ostoksiin palaa paljon rahaa.

Muun muassa tämän vuoksi Lapin matkailuyrittäjillä on suuret odotukset aasialaisturismin kasvusta. Nousu on ollut hidasta jo monta vuotta, mutta alkuvuonna alkoi tapahtua: Lapissa rekisteröitiin tammi–maaliskuussa kolmannes enemmän kiinalaisten yöpymisiä kuin viime vuonna samaan aikaan.

Ilmiö on ilahduttanut paikallisia yrittäjiä, jotka ovat kärsineet venäläisturistien vähenemisestä ruplan heikennyttyä.

1 Runsaasti ohjelmaa
Tyypillinen kiinalaisturisti ei viivy Lapissa pitkään, vaan kyse on parin päivän pyrähdyksestä osana pidempää Euroopan-kiertomatkaa.

Tarkoitus on kokea lyhyessä ajassa mahdollisimman paljon. Turisti voi käydä saman päivän aikana porotilalla, joulupukin luona, jokiristeilyllä ja ostoksilla.

Vaikka kiinalaisia tulee Lappiin eniten talvella, matkailuyrittäjien kasvuodotukset kohdistuvat kesään. Silloin kiinalaiset lähtevät sankoin joukoin Eurooppaan.

"Lapin hotelleissa on kesällä runsaasti tilaa ja kilpailukykyiset hinnat. Ongelma on siinä, että meillä ei ole tarjota kesäksi valmiita elämyspaketteja", sanoo rovaniemeläisen Arctic China -matkatoimiston toimitusjohtaja Tang Chao.

Hänen mukaansa pelkät luonnonihmeet eivät kiinalaisturistille riitä.

"Pitää tarjota viihdykettä, osallistumista ja hauskanpitoa."

Tang kehittelee muun muassa golfpakettia, johon kuuluu kaksi golfkurssia Etelä-Suomessa ja yksi Rovaniemellä.

2 Kiinalaista ruokaa
Kiinalaismatkailija haluaa maistaa paikallisia erikoisuuksia, mutta kaipaa myös kotoisia makuja.

"Kun olen vienyt kiinalaisryhmiä Pohjois-Lappiin, jossa ei ole kiinalaisia ravintoloita, matkailijat ovat kuskanneet mukanaan pikanuudeleita ja kiinalaisia välipaloja ja syöneet niitä", Tang Chao sanoo.

Kiinalaisiin ravintoloihin hakeutuvat myös taiwanilaiset, hongkongilaiset, malesialaiset ja thaimaalaiset.

Tang perusti hiljattain yhtiökumppaninsa kanssa Rovaniemelle kiinalaisen ravintolan. "Olen palkannut kokit Kiinasta ja sanonut heille, että ruuat pitää valmistaa samalla tavalla kuin Kiinassa."

3 Laadukkaita tuliaisia
Kiinalaisturistit kuluttavat tuplasti enemmän rahaa kuin muut turistit. Suomessa kiinalaismatkailija tuhlaa päivässä yli 200 euroa, kun keskimääräinen turistin päiväbudjetti on 86 euroa.

"Kiinalaiseen kulttuuriin kuuluu tuliaisten vieminen sukulaisille. Tuliaiset ovat usein laadukkaita", sanoo Santa's Hotels -ketjun myyntijohtaja Jussi Perkkiö.

Perkkiön mukaan rahaa palaisi enemmänkin, jos Suomessa voisi käyttää kiinalaista UnionPay -pankkikorttia.

Kiinalaiset ostavat muun muassa poro- ja puuesineitä, lasia, koruja, Iittalan ja Marimekon tuotteita sekä marjajalosteita. 

 

Juttuun on haastateltu myös Sanna Kärkkäistä Rovaniemen Matkailu- ja Markkinointi Oy:stä sekä Minna Myyrinmaata Visit Finlandista.

Johanna Tikkanen
Rovaniemi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat