Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apulaisoikeusasiamies: Vangeilta veloitetaan liikaa puheluista

Ministeriö hylkäsi esityksen vankien palkankorotuksesta

Kotimaa
 
Peter Jansson
Puhelujen hinnat nousivat viime vuonna kaikissa suljetuissa vankiloissa. Vangit joutuvat nyt maksamaan puheluista yleistä hintatasoa enemmän.
Puhelujen hinnat nousivat viime vuonna kaikissa suljetuissa vankiloissa. Vangit joutuvat nyt maksamaan puheluista yleistä hintatasoa enemmän. Kuva: Peter Jansson

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja pitää ongelmallisena, että suljettujen vankiloiden vangit joutuvat maksamaan puheluista selvästi yleistä hintatasoa enemmän.

Pajuojan mielestä puhelujen pitäisi olla vankiloissa samanhintaisia kuin muuallakin yhteiskunnassa. Hän pyytää Rikosseuraamuslaitosta antamaan marraskuun loppuun mennessä selvityksen, mihin toimenpiteisiin se on ryhtynyt asiassa.

Fakta

Näin vangit käyttävät puhelimia

 Ennen viimevuotista puhelinuudistusta vartijat seurasivat vierestä vankien puhelimenkäyttöä ja kirjasivat ylös, mihin vangit soittivat.

 Nyt vangit voivat soittaa ilman vartijan läsnäoloa, sillä kunkin vangin puhelutiedot tallentuvat automaattisesti. Puhelimet ovat vankien käytössä koko päivän, kun aiemmin käyttö oli rajatumpaa.

 Vartijat voivat halutessaan seurata näyttöpäätteeltä, kuka käyttää puhelinta ja mihin hän soittaa. Viranomaiset eivät kuuntele eivätkä tallenna vankien puheluja muuta kuin poikkeustapauksissa esimerkiksi rikosepäilyn vuoksi.

Apulaisoikeusasiamiehen kannanoton taustalla ovat useat kantelut, joita vangit ovat tehneet puhelujen hinnoista.

Puhelujen hinnat nousivat viime vuonna kaikissa suljetuissa vankiloissa, kun vanhat gsm-pohjaiset puhelimet korvattiin uudella ip-puhelujärjestelmällä.

Puhelinuudistuksen myötä vangit voivat soittaa puheluja aiemmasta poiketen ilman vartijoiden läsnäoloa. Uusi järjestelmä tallentaa automaattisesti tarvittavat puhelutiedot.

Samalla puheluiden hinnat nousivat. Pajuojan mukaan vangit maksavat nykyisin puheluista matkapuhelimiin 14,88 senttiä minuutilta eli moninkertaisesti yleistä hintatasoa enemmän.

"Vankien matalan tulotason vuoksi ei mielestäni ole perusteltua, jos suljettujen vankiloiden vangit joutuvat maksamaan puheluistaan enemmän kuin muualla yhteiskunnassa", Pajuoja huomauttaa ratkaisussaan.

Hän kiinnittää huomiota myös siihen, että avovankiloissa vangit saavat pääsääntöisesti käyttää omia puhelimiaan ja he maksavat siten puheluistaan pienempiä maksuja kuin suljettujen vankiloiden vangit.

Rikosseuraamuslaitos on jo yrittänyt helpottaa puhelukulujen kasvun seurauksia esittämällä korotusta vankien käyttörahoihin sekä suljettujen vankiloiden osalta myös toimintarahoihin. Esitys tarkoittaa yksittäisen vangin osalta enintään kymmenen sentin korotusta tuntia kohti.

Oikeusministeriö on kuitenkin päättänyt olla korottamatta vankien käyttö- ja toimintarahoja. Ylijohtaja Arto Kujala kertoo, että esitetyt korotukset olisivat olleet marginaalisia eivätkä ne olisi tuoneet merkittävää apua vangeille.

Hänen mukaansa tarkoituksena on uudistaa laajemmin koko vankirahajärjestelmää myöhemmin.

"Aikataulu riippuu tulevan hallituksen lakihankkeiden tilanteesta. Uudistuksen voisi saada vireille syksyllä, mutta sen toteuttamisen ajankohtaa ei voi vielä arvioida", Kujala sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat