Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Reservistä eroava karttaa kertausharjoitusta

Yhä useampi kieltäytyy reservistä. Siviilipalvelukseen hakevien määrä on kuitenkin pysynyt samana.

Kotimaa
 

Kertausharjoituskutsu on tärkein kimmoke sille, että varusmiespalveluksen suorittanut asevelvollinen kieltäytyy reservistä eli hakee täydennyspalvelukseen. HS:n keräämistä tilastoista ilmenee, että täydennyspalvelukseen hakevien määrän vaihtelu seuraa kertausharjoitettavien reserviläisten määrän vaihtelua.

Kun kertausharjoitusten määrä on ollut suuri, myös reservistä kieltäytyneitä on ollut paljon. Kun kertausharjoituksia taas on ollut vähän, kiinnostus täydennyspalvelukseen on ollut laimeaa.

Fakta

Täydennyspalvelus vapauttaa reservistä

 Varusmiespalveluksen käynyt reserviläinen voi suorittaa Siviilipalveluskeskuksessa täydennyspalveluksen, minkä jälkeen hänet poistetaan reservistä. Sen jälkeen häntä ei kutsuta armeijan palvelukseen rauhan eikä sodan aikana.

 Täydennyspalvelukseen hakeudutaan täyttämällä siviilipalvelushakemus ja lähettämällä se Puolustusvoimien aluetoimistoon tai Siviilipalveluskeskukseen.

 Siviilipalveluskeskus kutsuu täydennyspalvelukseen 12 kuukauden kuluessa.

"Jos se kertausharjoituskutsu on postiluukusta kolahtanut, niin se on ollut keskeisin syy aiempina vuosina", vahvistaa siviilipalveluskeskuksen johtaja Mikko Reijonen.

"Se kertoo siitä, että asia tulee kertausharjoituskutsun vuoksi aika lähelle. Jos asia täydennyspalveluksesta on ikään kuin muhinut mielessä, niin sitten on helppo lähteä."

Puolustusvoimat lisää tänä vuonna kertausharjoitettavien määrää selvästi. Samaan aikaan täydennyspalvelukseen hakevien määrä on kasvanut ennätyslukemiin.

Reijonen arvelee, että myös reserviläiskirjeillä ja Ukrainan sodalla on ollut suuri vaikutus reservistä siviilipalvelukseen siirtyvien määrään.

Vaikka reservistä kieltäytyneiden määrä on lisääntynyt, ei vastaavaa ilmiötä ole näkynyt siviilipalvelukseen hakeutuvissa. Hakijoita oli tammi- ja huhtikuun välillä noin 600. Määrä ei poikkea normaalista.

Siviilipalvelukseen hakevia on ollut jo vuosikymmenen ajan hieman alle 2 500 vuodessa. Viime vuosina määrässä on ollut jopa loivaa laskua. Reijosen mukaan syynä lienee ikäluokkien pienentyminen.

Reservistä kieltäytyvät joutuvat suorittamaan viiden vuorokauden täydennyspalveluksen Siviilipalveluskeskuksessa. Sen aikana käsitellään muun muassa ensiavun antamista, parisuhdetta ja miehisyyden myyttejä.

Mikko Reijonen, miksi varusmiespalveluksen suorittaneet on tarpeen panna täydennyspalvelukseen?
"Vaikea sanoa, mitkä seikat ovat johtaneet siihen, että se on katsottu tarpeelliseksi, mutta se on lainsäädäntöön kirjattu asia. Ehkä on hyvä palauttaa mieleen kriisiolojen vaikutuksia ja mahdollista ennaltaehkäisyä tämän tyyppisen kansalaiskoulutuksen kautta. Ihan tärkeitä ja hyödyllisiä asioita käydään viidessä vuorokaudessa läpi."

Onko täydennyspalvelu pelote, jotta reservistä kieltäytyminen ei olisi liian helppoa?
"Sellainen voi olla yksi näkökulma siinä."

Laki mahdollistaisi jopa 40 päivän täydennyspalveluksen.

"Siviilipalveluskeskuksen tehtävänä on määrätä kestosta, mutta ilmeisesti millään intressiryhmällä ei ole ollut tarvetta, että sitä pitäisi laajentaa. Se on sitten osin poliittistakin keskustelua, että minkälainen siviilipalveluksen reservi halutaan yhteiskuntaan luoda. Veikkaan, että jos määrät nousevat, niin se tulee keskusteluun", Reijonen sanoo.

Siviilipalveluskeskus ylläpitää siviilipalvelusrekisteriä, jossa on noin 25 000 ihmisen tiedot. Rekisteriä ei kuitenkaan ole suunniteltu käytettäväksi kriisiaikana, koska sivareille ei ole määrätty sodan ajan tehtäviä.

Siviilipalveluskeskus on järjestänyt täydennyspalvelusvelvollisille tarpeen mukaan kaksi tai kolme noin 150 hengen kurssia vuodessa. Tänä vuonna on alustavasti päätetty kahdesta kurssista, mutta nyt harkitaan ylimääräisen kurssin järjestämistä syksyllä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat