Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolme tarinaa sijaisperheistä

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

1Lapsi oli kuusi viikkoa vanha, kun hänet tuotiin sairaalaan. Vauvalla oli tuore kallomurtuma ja vähän vanhempi reisiluun murtuma. Lapsi pääsi sairaalasta suoraan päivystävään sijaisperheeseen. Siellä hän asui runsaat kolme vuotta, kunnes hänet palautettiin takaisin biologisille vanhemmilleen.

Sijaisäiti muistaa alun. Vauva oli aliravittu, kuivunut ja huusi kimeällä äänellä vartalo kaarella koko ajan.

"Ensimmäiset puoli vuotta oli aivan sumeata. Lapsi huusi koko ajan. Sitten saatiin uni vakautettua ja aloimme uskoa, että hän selviää hengissä."

Lapsen äiti halusi lapsen takaisin, ja hän sai toisenkin lapsen tänä aikana. Sijaisäidin mukaan lapsen kunto heikkeni aina tapaamisten jälkeen.

Eräänä kevätpäivänä sosiaalityöntekijät tulivat sijaisperheen luo ja ilmoittivat vievänsä lapsen äidilleen.

"Me olimme sokissa koko perhe, yhtäkkiä pikkuveli katoaa koulupäivän aikana. Mitään suunnitelmaa lapsen kotiuttamiseksi ei ollut tehty", sijaisäiti sanoo.

"Me saimme sen jälkeen tavata lapsen kaksi kertaa, sittemmin emme ole kuulleet hänestä enää mitään."

Sijaisperhe vei jutun korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti. Häviö tuli. Oikeus perusteli palautusta äidille muun muassa sillä, että tämä oli saanut elämänsä tasapainoon ja apua alkoholin käytön hallintaan.

Sijaisperheen maksettavaksi koituivat myös noin kymmenen tuhannen euron oikeudenkäyntikulut.

"Me emme enää ryhdy tähän hommaan."

 

2"Sijaisperheessä oikeusasiat tulevat tutuksi ja myös kotiin. Meillä on sijaislapset, joiden biologinen isä laittaa lakkaamatta huostaanoton purkuja vireille. Niitä ei voi rajoittaa, se on jatkuva kierre.

Jatkuvat purkuhakemukset ja biologisten vanhempien epäluottamus vaikeuttavat asettumista sijaisperheeseen. Lapset elävät jatkuvassa epätietoisuudessa tulevaisuuden suhteen. He eivät voi luottaa aikuisiin, eivätkä luota, koska aikuisten lupaukset eivät pidä.

Sosiaalityöntekijät saattavat sanoa jonain vuonna, että nyt tämä sijaisperhe on teidän kotinne ja saatte asua täällä. Ja jo seuraavana vuonna joudutaan lapsia kuulemaan kotiin palautuksen vuoksi.

Biologinen vanhempi puolestaan kertoo lapsille, kuinka aikoo taistella saadakseen heidät itselleen, vaikka kyky ja taidot lasten kanssa elämiseen olisi todettu puutteellisiksi. Lapset odottavat, että varmaan jouluun mennessä muutetaan isälle.

Lapsilta on vaikea saada tietoa heidän haluamisistaan. Lapsi vastaa niin kuin olettaa kuulijan toivovan hänen vastaavan. Lapset ovat lojaaleja bio- ja sijaisvanhemmille.

Lapset tietävät, että sama sosiaalityöntekijä ajaa sekä heidän että vanhempien asioita. Lapset osaavat jo pieninä arvioida, miten olisi edullista vastata."

 

3"Meiltä on hiljattain kotiutettu kaksi lasta. Kotiuttaminen pitkittyi muutama kuukausi kerrallaan milloin mistäkin syystä ja se oli henkisesti todella raskasta koko perheelle.

Huoli tulevasta ja suru lasten lähdöstä olivat päivittäin mielessä, varsinkin viimeiset puolitoista vuotta.

Tuntui, että prosessi ei ollut ehkä kenenkään hallussa. Monilapsisena perheenä panostimme asumiseen, nyt huoneet ovat tyhjiä. Lasten piti jäädä meille täysi-ikäisyyteen saakka.

Kaiken joutuu tekemään omalla riskillä. Kun lapset kotiutetaan, perhehoitajalla ei tunnu olevan oikeutta mihinkään. Toimeksiantosuhteinen perhehoitaja ei voi kuulua työttömyyskassaan eivätkä työssäoloehdot täyty, joten putosin itse työmarkkinatuelle.

Yksittäiset ihmiset ovat olleet meille mukavia, mutta tuntuu, kuin systeemin asenne olisi, että mitäs läksit. Tällaista ei jaksaisi enää käydä läpi toista kertaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat