Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aluekokeilu ei koske vain venäjää

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok) muistuttaa, ettei eduskunnan maaliskuussa hyväksymä esitys alueellisesta kielikokeilusta koske erityisesti venäjän kieltä eikä Itä-Suomea.

"Kyseessä voisi olla vaikka mandariinikiinan opiskelu Nauvossa", Kiuru sanoo.

Kiuru oli itse laatimassa vastalausetta, joka liittyi pakollisen kouluruotsin poistoa ehdottaneeseen kansalaisaloitteeseen. Itse aloite tuli hylätyksi äänin 134–48 eduskunnassa maaliskuun alussa. Sen sijaan Kiurun ja Sanna Lauslahden (kok) lausuma hyväksyttiin äänin 93–89.

Hyväksytyn lausuman mukaan "eduskunta kehottaa valtioneuvostoa selvittämään lainsäädännölliset edellytykset alueellisiin kokeiluihin kielivalikoiman laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua".

Kiurun ja Lauslahden mukaan toisen valinnaisuudella lisättäisiin mahdollisuuksia vastata muun muassa elinkeinoelämän tarpeisiin.

"Kokeilun avulla voitaisiin lisätä myös juuri sellaisten kielten opiskelua, joista on nuorelle alueen elinkeinoelämän kannalta todellista hyötyä muun muassa työllistymisessä", Kiuru ja Lauslahti perustelivat.

Kiurun mukaan Rkp:n puheenjohtajan Carl Haglundin haastattelusta (HS 23. 5.) sai kuvan, että lausumassa olisi ollut kyse erityisesti venäjän kielestä. Haglund totesi haastattelussa, ettei hän itse kannata alueellisia kielikokeiluja, mutta kunnioittaa eduskunnan enemmistön tahtoa. Haglund muistutti, että ihmiset muuttavat alueelta toiselle ja tarvitsevat ruotsia myöhemmin opinnoissa tai jos ryhtyvät virkamieheksi.

Eniten tapetilla ovat olleet mahdolliset kokeilut korvata Itä-Suomen kuntien kouluissa venäjällä ruotsi, joka alkaa nykyisin 7. luokalla ja vastedes 6. luokalla.

Esimerkiksi Tohmajärvi, Imatra, Lappeenranta, Mikkeli, Savonlinna ja Pieksämäki ovat jo vuosikausia yrittäneet hakea opetusministeriöstä lupaa kokeiluun. Myös keskusta on puoltanut koululinjauksissaan kokeiluja mainiten erikseen venäjän opinnot Itä-Suomessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat