Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenvirolaisten oma kieli uhattuna – vain puolet lapsista opiskelee viroa

Asiantuntijan mukaan suomenvirolaisten tilanteen voi rinnastaa ruotsinsuomalaisiin 1960–70-luvuilla

Kotimaa
 
Tere päevast, kallis sõber! - Näillä viron ilmauksilla pärjäät Tallinnassa
Tere päevast, kallis sõber! - Näillä viron ilmauksilla pärjäät Tallinnassa
Viron kielen sana piim on suomeksi maito, kallis on rakas ja lahja tarkoittaa kevyttä. Latokartanon vironkielisten luokan oppilaat opettavat helppoja vironkielen lauseita, joilla pärjäät matkalla. Toimittaja: Pauliina Grönholm, kuvaus: Mika Ranta, leikkaus: Arttu Luhtala

Suomessa asuvista virolaisista selvästi harvemmat laittavat lapsensa oman äidinkielen opetukseen kuin esimerkiksi suomenvenäläisistä tai suomensomalialaisista. Viron kielen asiantuntijat ovat huolestuneet oman kielen katoamisesta suomenvirolaisilla lapsilla.

Suomenvirolaisten tilanteen voi hyvin rinnastaa 1960–70-lukujen ruotsinsuomalaisiin, joista moni on menettänyt vuosien saatossa oman äidinkielensä, toteaa koulutus- ja kotoutussuunnittelija Järvi Lipasti Tuglas-seurasta.

"Ainakin riski on siihen olemassa", hän sanoo.

Mika Ranta HS
Kristel Harjaks puhuu tyttärilleen Katrinille ja Mirjamille viroa ja isä Juha Riissanen suomea.
Kristel Harjaks puhuu tyttärilleen Katrinille ja Mirjamille viroa ja isä Juha Riissanen suomea.

Arviot suomenvirolaisten lasten määristä vaihtelevat. Suomen Tilastokeskuksen mukaan viroa äidinkielellään puhuvia asuu vakituisesti Suomessa yhteensä 46 000. Määrä on kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa. Heistä alle 18-vuotiaita on noin 9 300.

Viron väestörekisterin mukaan Viron kansalaisia, joilla on Suomessa pysyvä tai väliaikainen osoite, on liki 68 000. Yli puolet heistä asuu pääkaupunkiseudulla. Alle 18-vuotiaita lapsia heistä on runsaat 13 300.

Oman äidinkielen opetukseen osallistuu kuitenkin arviolta vain alle puolet, Lipasti kertoo.

"Määrä on selvästi vähemmän kuin venäjän- ja somalinkielisillä, joista oman äidinkielen opetukseen osallistuu yli 80 prosenttia peruskouluikäisistä."

Helsingin Latokartanon koulussa kaksikielisessä viro–suomi-opetuksessa on nyt noin 120 oppilasta. Myös siellä määrä on laskenut jatkuvasti, kertoo opettaja Anne Ribelus.

"Tarkkaa syytä määrän laskuun emme tiedä. Monet ehkä ajattelevat, että laittavat lapsen suomenkieliseen kouluun, jotta he oppivat suomen hyvin, ja omaa kieltä aiotaan pitää yllä matkailemalla Viroon. Se ei kuitenkaan riitä."

Professori Laura Assmuth Itä-Suomen yliopistosta kutsuu ilmiötä läheisyyden harhaksi. Assmuth tutkimusryhmineen on tutkinut virolaisten muuttoliikettä Suomeen erityisesti lasten näkökulmasta.

"Virolaisten perheiden leimallinen piirre on halu sopeutua mahdollisimman hyvin ja nopeasti suomalaiseen yhteiskuntaan, ja tärkeässä osassa tässä on kyky ja halu oppia hyvin suomea."

Kotikielenä virolaisissa perheissä on yleensä viro. Äidinkielen uskotaan säilyvän hyvänä, sillä vierailuja kotimaahan tehdään tiheästi.

"Tämä sitten saattaa johtaa siihen, että lasten äidinkielentaito jää perustasolle, puhekieleksi, eikä kieltä opita kaikilla tasoilla", Assmuth kertoo.

Assmuth kutsuu suomenvirolaisia näkymättömäksi maahanmuuttajaryhmäksi.

Sama on huomattu myös Viron Helsingin-suurlähetystössä, kertoo konsuliosaston johtaja Kerli Veski.

"Suomen virolainen yhteisö eroaa paljon ulkovirolaisista muualla. Muissa maissa virolaiset perustavat enemmän yhdistyksiä tai yhteisön. Lapsille on vironkielisiä sunnuntaikouluja, joissa ylläpidetään omaa äidinkieltä", hän luettelee.

Virolaisten näkymättömyys tai huomaamattomuus on hänen mukaansa vaikuttanut siihen, että Suomen viranomaiset eivät ehkä huomaa virolaisten muuttajien erityistarpeita.

"Osa saattaa asua maassa vaikka kuinka kauan kiinnittymättä kunnolla suomalaiseen yhteiskuntaan", Veski kertoo.

Veski huomauttaa, ettei vain yhtä suomenvirolaisen määritelmää kuitenkaan ole.

"Joukkoon mahtuu hyvin eri taustoista tulevia."

Työministeriön alaisen kotouttamisen osaamiskeskuksen päällikkö Annika Forsander muistuttaa, että kotouttamislaki koskee yhtä lailla virolaisia kuin muita maahanmuuttajaryhmiä.

Hän huomauttaa, että monet virolaisista tulevat töihin ja sitä kautta kiinnittyvät yhteiskuntaan, eivätkä päädy esimerkiksi te-toimistojen palveluiden piiriin.

"Virolaislasten osalta painoarvo laitetaan hyvin pitkälti oman kielen tukemiseen", Forsander sanoo.

Tuglas-seura on vuodesta 2011 järjestänyt suomen kursseja Suomessa asuville virolaisille.

"Moni virolainen tulee tänne töihin, mutta jos työympäristö on pelkästään vironkielinen, kielitaito ei kehity", Järvi Lipasti kertoo. "Osa myös ajattelee tulevansa Suomeen väliaikaisesti ja huomaa yhtäkkiä, että vuosia onkin mennyt."

Kaikki muuttajat eivät kuitenkaan edes halua pitää yllä yhteyttä virolaiseen kulttuuriin, Lipasti muistuttaa.

"Sekin on tietenkin jokaisen oma valinta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat