Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koskaan ei tiedä, milloin lapsi lähtee

Sijaisperheet toivoisivat, että pysyvä huostaanotto olisi mahdollista, kuten monissa muissa maissa jo on

Kotimaa
 
Klaus Welp
Kuva: Klaus Welp

Huostaan otettuja lapsia hoitavat sijaisperheet toivovat, että Suomessakin lapsen sijoitus voisi olla pysyvä. Nykyinen tilanne ahdistaa, koska sijaisperheet eivät voi koskaan tietää, palautetaanko mahdollisesti jo vuosia tai ehkä jopa vauvasta asti kodissa asunut lapsi takaisin biologisille vanhemmilleen.

Sijaisperheet kokevat, että he joutuvat pelinappuloiksi, joilla ei ole juridista asemaa. He ovat huolissaan myös lasten asemasta. Perheet kokevat, että sosiaalityöntekijät korostavat aiempaa enemmän biologisten vanhempien oikeutta, eikä se ole aina välttämättä linjassa lapsen parhaan kanssa.

HS tapasi Tampereen seudulla sijaisperheiden vertaistukiryhmän kymmenen jäsentä, jotka edustivat kahdeksaa kokenutta sijaisperhettä. Jokaisen huoli oli sama.

He kannattavat ajatusta, että sijoituksesta tulisi tietyn määräajan jälkeen pysyvä. Huoli suhteista niin lapsiin, sosiaalityöntekijöihin kuin lasten biologisiin vanhempiin aiheuttaa sen, että kukaan ei halunnut puhua asiasta omalla nimellään.

Perheiden mukaan tilanne on muuttunut heidän kannaltaan viime vuosina huonompaan suuntaan. Suurin huoli on se, että yhtenä päivänä lapsi saatetaan siirtää vuosien jälkeen biologisille vanhemmilleen, eikä sijaisperheissä olla aina varmoja, toteutuuko siinä lapsen etu.

"Monesti on ollut tunne, että ei tällainen voi olla mahdollista Suomessa. Lapset ovat joutuneet tässä melkoiseen pyöritykseen", yksi sijaisäiti sanoo.

"Me kaipaisimme pysyvän huostaanoton mahdollisuutta. Niin ettei heti, kun lapsen biologiset vanhemmat ovat hetken olleet selvin päin, alettaisi lykätä lapsia heille takaisin", sanoo toinen.

"Ajatus tuntuu olevan se, että lapset ovat vuosia sijaisperheissä ikään kuin kuplassa odottamassa palautusta", sanoo kolmas.

"Sijaisperheiden koulutuksessa painotetaan kiintymystä lapsiin, mutta ei tässä kannata kiintyä", sanoo neljäs.

He ehdottavat yksinkertaista järjestelyä, joka huomioisi eri osapuolet: käräjäoikeus vahvistaisi huostaanoton pysyväksi vaikkapa kahden vuoden asumisen jälkeen.

"Se voisi saada ihmisoikeusjärjestöt varpailleen, mutta ei se veisi biologista vanhemmuutta ja lapsen tapaamismahdollisuutta pois."

Moni muistelee, että esimerkiksi 90-luvulla sosiaalityöntekijät suhtautuivat paljon tiukemmin biologisten vanhempien edellytyksiin saada lapset takaisin, kun taas nykyisin suuntaus on heidän mielestään toinen – vähäinenkin kehitys biologisten vanhempien tilassa, oloissa ja jaksamisessa on heti lähtölaukaus lasten palauttamisyritykselle.

Ja tästä perheille seuraa yhteentörmäyksiä sosiaalityöntekijöiden ja biologisten vanhempien kanssa. Pahimmillaan ajaudutaan pitkiin ja kalliisiin oikeudenkäynteihin.

Monet sijaisperheet kokevat omassa elämässään, että biologisten vanhempien ongelmat kasautuvat ja ovat entistä vaikeampia. Myös päihteet ovat mukana lähes aina, mikä vaikeuttaa yhteyden pitämistä biologisiin vanhempiin. Tämä kaikki näkyy sijoitetuissa lapsissa, jotka oireilevat kukin tavallaan.

Miksi kukaan sitten ryhtyy sijaisperheeksi? Vastaus tulee heti: rakkaudesta lapsiin.

"Minä haluan, että saan ainakin yritettyä muuttaa näiden kahden lapsen elämän parempaan."

"Siinä on hohtoa, kun näkee, että lapsi muuttuu ja tervehtyy, ja voin vaikuttaa esimerkiksi hänen asenteisiinsa."

"Kun huomaa, että lapsi antaa halata normaalisti eikä luule, että minä lyön."

 

Huomisessa HS:ssa samasta asiasta puhuvat biologiset vanhemmat.

Jukka Harju HS
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat