Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autolautta lähti merelle keulavisiiri lukitsematta

Trafi harkitsee asian viemistä syyttäjälle

Kotimaa
 
Iisakki Härmä
Roni Rekomaa Lehtikuva
Viking Linen Rosella aloitti liikennöintinsä vuonna 1980.
Viking Linen Rosella aloitti liikennöintinsä vuonna 1980. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva

Maarianhamina. Viking Linen Rosella-alus lähti talvella merelle osin lukitsemattomalla keulavisiirillä.

Maarianhaminasta lähdössä olleen aluksen keulavisiiriä ei onnistuttu lukitsemaan kokonaan. Siitä huolimatta laiva lähti liikkeelle ennen kuin visiirin viimeinenkin lukko saatiin päälle. Tapaus sattui 6. helmikuuta. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ålands Sjöfart -lehti.

Liikenteen turvallisuusvirastossa Trafissa selvitetään nyt, onko merenkulun turvallisuussääntöjä rikottu ja onko kyse vähäpätöisestä vai vakavammasta rikkomuksesta.

"Siellä oli kaksi vesitiivistä porttia ennen tätä visiiriä. Ne olivat paikallaan ja lukittuina. Siellä ei ollut siis minkäänlaista mahdollisuutta, että vettä olisi päässyt autokannelle. Sisäportit ovat kaikkein tärkeimmät portit", sanoo Viking Linen tekninen johtaja Tony Öhman HS:lle.

Öhman oli mukana tekemässä päätöstä laivan lähdöstä. Hänen mukaansa laivan miehistö tiesi tilanteesta, mutta matkustajille siitä ei kerrottu.

"Portti oli kiinni, mutta siellä oli vika yhden lukon hydrauliikassa. Siksi päätimme, että siellä ei ollut minkäänlaisia riskejä, eli jatketaan satama-alueella ja ihan avomeren rajalle."

Öhmanin mukaan alus olisi kääntynyt takaisin satamaan, jos visiiriä ei olisi saatu lukittua kokonaan ennen avomerelle pääsyä.

Mikäli laiva olisi jäänyt satamaan siksi aikaa, että vika olisi saatu korjattua, se olisi Öhmanin mukaan viivästyttänyt aikataulua ehkä vähän alle tunnilla. Miksi näin ei sitten tehty?

"Koska ajattelimme, että tästä ei ole minkäänlaista vaaraa", Öhman vastaa.

Kansainvälisiä säännöksiä kiristettiin Estonian uppoamisen jälkeen. Niiden mukaan alus ei saa lähteä laiturista, ellei visiiri ole lukittu. Ålands Sjöfart -lehdelle Öhman kommentoi aiemmin, että "siitä voidaan keskustella", oliko päätös lähteä matkaan laiton. Onko mahdollista, että laivayhtiölle koituu päätöksestä seurauksia?

"En usko sitä, mutta saa nähdä. Emme usko, että tässä oli oikeastaan mitään väärää. Ne lukitukset pitäisi [lain mukaan] kuitenkin olla kaikki kiinni, ei siitä voi sanoa mitään", Öhman kommentoi.

Trafin tietoon tapaus on tullut jo aiemmin keväällä, kertoo Trafin osastopäällikkö Juha Korsi. Virastossa selvitetään parhaillaan, onko merenkulun turvallisuussääntöjä rikottu ja onko kyse vähäpätöisestä vai vakavammasta rikkomuksesta.

"Tässä vaiheessa siis vielä selvitetään, onko rikettä tapahtunut, mutta jos keulaportti on jäänyt lukitsematta ja on ajettu keulaportti auki, se ei ole vähäpätöinen rikkomus", Korsi sanoo.

Korren mukaan on selvää, että sääntöjä on rikottu, mikäli keulavisiiri on jäänyt lukitsematta ennen merelle lähtöä. Jos kyse on vähäpätöisestä rikkomuksesta, Trafi ei ryhdy toimenpiteisiin. Muussa tapauksessa se aikoo tehdä ilmoituksen viralliselle syyttäjälle.

Jos asia menee syyttäjälle, tämä voi käynnistää esitutkinnan tai ryhtyä syytetoimenpiteisiin suoraan Trafin tietojen pohjalta. Sen jälkeen oikeus tekee lopullisen päätöksen siitä, onko rikkomus tapahtunut ja mitkä ovat mahdolliset rangaistukset. Korren mukaan vastaavat tapaukset ovat "äärettömän harvinaisia".

"Harvoin tietoon tulee, että joku lähtisi keulaportti auki merelle. Kyllä Estonia oli niin dramaattinen ja vakava tapaus, että melkein kaikki ovat ottaneet siitä opikseen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat