Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulevan hallituksen ohjelma on jo liki valmis

Neuvottelijat pääsivät sopuun isoissa kysymyksissä, kuten leikkauksissa, veroissa ja sote-uudistuksessa

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl HS
Hallitusneuvotteluja käytiin lauantaina valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa. Kuvassa Juha Sipilän erityisavustaja Riina Nevanmäki, Juha Sipilä ja Timo Soinin erityisavustaja Samuli Virtanen.
Hallitusneuvotteluja käytiin lauantaina valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa. Kuvassa Juha Sipilän erityisavustaja Riina Nevanmäki, Juha Sipilä ja Timo Soinin erityisavustaja Samuli Virtanen. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Hallitusneuvotteluita johtavan Juha Sipilän (kesk) mukaan tulevan hallituksen ohjelman päälinjoista on päästy sopuun.

"Tänään on sovittu talouden isosta kuvasta, verotuksesta ja reformeista. Viimeksi on jumpattu strategisia investointeja", Sipilä sanoi lauantaina illalla kello yhdeksän jälkeen valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa.

Tästä on kyse

 Kolmen puolueen hallitusneuvottelut ovat loppusuoralla.

 Useat keskeiset kysymykset, kuten leikkaukset ja sote-uudistuksen malli, saatiin ratkaistua lauantaina.

 Juha Sipilän johtaman hallituksen ohjelman pitäisi olla valmis keskiviikkona.

Sipilä kuvailee, että hallitusneuvotteluissa ollaan voiton puolella. Hallitusohjelma alkaa olla melko valmis.

"Runko on kasassa, mutta toki isojakin asioita on vielä tarkistettavana", Sipilä sanoi.

Neuvotteluita käyvät keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus pääsivät lauantaina sopuun monista isoista kysymyksistä, kuten verotuksesta, leikkauksista sekä sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistuksen mallista.

Sovun sisältöä puolueet eivät halunneet vielä paljastaa. Paketti tulee julki viimeistään keskiviikkona, jolloin hallitusohjelman pitäisi olla valmis.

Sote-uudistuksessa esillä on ollut kaksi mallia. Terveydenhuolto voitaisiin antaa tulevaisuudessa joko kuntayhtymien tai jonkinlaisten itsehallintoalueiden vastuulle.

Verotus oli yksi asioista, joissa neuvottelijoiden näkemykset poikkesivat selvästi toisistaan. Aiemmin lauantaina perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kertoi, että puolueilla oli erilaisia näkemyksiä veroratkaisujen kohteista.

"Koskevatko veroratkaisut kaikkia tuloluokkia vai ainoastaan pieni- ja keskituloisia", Soini kiteytti keskeisen kysymyksen.

Kokoomus on todennäköisesti ollut valmis keventämään veroja muiltakin kuin pieni- ja keskituloisilta, mikä olisi perussuomalaisille vaikeaa.

Verokysymyksistä päästiin Sipilän mukaan sopuun kuitenkin melko helposti. Ratkaisu on hänen mielestään oikeudenmukainen. Hän kuvasi, että verolinjauksilla lisätään työnteon, yrittäjyyden ja yrittäjyyteen liittyvän riskinoton kannustavuutta.

Sipilän mukaan kokonaisveroaste ei karkeasti ottaen nouse muttei laskekaan. Neuvotteluissa on joitain ratkaisemattomia kysymyksiä, jotka voivat vielä vaikuttaa veroasteeseen.

Soini kuvasi verosopua "suhteellisen oikeudenmukaiseksi ja monipuoliseksi".

"Se paperi oli kiva kuitata", Soini sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin mukaan veroratkaisu on uskottava. Hän kehui ilmapiiriä, jossa päätöksiä on tehty.

"Kahden ässän kanssa on ollut tosi helppo tehdä töitä", Stubb sanoi.

"Meille kaikille on hirveän tärkeää, että talouspolitiikan linja on uskottava."

Hallitusneuvottelut ovat nyt loppusuoralla. Stubbin mukaan tulevan hallituksen ohjelma on 80- tai 90-prosenttisesti valmis.

Kaikki hallitusneuvotteluihin osallistuneet työryhmät ovat saaneet työnsä valmiiksi. Viimeisenä työnsä lopetti veroryhmä, jonka urakka valmistui lauantaina illalla kello seitsemän aikaan.

Puoluejohtajien neuvottelut jatkuvat sunnuntaina puoliltapäivin, ja Sipilän mukaan silloin on määrä käsitellä strategisia investointeja. Pöydällä on myös ministeriöiden lukumäärä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat