Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö: Leikkauslinja johtaa kierteeseen

Rajoituksista ja leikkauksista kärsivät eniten heikko-osaiset, sanoo vihreiden puheenjohtaja

Kotimaa
 
Niinistö: Hallitusneuvottelijoiden leikkauslinja johtaa leikkauskierteeseen
Niinistö: Hallitusneuvottelijoiden leikkauslinja johtaa leikkauskierteeseen
Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan hallitusneuvottelijoiden leikkauslinja voi johtaa leikkausten kierteeseen, kun perusturvan ja koulutuksen heikentyessä ihmiset syrjäytyvät yhä enemmän ja sosiaaliturvan tarve kasvaa. Silpputöiden lisääntyminen ja koulutuksen alasajo voivat johtaa sukupolvien yli kestävään luokkayhteiskuntaan, jossa osan väestöstä vapaus heikkenee. Toimittaja: Olli Pohjanpalo.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ei ymmärrä hallitusneuvottelijoiden leikkauslinjaa.

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän säästö- ja rakenneuudistusohjelma perustuu 4,5 miljardin euron menoleikkauksiin ja nopeavaikutteisiin rakenneuudistuksiin.

Niinistön mukaan hallitusneuvottelijoiden leikkauslinja voi johtaa leikkausten kierteeseen, kun perusturvan ja koulutuksen heikentyessä ihmiset syrjäytyvät yhä enemmän ja sosiaaliturvan tarve kasvaa.

Vihreät tarjoaa hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi aivan toista toimintalogiikkaa.

Niinistön mukaan silpputöiden lisääntyminen ja koulutuksen alasajo voivat johtaa sukupolvien yli kestävään luokkayhteiskuntaan, jossa vapaus heikkenee osalla väestöstä.

"Me tarjoamme ratkaisuksi perustuloa", Niinistö sanoo.

Yhteiskuntatieteilijänä hän niputtaa Suomen pelastajat kolmeen ryhmään. Ensimmäisessä ovat vasemmistopuolueet, jotka puolustavat hyvinvointivaltion vanhoja rakenteita, toisessa porvarit, jotka leikkaavat vallitsevan rakenteen etuuksia. Kolmas on vihreiden vaihtoehto.

"Meidän vaihtoehtomme on se, että uudistetaan hyvinvointivaltiota niin, että se nostaisi ihmisiä työelämään ja helpottaisi työnteon kannattavuutta. Näin työn määrä lisääntyisi. Se tarkoittaa työperäistä maahanmuuttoa ja sosiaaliturvan ja työn yhteen sovittamisesta eli perustuloa."

Niinistön mukaan ihmisten valintoja ei pidä rajoittaa, koska ne tuovat lisää väliinputoajia.

Vihreät keskittäisivät talouden tasapainottamistoimensa Sipilää enemmän työllisyyteen ja kasvuun. Sipilän viuhkamallissa työllisyyden ja kasvun osuus on 1,5 miljardia ja säästöjen 4,5 miljardia euroa.

Vihreiden mukaan työllisyydellä ja kasvulla voidaan tasapainottaa julkista taloutta 4,5 miljardin euron verran. Se vaatii, että toteutetaan energiaremontti, tehdään työnteosta kannattavampaa ja helpotetaan joustavia valintoja työelämässä.

Suoria leikkauksia vihreät hyväksyy kahden miljardin verran. Leikkaukset painottuisivat ympäristölle haitallisiin tukiin.

"Jos leikkausten mittaluokka nousee yli neljän miljardin, ihmiskuva on talousoikeistolainen ja konservatiivinen, koska se lähtee julkisen vallan kaventamisesta. Olen eri mieltä siitä. Julkisen vallan roolin pitää olla sellainen, että se nostaa ihmisiä ja rohkaisee heitä omiin valintoihin riittävillä tukiverkoilla."

"Jos tehdään kovia leikkauksia, tulee kalliiksi, kun ihmisiä ei saada nostettua työelämään. Syrjäytyneisyys ja työttömyys lisääntyvät, koska koulutustasoa ei pystytä pitämään yllä. Tulee leikkausten kierre", hän jatkaa.

Hallitusneuvotteluista kuuluu Niinistölle myös hyvää. Vireillä on sote-malli, joka perustuu maakunnalliseen itsehallintoon. Alueilla olisi suorat vaalit ja verotusoikeus.

"Olen hyvin iloinen, jos hallitus on siihen menossa."

Niinistön mukaan yhteiskuntasopimusta tehtäessä tapahtui se virhe, että Sipilä meni työnantajan puolelle.

"Oli virhe antaa ymmärtää, että työnantajien ehdotukset ovat hyviä ja työntekijöiden ehdotukset huonoja."

Hän vetoaa hallitukseen, että tämä käynnistäisi prosessin työelämän saamiseksi inhimillisemmäksi ja joustavammaksi.

"Työelämää ei ole varaa huonontaa. Työllisyys lisääntyy sillä, että työssä jaksetaan paremmin."

Kahden viikon päästä Niinistö valitaan kolmannelle kaudelle vihreiden puheenjohtajaksi. Vaalivoiton jälkeen hän on motivoitunut jatkamaan ja pitää myös paikastaan perustuslakivaliokunnassa.

Siellä hän yrittää torjua rajoittavaa politiikkaa ihmisoikeuskysymyksissä.

Niinistön mukaan uudessa eduskunnassa on – ehkä kristillisdemokraatteja lukuun ottamatta – arvoliberaali oppositio. Se "haastaa hallituksen leikkaavan politiikan" ja "tarjoaa rakentavan vaihtoehdon".

Liisa Takala
Niinistön mukaan julkisen vallan tehtävä on rohkaista ihmisiä tekemään omia valintoja.
Niinistön mukaan julkisen vallan tehtävä on rohkaista ihmisiä tekemään omia valintoja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat