Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutusmenoihin on odotettavissa leikkauksia

Hallitusneuvotteluissa liipaisimella ovat etenkin ammattikoulut ja lukiot

Kotimaa
 

Kouluväki odottaa ristiriitaisin tuntein, mitä keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus linjaavat koulutuksesta ja kuinka suuria menoleikkauksia siihen tehdään Juha Sipilän (kesk) johtamissa hallitusneuvotteluissa. Hallitusohjelmaan kovin tarkkoja toimenpiteitä tuskin kirjataan, mutta talouskuria on tiedossa. HS:n tietojen mukaan opetukseen saattaa kohdistua jopa lähes 600 miljoonan euron säästövaatimukset.

Kaikki kolme puoluetta ovat aiemmin linjanneet, ettei koulutuksesta tule enää säästää. Silti esimerkiksi Timo Soini (ps) ja Alexander Stubb (kok) ovat jo maininneet, että leikkauksia on tehtävä sieltä, missä rahaa on, eli sosiaali- ja terveyspalveluista sekä koulutuksesta.

Artikkeliin liittyvät

Päättyvän hallituskauden koulutusleikkausten suuruudeksi on laskettu yhteensä 1,7 miljardia euroa. Ankaria leikkauksia ovat saaneet kokea esimerkiksi ammattikorkeakoulut. Yliopistotkin ovat joutuneet tinkimään uuden yliopistolain niille lupaamista indeksikorotuksista.

Eniten paineita lisäleikkauksiin kohdistuu nyt toisen asteen koulutukseen eli lukioihin ja ammattikouluihin, joita koskenut noin 260 miljoonan euron säästöpaketti kaatui yllättävien käänteiden myötä eduskunnassa alkuvuodesta.

Hallitus oli alustavasti päättänyt toisen asteen rakenteellisista säästöistä jo vuonna 2013, ja voimaan ne olisivat tulleet pääosin 2017. Nyt leikkausten arvioidaan olevan jälleen edessä – tavalla taikka toisella.

Talvella oppositiopuolueet keskusta ja perussuomalaiset olivat etunenässä kaatamassa säästöpakettia. Lopulta demarit ja kokoomuskin riitaantuivat kaksiosaisesta kokonaisuudesta, joka koostui lisää tehoja tavoitelleesta rahoituslaista ja kouluverkkoa säätelevästä järjestämislaista.

Sosiaalidemokraattien mukaan pelkän rahoituslain hyväksyminen olisi johtanut hallitsemattomiin aloituspaikkojen ja yksikköhintojen leikkauksiin.

Järjestämislaki taas olisi pannut kaikki koulutuksenjärjestäjät hakemaan opetusministeriöltä uusia toimilupia, mikä sosiaalidemokraattien mukaan olisi turvannut koulutuksen tasaisen saatavuuden vastakin.

Opposition mukaan seurauksena olisi ollut joka kolmannen oppilaitoksen lakkautus.

Kokoomukselle olisi kelvannut pelkän rahoituslainkin tuomat 190 miljoonan euron säästöt.

Keskusta tuskin nyt lähtee esittämään vastaavaa uudistusta, jota itse oli kaatamassa.

Silti Sipilän virittelemän yhteiskuntasopimuksen luonnoksessa kaavailtiin, että "ammatillisessa koulutuksessa toteutetaan rakenteiden ja rahoituksen kokonaisuudistus".

Rahoitusjärjestelmällä oli määrä kannustaa koulutuksen järjestäjiä mahdollistamaan siirtymät oppilaitoksesta oppisopimukseen.

Opintojen nopeuttamiseen ehdotettiin kesän ja muiden loma-aikojen hyödyntämistä harjoittelussa.

Eduskunnan välikysymyskeskustelussa koulutuksesta keskusta toi esille myös niin sanotun 2 + 1 -vaihtoehdon, jossa kolmas vuosi oltaisiin työpaikoilla oppisopimuskoulutuksessa.

Malli toisi säästöjä, mutta työpaikkojen riittävyyttä kaikille noin 30 000–50 000 oppilaalle on epäilty.

Hallitusneuvotteluissa on Ylen mukaan väläytelty myös ammattikoulutuksen lyhentämistä kolmesta vuodesta kahteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat