Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvuhankkeisiin ja teihin 1,6 miljardin satsaus

Opetusta uhkaavat ehkä lähes 600 miljoonan säästöt

Kotimaa
 
Vääntö ministeriöiden määrästä ja salkuista alkamassa
Vääntö ministeriöiden määrästä ja salkuista alkamassa
Ensin päätetään ministeriöiden rakenne, sitten vasta jaetaan salkkuja, totesi Timo Soini saapuessaan hallitusneuvotteluihin sunnuntaina. Toimittajat Jaana Savolainen HS Kalle Koponen HS, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Hallitusneuvottelijat ovat sopineet tulevien miljardileikkausten vastapainoksi 1,6 miljardin euron panostuksesta kasvua ja työllisyyttä edistäviin hankkeisiin.

Mukana on myös teitä ja rautateitä, mutta suurin osa summasta menee erilaisiin kärkihankkeisiin, hallitusneuvotteluja vetävä keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä selvensi myöhään sunnuntai-iltana.

Mitä seuraavaksi

 Hallitusneuvottelut jatkuvat maanantaina kello 8.30. Myös tiistaina neuvotellaan.

 Hallitusohjelman pitäisi valmistua keskiviikkona. Sen sisältö esitellään silloin kokonaan. Myös puolue-elimet ovat silloin koolla.

 Uusi hallitus nimitetään todennäköisesti ensi perjantaina.

Sipilän mukaan rahat kerätään omaisuustuloilla. Se ei tarkoita valtion omaisuuden myymistä, vaan kehitteillä on Sipilän mukaan "luova ratkaisu".

Omaisuustuloja ovat esimerkiksi osingot, metsän myyntitulot ja muut omaisuusmassasta saatavat tulot.

"Pannaan taseet töihin", Sipilä raotti perusideaa.

Hallitusta muodostavat keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen puheenjohtajat kertoivat puoli yhdeksän jälkeen illalla, että kaikki suuret asiat on saatu ratkaistua.

"Kaikki isot asiat on ratkaistu, kyllä tästä hallitus tulee", Sipilä vakuutti.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kehui sunnuntain "vatulointiprosessia" ja kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb Sipilän johtajuutta.

Puoluejohtajat kertoivat, että tuleva hallitus ja johtavat virkamiehet työskentelevät kesäkuun avokonttorissa samassa tilassa.

Säästöistä tihkui sunnuntaina vain hyvin vähän tietoja.

Toisen asteen ammatillisen koulutuksen jatko-opintokelpoisuus aiotaan turvata, vaikka koulutuksen rakennetta muutettaisiinkin.

HS:n tietojen mukaan opetukseen saattaa kohdistua kuitenkin jopa lähes 600 miljoonan euron säästöt. Ylen mukaan haittaveroihin, esimerkiksi tupakkaveroon, kaavaillaan kiristyksiä.

Ministerien määrän ja ministeriöiden jaon Sipilä sanoi olevan viimeinen asia "prosessikaaviossa". Siihen hallitusneuvottelijat keskittyvät alkuviikon.

HS:n tietojen mukaan yksi mahdollisuus olisi yhdistää sisäministerin ja oikeusministerin tehtävät.

"Ministerien määrä vähenee, se on selvä. Montako heitä tulee, se on neuvottelukysymys", sanoi Soini.

"Tehtäviä siirtyy alasta toiseen siten, että sama henkilö voi hoitaa useampia ministeriöitä", hän täsmensi.

Sipilä on aiemmin esittänyt maa- ja metsätalousministeriön sekä ympäristöministeriön yhdistämistä luonnonvaraministeriöksi.

Tätä vaihtoehtoa pidetään hallitusneuvottelulähteissä edelleen mahdollisena.

Neuvotteluissa keskeistä talousryhmää vetänyt Kimmo Tiilikainen on HS:n tietojen mukaan ajanut ympäristöministerin ja maa- ja metsätalousministerin salkkujen yhdistämistä.

Mahdolliseksi ympäristö- ja luonnonvaraministeriksi voisi nousta juuri Tiilikainen – eikä hänellä ilmeisesti olisi mitään sitä vastaan.

Sipilän kerrotaan haluavan luopuvan myös poliittisista valtiosihteereistä tulevassa hallituksessa.

Poliittiset valtiosihteerit avustavat ministereitä keskeisten asioiden valmistelussa. He ovat myös hoitaneet EU-tehtäviä.

Ministeriöiden tehtävien siirtelyssä ympäristöministeriölle kuuluvat asuntoasiat saattavat mennä liikenneministeriöön. Sieltä taas viestintään ja digitalisaatioon liittyvät asiat siirtynevät muualle.

Yhtenä vaihtoehtona on valtioneuvoston kanslia, joka toimii pääministerin apuna. Sipilän sanotaan olevan kiinnostunut digitalisaatioon liittyvistä asioista.

Ulkoministeriöstä siirretään ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöasiat ehkä työ- ja elinkeinoministeriöön (TEM). Näin siitä tulisi entistäkin vahvempi.

Jukka Gröndahl HS
Juha Sipilä (vas.), Timo Soini ja Alexander Stubb ovat sopineet, että tuleva hallitus ja keskeiset virkamiehet työskentelevät kesäkuun avokonttorissa. Vasta sen jälkeen ministerit hajautuvat ministeriöihin.
Juha Sipilä (vas.), Timo Soini ja Alexander Stubb ovat sopineet, että tuleva hallitus ja keskeiset virkamiehet työskentelevät kesäkuun avokonttorissa. Vasta sen jälkeen ministerit hajautuvat ministeriöihin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat