Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lampaat syövät maiseman avaraksi – perinnemaiseman hoidon tukeen tulee huomattava korotus

EU ja valtio maksavat tukea lampaista ja perinnemaiseman hoidosta

Kotimaa
 
Lauri Rotko
Tapio Mattlarin tilalla perinnemaisemaa hoitavat suomenlampaat. Ne pitävät huolen siitä, että ympäristö pysyy vapaana pusikoista.
Tapio Mattlarin tilalla perinnemaisemaa hoitavat suomenlampaat. Ne pitävät huolen siitä, että ympäristö pysyy vapaana pusikoista. Kuva: Lauri Rotko

Lammaskatras suuntaa karsinasta juoksujalkaa metsälaitumelle. Kevät ja tuore heinä hullaannuttavat ahkerat maisemanhoitajat.

Tapio ja Marja Mattlarin tilalla Hartolan Vuorenkylässä suomenlampaat ovat hoitaneet maisemaa jo 1980-luvulta lähtien.

Fakta

Korvausta maisemanhoidosta ja lampaista

 Perinnebiotooppien hoidosta maksettiin ohjelmakaudella 2007–2013 yhteensä noin 53 miljoonaa euroa.

 Uudella ohjelmakaudella perinnebiotooppien ja luonnonlaidunten hoidosta maksetaan kiinteää korvausta 450 euroa hehtaarilta, valtakunnallisesti merkittävistä enemmän.

 Tila saa korvausta myös alkuperäisrotuisten eläinten kasvattamisesta.

 Lampaista korvausta maksetaan suomenlampaista, kainuunharmaslampaista ja ahvenanmaanlampaista.

 Viime vuosina lammastalous on kääntynyt nousuun tuotantotukien ja erikoistukien ansiosta.

Lampaat laiduntavat tilan mailla vapaasti koko kesän ja pitävät maiseman avarana. Tilan mailla viihtyvät myös monet harvinaiset kasvilajit, joille luonnonlaidun on otollinen kasvupaikka.

"Täällä kasvaa neljää eri lajia noidanlukkoa", Tapio Mattlar kertoo. Niitä kasviharrastajat tulevat tutkimaan ja kuvaamaan kauempaakin.

Lampaat auttavat pieniä noidanlukkoja menestymään syömällä isommat kasvit pois niiden tieltä.

Harjun tilan tuotantosuunta on perinnemaiseman vaaliminen. Tilan tulot muodostuvat EU:n ja valtion maataloustuista. Niitä maksetaan muun muassa perinnemaiseman hoidosta, lampaista, luonnonhaittakorvauksena ja tilatukena.

Lampaita on kesäkaudella viitisenkymmentä. Se on sopiva määrä pitämään ympäristö vapaana pusikoista.

Parhaillaan Mattlarit jännittävät, miten paikalliset ely-keskukset soveltavat ympäristösopimuksia koskevia pykäliä uudella ohjelmakaudella 2014–2020. Se ratkaisee tilan tulot viideksi vuodeksi eteenpäin.

Perinnemaiseman hoidon tukeen tulee huomattava korotus uudella tukiohjelmakaudella. Se on merkittävä parannus Harjun tilalle, josta 30 hehtaaria hoidetaan perinnemaisemana.

Tukihakemus on liitteineen monisatasivuinen asiakirja, jossa on oltava useilta vuosilta hoitopäiväkirja kaikesta, mitä tilalla on tehty. Hakemuksen täyttämistä varten tarvittiin palkattu neuvoja.

"Byrokratia on aika hirveää, mutta siitä voi päästä selville", Mattlarit tuumaavat.

Perinnemaisemien hoidon tuki on Mattlarien mielestä hieno asia, sillä avaria eläinten laiduntamia niittyjä on Suomessa enää vähän.

Maalaismaisema on muuttunut monin paikoin läpitunkemattomaksi ryteiköksi, kun pellot ja niityt ovat saaneet kasvaa pusikkoa.

"Moni vanhempi ihminen on huudahtanut tässä mäellä, että tällaista meillä lapsuudessa oli", Marja Mattlar kertoo.

Mattlarit toteavat, että taloudellisesti maisemanhoito on mieletöntä. Vain tukien ansiosta arvottomana pidetty niitty on tilan arvokkain lohko.

"Meillä on vain parikymmentä uuhta. Se on sopiva määrä maisemanhoitoon tämän suuruisella tilalla. Perushehtaarituella ja perinnebiotooppituella meidän tilalta yksi ihminen saa elannon uudella tukikaudella", Tapio Mattlar räknää.

Harjun perinnemaisematilalla on ollut puhetta myös sukupolvenvaihdoksesta. Perheen kolmesta pojasta nuorin, Jukka Mattlar, on koulutukseltaan ekologi ja harkitsee ryhtymistä tilan jatkajaksi.

"Työ kyllä kiinnostaa ja ympäristön ylläpito, mutta ei välttämättä asuminen ympäri vuoden", Jukka Mattlar pohtii.

"Täällä voi olla talvella yksitoikkoista."

Syksyisin osa lampaista teurastetaan ja lihat myydään suoramyyntinä asiakkaille. Luonnonlaidunliha on haluttua herkkua ja monen mielestä parempaa kuin tavallisella rehulla kasvatettu.

Merja Ojansivu
Lahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat