Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äidit kertovat, kuinka lapsi vietiin pois

"Jos minulle olisi sanottu, että lapseni sijoitetaan lopullisesti, se olisi ollut elämän loppu"

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina sijaisperheiden kokemuksista.
Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina sijaisperheiden kokemuksista.

Huostaan otetun lapsen pysyvä sijoitus sijaisperheeseen on kaikkea muuta kuin helppo asia biologisille vanhemmille.

HS kertoi sunnuntaina sijaisvanhempien toiveista saada lapsen pysyvällä sijoituksella pysyvyyttä ja varmuutta perhe-elämään. Samaa mahdollisuutta on pohdittu myös sosiaali- ja terveysministeriössä.

Kolme HS:n haastattelemaa eteläsuomalaista äitiä katsovat asiaa eri tavoin. He ovat kokeneet lapsensa huostaanoton, mutta eri syistä. Ajatus pysyvästä sijoittamisesta saa kannatusta ja vastustusta.

He kertovat ohessa kokemuksistaan ennen ja jälkeen huostaanoton. Yhtä mieltä he ovat siitä, että jokaisessa tapauksessa täytyy pitää huoli lapsen suhteesta biologisiin vanhempiinsa. Yhtä lailla he kokevat joutuneensa syrjään päätöksenteossa ja lastaan koskevissa asioissa.

Samoin yhtä lailla he kokevat, että vertaisryhmässä käyminen on auttanut selviämään tilanteesta erittäin paljon.

1 "Ihmettelen, että kestin sitä suhdetta niin kauan, ennen kuin lähdimme turvakotiin. Mies oli väkivaltainen. Esikoinen alkoi voida pahoin jo viisivuotiaana, koska oli nähnyt ja kokenut väkivaltaa kotona. Lapsi oireili niin, ettemme voineet jäädä asumaan turvakotiin. Emmekä saaneet siihen apua riittävästi.

Olin itsekin koko ajan masentunut ja traumatisoitunut, ja kun lapsi meni yläasteelle, en vain jaksanut enää. Oli erikoinen tunne pelätä omaa lastaan. Huostaanotto oli ratkaisu meille muille. Lapsi pääsi sijaisperheeseen, mutta suuttui minulle, että miksi annoit lapsesi pois.

Hänellä alkoi kuitenkin mennä hyvin siellä, ja entisestä kiusatusta lapsesta tuli koulussaan suosittu. Tätä ei kestänyt kauan, koska sijaisperheessä oli muutoksia, jotka vaikuttivat häneenkin.

Lapsen paha olo jatkui, hänellä oli vakavaa psyykkistä oireilua. Hän sai psykiatrista apua viime hetkillä.

En usko, että lapsi palaa luokseni enää. Hän asunee sijaisperheessä niin kauan kun saa. Lapsen kanssa joskus pohdimme, voisiko hän palata. Muut lapseni ehkä eivät halua sitä.

Laki, joka mahdollistaisi pysyvän huostaanoton, voi olla tarpeellinen. Ihan pienten lasten kohdalla kynnys pysyvälle huostaanotolle voisi olla matalampi, koska ei ole lapsen edun mukaista, jos koti ja kasvattajat vaihtuvat koko ajan. Varsinkin jos lasta on vakavasti pahoinpidelty esimerkiksi jo vauvana tai jos hän on kokenut insestiä, hänet pitäisi voida ottaa pysyvästi huostaan heti. Toisaalta jos on olosuhteita, joista voi toipua, kuten mielenterveysongelmat, pysyvä huostaanotto tuntuisi rangaistukselta.

Itse tunnen, että ylitseni on kävelty siitä hetkestä, kun allekirjoitin paperit. Lakkasin olemasta äiti lapselleni. Vaikka olen edelleen yksi lapseni huoltajista, mielipiteilläni ei ole käytännön merkitystä. Meille muille ei tehty sijoitusajan suunnitelmia, vaikka lain mukaan pitäisi, ja sisaruksia ei tunnu olevan olemassakaan.

En halua moittia sosiaalityöntekijöitä, he hukkuvat töihin, mutta joskus kokemattomuus paistaa läpi. Ihmiset kuvittelevat, että vain narkomaanien ja alkoholistien lapsia otetaan huostaan, mutta se ei todellakaan ole niin."

2 "Lapsi oli jo yli kymmenen, kun psykoosini iski taas. Olin aivan sekaisin ja lapsi peloissaan. Kun se muutaman kuukauden päästä tuli uudestaan, lapsi muutamien vaiheiden jälkeen päätyi asumaan erään tuttavanaisen kotiin. Lopulta huostaanotosta tuli pysyvä.

Lapsi säikähti sairauttani ja pelkäsi, että se uusiutuu. Siksi hän ei enää uskaltanut muuttaa kotiin. Lapsen isä on jo kuollut.

Hän asui sijaiskodissa ja tuli hyvin toimeen sijaisäidin kanssa. Itse en niinkään.

Nyt lapsi asuu jo omillaan, mutta emme ole juurikaan pystyneet puhumaan tästä asiasta vielä.

Minut jätettiin kaikesta ulkopuolelle. Sosiaalityöntekijä sanoi, että heidän tehtävänsä on huolehtia lapsesta ja sijaisvanhemmasta, hae sinä apusi jostain muualta.

Koen, että vanhemmat pitäisi ottaa paljon enemmän mukaan päätöksentekoon ja lapsen asioiden hoitamiseen. Sitä olisin toivonut enemmän. Ei voi olla lapsen etu, että suhdetta omiin vanhempiin ei tueta riittävästi. Siihen velvoittaa jo lastensuojelulakikin.

Koen myös, että olen kunnon ihminen enkä ole ollut huono äiti. Sairaudelle ei vain voi mitään.

Meidän perheemme hajotettiin ja lapseni ikään kuin omittiin. Se on rankka paikka. Myönnän, että lapsi piti saada turvaan, mutta olisin toivonut voivani olla enemmän kaikessa mukana. Kokonaistilanne pitäisi voida ottaa huomioon paremmin.

Pidän pysyvää huostaanottona aika rajuna. Ymmärrän silti sijaisvanhempien näkökulman, mutta jos minulle olisi sanottu, että lapseni sijoitetaan lopullisesti, se olisi ollut elämän loppu.

Nyt sain elää toivossa, että lapsi palaa, vaikka hän ei sitten lopulta palannutkaan.

Kaiken kaikkiaan koen kokeneeni vääryyttä, mutta haluan antaa anteeksi."

3 "Minulla on kuusi lasta kahden miehen kanssa, kaikki lapset ovat huostaan otettuja. Ensimmäisen miehen kanssa väkivalta oli enemmän henkistä, seuraavan kanssa fyysistä. Se oli aina sellaista tuuppimista kännissä. Mies veteli avarilla, selvänä pyyteli anteeksi.

Perhetyö kävi kotona, mutta eivät he mitään tienneet. Jo silloin meni usko sossuun. Minulla itsellänikin on karmea lapsuus, ja olin katkera, ettei minua otettu huostaan.

Kerran toin aamulla lapsia päiväkotiin iskun jälki silmäkulmassa. Hoitaja alkoi kysellä, ja siitä se lähti. Jo iltapäivällä lapset oli viety, se tuntui hirveältä.

Olin vuosia kertonut, millaista meillä on, mutta mitään ei tapahtunut. Jos olisi sanottu, että muuta lasten kanssa pois, tai heidät viedään, niin olisin muuttanut.

Sain osan lapsista takaisin, osa oli yhä sijoitettuna. Sittemmin tuli uusi mies, jota jouduin pakenemaan turvakotiin. Olimme siellä 20 neliön kopperossa, minä ja neljä lasta. Oli pinna kireällä. Lapset sijoitettiin kiireellisesti.

Minä potkin ovia ja mietin, mihin koskeen hyppäisin. Vasta kuukauden kuluttua sossusta soitettiin. Näin kahta pienintä lasta kaksi tuntia kuussa, muita vähän enemmän.

Yritin hakea oikeuden kautta yhtä lapsista. Olin myös hoidattanut itseäni kuntoon. Vedin kuitenkin hakemuksen pois lapsen tarvitseman hoidon vuoksi.

Omat oloni sallisivat nyt, että lapset tulisivat takaisin, mutta eivät he tule, koska ovat niin kiintyneet sijaisvanhempiinsa. En halua lähteä repimään heitä.

Olen näiden vaiheiden kautta tajunnut, että vanhempi tarvitsee kriisiapua ja tukihenkilön. Olen käynyt vertaistukiryhmässä, minkä jälkeen kouluttauduin itse vertaisohjaajaksi. Sain olla esimerkkinä, että kaikesta voi selvitä.

Minusta ajatus pysyvästä sijoittamisesta on hyvä, jos kaikki muut keinot on jo käytetty."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat