Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus on tarkoitus nimittää perjantaina

Keskiviikkona kolme puoluetta päättävät hallitukseen osallistumisesta

Kotimaa
 

Hallitusneuvottelut ovat käytännössä ohi. Tiistaina puheenjohtajat Juha Sipilä (kesk), Timo Soini (ps) ja Alexander Stubb (kok) viimeistelevät hallitusohjelman julkaisukuntoon.

Tiistaina kokoontuvat myös kaikki eduskuntaryhmät.

Puheenjohtajat ovat sopineet, että tiistaina pidetään suut supussa ja kommentointi jatkuu vasta hallitusohjelmaa julkistettaessa.

Hallitusohjelma on tarkoitus julkistaa keskiviikkona iltapäivällä kello 14.

Keskiviikkoiltana puolueiden päättävät elimet ovat isoilla kokoonpanoilla koolla.

Läsnä ovat puolueiden puoluevaltuustot ja eduskuntaryhmät yhteisessä kokouksessa. Läsnäolo-oikeus on myös puoluehallituksen jäsenillä.

Konklaavit joko hyväksyvät tai hylkäävät neuvottelutuloksen hallitusohjelmasta ja päättävät hallitukseen osallistumisesta.

Jos kaikki menee suunnitellusti, torstaina eduskunnassa on pääministerin vaali. Eduskunta valitsee pääministeriksi Juha Sipilän.

Torstaina kokoontuvat myös kolmen hallitukseen osallistuvan puolueen eduskuntaryhmät. Ne valitsevat silloin jäsenensä valtioneuvostoon eli ministerinsä, jos eivät vielä keskiviikkona sitä tehneet.

Tällöin ryhmät valitsevat myös omat ehdokkaansa eduskunnan puhemiehiksi.

Perjantaina tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimittää hallituksen.

Samana päivänä eduskunta kokoontuu valitsemaan itselleen puhemiehistön. Teknisistä syistä istuntoja järjestettäneen peräjälkeen kaksi.

Ensimmäisessä istunnossa väliaikainen puhemies Juha Sipilä johtaisi puhetta, kun eduskunnalle valitaan varsinainen puhemies. Toisessa istunnossa varsinainen puhemies ottaisi jo puheenjohtajuuden haltuun, kun eduskunta valitsee itselleen varapuhemiehet.

Eduskunnan puhemieheksi valitaan perinteisesti toiseksi suurimman puolueen kansanedustaja eli tällä kertaa perussuomalainen. Keskusta ja kokoomus saavat varapuhemiehet, ellei muuta sovita.

Oppositio on vaatinut paikkaa puhemiehistössä sen vuoksi, että tieto kulkisi hallituksen ja opposition välillä.

Viime vaalikaudella eduskunta paransi opposition toimintaedellytyksiä. Uuden opposition mielestä kädenojennusta ei nyt pitäisi katkaista.

Toisaalta opposition edustajat osallistuvat jo puhemiesneuvoston toimintaan. Puhemiesneuvoston muodostavat eduskunnan puhemies, varapuhemiehet ja valiokuntien puheenjohtajat.

Perjantaina eduskunnalle annetaan myös tiedonanto hallitusohjelmasta.

Keskustelu hallitusohjelmasta alkaa ensi viikon tiistaina ja jatkuu tarvittaessa keskiviikkona. Torstaina olisivat äänestykset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat