Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Koulukohtaisia tunnuslukuja" – ylioppilastutkintotulosten salaiset kansiot avautuivat vihdoin

Kotimaa
 

Pitkään varjellut koulukohtaiset ylioppilastutkintotulokset eivät ole enää mitään salaisia kansioita, joita pahantahtoiset viestimet ovat väenväkisten raotelleet.

Nyt lukioitten menestystä mittaavat keskiarvot löytyvät ylioppilastutkintolautakunnan nettisivuilta.

Ihan helposti lukioitten tuloslista ei tosin löydy eikä suinkaan etusivulta, vaan ensin pitää klikata kohtaa "tilastoja", jonka alta ne löytyvät hillitysti otsikoituna "koulukohtaisia tunnuslukuja".

Mutta siellä ne nyt ovat kaiken kansan katsottavina niin pakollisten kuin myös kaikkien aineitten mukaan laskettuina.

Ja oli jo aikakin. Onhan aiheesta ehditty kiistellä yli 20 vuotta.

Helsingin Sanomat julkisti tiettävästi ensimmäisenä Suomessa vuonna 1994 kaikkien lukioiden koulukohtaiset ylioppilastutkintotulokset, kun lautakunta ne heltyi kertaluontoisesti luovuttamaan. Sitten kansiot taas suljettiin.

Lautakunnalta ja Opetushallitukselta kuluikin paljon aikaa ja energiaa sen todisteluun, että kyseessä on suuri valtionsalaisuus. Myös yksityisyyden suojaan vedottiin, ikään kuin koulut olisivat yksilöitä, eikä verovaroin rahoitettuja julkisia ja tilivelvollisia laitoksia.

Tarvittiinkin peräti korkeimman hallinto-oikeuden päätös, jonka mukaan lautakunnan tulee luovuttaa lukioita koskevat sinänsä julkiset tulostiedot sähköisessä muodossa.

Vuonna 2007 tehdyn päätöksen jälkeen monet viestimet ovat anoneet lupaa lautakunnalta, tilanneet tiedot ja maksaneet niistä maltaita tietofirmalle.

Lukiolistoja on moitittu etenkin häntäpään koulujen leimaamisesta ja pinnallisuudesta.

Yleisin paheksunnan aihe on olut se, että aina kärjessä komeilevat samat pääkaupunkiseudun eliittilukiot, jotka karsivat ankarasti oppilaansa.

Tuloslistat sinänsä eivät kerrokaan muuta kuin ne tulokset. Esimerkiksi lukion tuottamasta lisäarvosta ne eivät kerro, eivät myöskään opiskelijoitten lähtötasosta.

Lähtötasoa on tosin hankala mitata, koska Suomessa ei ole peruskoulun päättökokeita. Peruskoulun päättötodistukset keskiarvoineen eivät ole täysin luotettavia, koska kouluissa voidaan antaa numeroita varsin vaihtelevasti eli myös muilla perusteilla kuin kokeissa osoitetulla osaamisella.

Koulukohtaisten ylioppilastutkintotulosten puutteet eivät tee tuloksista kuitenkaan salaisia. Päinvastoin niiden julkistaminen on lähtökohta tietojen jatkojalostukselle.

Samaan on nyt päätynyt myös ylioppilastutkintolautakunta.

"Kun koulujen tuloksia kuitenkin meiltä kysytään, päätimme itse ne myös julkaista", ylioppilastutkintolautakunnan puheenjohtaja, professori Patrik Scheinin sanoo. Hänen mukaansa asiasta keskusteltiin pitkään, eikä ratkaisu ollut helppo.

"Ei tiedon pimittäminen ole tehtävämme", Scheinin linjaa. "Menneisyyttä on hankala muuttaa", Scheinin vastaa kysymykseen, miksi lautakunta ei aiemmin ole lukiokohtaisia tietoja itse julkistanut.

Scheinin jos kuka tietää listojen rajallisuuden.

Hänen mukaansa vastuu onkin lukijalla, jos rankinglistoista yrittää tehdä päätelmiä itse lukiosta, kun lähtötasoa tai oppilaitten valikointia ei tiedetä.

"Ilman muuta mietimme", Scheinin lupaa, että listoja voitaisiin jalostaa, vaikka aivan yksinkertaista se ei olekaan.

Scheininin mukaan esimerkiksi peruskoulun keskiarvojen ottaminen mukaan vertailuun olisi parempi kuin mitään. "Lisätiedon tuottaminen vaatisi kuitenkin lisää käsipareja", Scheinin viittaa lautakunnan pieneen toimistohenkilökuntaan.

Nyt tilastoista on vastannut lautakunnan aktuaari Alex Hellsten.

Scheinin huomauttaa myös, että vaikka maineeltaan parhaimmat lukiot pääsevät valikoimaan oppilaitaan, ne harvoin pystyvät nostamaan oppilaittensa tasoa, koska niihin tullaan niin hyvillä keskiarvoilla.

"On paha nostaa tasoa, jos keskiarvo on jo yhdeksän, mutta jos se on seitsemän tai kahdeksan, se on mahdollista, joskin työlästä", Scheinin sanoo.

Scheinin varoittaa myös tekemästä pitkälle meneviä johtopäätöksiä lukiosta, joissa kirjoittajia on vain muutama.

"Kun tuloksia julkaistaan hyvin pienistä kouluista, täytyy muistaa, etteivät ne kerro juuri mitään koulun pysyvästä tasosta. Jo seuraavana vuonna tulokset voivat olla hyvin toisenlaisia, eli tuloksen ovat tehneet ne yksittäiset ylioppilaat", Scheinin sanoo.

Scheininin mukaan ylioppilastulosten mukaan 10–50 parhaan lukion joukkoon nousee harvoin monta kertaa jokin hyvin pieni lukio eli heilunta on suurta.

Mutta iloita voi täysin rinnoin vaikka yhdenkin ylioppilaan onnistumisesta.

Ilonaihetta on siinäkin, että jo parina vuonna lautakunta on kannustanut abiturientteja "ylivaikeitten" aineitten kirjoittamiseen höllentämällä niiden arvostelua.

Niinpä älliä ja eximioita on nyt jaettu entistä enemmän esimerkiksi pitkässä matematiikassa, fysiikassa, kemiassa ja harvinaisissa kielissä.

Kun reaaliaineet saivat muutama vuosi sitten omat erilliset kokeensa, kielten kirjoittaminen lähti jyrkkään laskuun.

"Minusta näyttää, että lasku on nyt laantumaan päin", Scheinin arvioi toiveikkaasti arvosteluhöllennyksen vaikutuksia.

Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

Saako huippulukiossa epäonnistua?
Saako huippulukiossa epäonnistua?
Espoolainen Etelä-Tapiolan lukio ylsi kärkisijoille, kun lukiot laitettiin paremmuusjärjestykseen kevään ylioppilaskirjoituksissa menestymisen perusteella. Koulun ensimmäisen vuoden opiskelijat kertovat, tuleeko toisten opiskelijoiden menestymisestä paineita. Toimittaja: Suvi Vihavainen, kuvaus: Mika Ranta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat