Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotkan jättihanke myöhässä aikataulusta – "Tunnelma on varovaisen odottava"

Amerikkalainen juridiikka hidastaa satoja miljoonia maksavaa kauppakeskusta Kotka Old Portia

Kotimaa
 
AHR
Kotka Old Port -hanketta ajavat kansainväliset liikemiehet ovat esitelleet hulppeita havainnekuvia kantasatamaan tulevasta kauppakeskuksesta oheispalveluineen.
Kotka Old Port -hanketta ajavat kansainväliset liikemiehet ovat esitelleet hulppeita havainnekuvia kantasatamaan tulevasta kauppakeskuksesta oheispalveluineen. Kuva: AHR

Kotkan kantasatamaan suunnitellun jättimäisen Kotka Old Port -keskuksen aikataulu venyy suunnitellusta. Keskukseen on tulossa muun muassa yli 200 outlet-muotimyymälää, hotelli ja ravintoloita. Rakentamisen oli tarkoitus käynnistyä syksyllä.

Kaupungin päättäjien piti saada kaikkiaan jopa puoli miljardia euroa maksavan rakentamishankkeen sopimuspaketti ja kaavaehdotus hyväksyttäväkseen toukokuussa.

Tästä on kyse

 Kotka Old Port -hankkeen takana ovat muun muassa Venäjällä vaikuttava yhdysvaltalainen liikemies Cameron Sawyer sekä aiemmin Lehman Brothers -investointipankissa työskennellyt kiinteistösijoittaja Gerald Parkes.

 Keskuksen pitäisi tuoda vaikeasta työttömyydestä kärsivään kaupunkiin yli 700 työpaikkaa ja miljoonia veroeuroja vuodessa.

Asian käsittelyyn varatut ylimääräiset kaupunkisuunnittelulautakunnan, kaupunginhallituksen sekä valtuuston kokoukset kuitenkin peruttiin asian keskeneräisyyden vuoksi.

Uutta käsittelypäivämäärää ei ole määrätty.

Kesken on muun muassa maankäyttö- ja aikataulusopimus Kotkan kaupungin ja Kotkan Kantasataman kehitys -yhtiön välillä.

Yhtiön omistavat Venäjällä yli 20 vuotta asunut yhdysvaltalainen Kotka-hankkeen puuhamies Cameron Sawyer ja tämän lontoolainen liikekumppani Gerald Parkes.

Kaupunginjohtaja Henry Lindelöf sanoo, että neuvotteluissa on ylimääräisiä juridisia haasteita.

"Sawyerilla on amerikkalainen lakimies, jonka kanssa käymme kirjeenvaihtoa. Se on ihan oma maailmansa."

Lindelöf kuitenkin toivoo edelleen, että sopimukset saadaan valtuuston hyväksyttäväksi ennen heinäkuuta.

Lopullinen sopimus kaupungin ja Sawyerin yhtiön välillä vaatii, että kaupunki pääsee ensin sopuun kantasatama-alueen muiden yhtiöiden kanssa. Niitä ovat HaminaKotka-satama, huolintayhtiö Stevecon sekä laminaatti- ja painopaperivalmistaja Kotkamills.

Yksi tärkeimpiä sovittavia asioita on 500 ihmistä työllistävän Kotkamillsin liikennejärjestelyjen muuttaminen, jotta kauppakeskuksen rakentaminen tehtaan viereen on mahdollista.

Kotkamillsin toimitusjohtaja Markku Hämäläinen sanoo, että yhtiö on sovitusti lähettänyt Sawyerille oman ehdotuksensa järjestelyistä.

"Me olemme odottaneet yhteydenottoa, mutta pariin viikkoon ei ole kuulunut mitään. Pallo on nyt heillä."

Neuvotteluja kaupungin puolelta käyvän kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannosen mukaan viivästys ei tarkoita, että hanke olisi vastatuulessa. "Hanke on ihan hyvässä hapessa", hän sanoo.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Nina Braskin (sd) mukaan päättäjillä ei ole mitään tietoa esimerkiksi aikataulun viivästymisen syistä.

"Koko kaupunki odottaa, että asia etenisi. Ennen ei uskota, ennen kuin sopimukset ovat nenän alla. Tunnelma on varovaisen odottava."

Cameron Sawyer ei ole huolissaan.

"Sopimuskierros Kotkan kaupungin kanssa on vaikea ja vaatii monen tason juridista tarkastelua. Tämä vie odotettua enemmän aikaa, mutta ei aiheuta suuria ongelmia. Vakavia erimielisyyksiä ei ole. Uskon, että sopimus allekirjoitetaan pian."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat