Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelä-Tapiola kiilasi Ressun lukion ohi

Kevään yo-kirjoituksissa ykköseksi nousi Enontekiön erälukio

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Saako huippulukiossa epäonnistua?
Saako huippulukiossa epäonnistua?
Espoolainen Etelä-Tapiolan lukio ylsi kärkisijoille, kun lukiot laitettiin paremmuusjärjestykseen kevään ylioppilaskirjoituksissa menestymisen perusteella. Koulun ensimmäisen vuoden opiskelijat kertovat, tuleeko toisten opiskelijoiden menestymisestä paineita. Toimittaja: Suvi Vihavainen, kuvaus: Mika Ranta.

Kevään ylioppilaista parhaiten menestyivät espoolaisen Etelä-Tapiolan lukion sekä helsinkiläisten Ressun lukion ja Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun oppilaat.

Samat lukiot ovat perinteisesti olleet kärjessä, kun koulukohtaisia ylioppilastutkinnon tuloksia on vertailtu.

Ykköstilan ylioppilastutkintolautakunnan maanantaina julkistamissa tuloksissa otti kuitenkin Enontekiön erälukio. Siellä ylioppilastutkinnon suoritti yksi oppilas.

Etelä-Tapiolan lukiolaisten mielestä koulun menestys pohjautuu oppilaiden motivaatioon, hyvään yhteishenkeen, innostavaan opiskeluilmapiiriin sekä päteviin opettajiin, jotka kuuluvat oppilaiden kanssa samaan yhteisöön.

Osansa on toki myös hyvällä "oppilasaineksella", vuoden lukiossa opiskelleet Juuso Heikkilä ja Jeremias Rautavalta myöntävät.

Vuosi sitten lukion ovet aukenivat peruskoulun päättötodistuksella, jonka keskiarvo oli vähintään 9,33. Oppilaiden aiempi koulumenestys ei ole kuitenkaan poikien mielestä lukiovertailussa kärkisijoille yltämisen syy.

"Monet luulevat, että täällä vain kilpaillaan keskenään, mutta kyllä täällä kannustetaan ystäviä. Ja vaikka on kilpailuhenkeä, ketään ei pidetä luuserina, jos ei menesty", toista vuotta opiskeleva Oskari Honkasaari kertoo.

Enontekiöläinen Risto Lahtela nosti oman lukionsa valtakunnallisen vertailun ykköseksi.

"Onhan se aikamoista. En kyllä osannut odottaa tällaista", Lahtela ihmetteli kuultuaan tulokset. Hän kirjoitti matematiikan, fysiikan, kemian, englannin ja äidinkielen. Matematiikasta arvosanaksi tuli laudatur, muista eximia.

Lahtela on hakenut neljään yliopistoon, joista Helsinki olisi mieluisin. Tavoitteena on päästä opiskelemaan fysiikkaa, sillä "muu ei oikein innosta".

Pienten lukioiden tasoa on hankala arvioida tulosten perusteella. Ylioppilastutkintolautakunnan puheenjohtaja, professori Patrik Scheinin varoittaa tekemästä pitkälle meneviä johtopäätöksiä lukiosta, jos kirjoittajia on vain yksi tai viisi.

"Kun tuloksia julkaistaan hyvin pienistä kouluista, täytyy muistaa, etteivät ne kerro juuri mitään koulun pysyvästä tasosta. Jo seuraavana vuonna tulokset voivat olla hyvin toisenlaisia, eli tuloksen ovat tehneet ne yksittäiset ylioppilaat".

Ylioppilastulosten 10–50 parhaan lukion joukkoon nousee Scheininin mukaan harvoin monta kertaa jokin pieni lukio. Enontekiön erälukio sijoittui vuosi sitten vertailussa neljänneksi.

Etelä-Tapiolan lukiossa Emmi Bildjuschkin ja Bea Kaloniemi pelasivat maanantai-iltapäivällä shakkia, koska peli parantaa loogista ajattelua.

Tytöt eivät ehtineet juhlia kunnolla 17-vuotissyntymäpäiviään, sillä meneillään on koeviikko.

"Opettajat eivät kerro kaikkea kädestä pitäen, vaan heittävät pallon ja pitää vaan selviytyä haasteesta", he kertovat.

Vaikka koulupaineet valvottavat joitakin oppilaita myös öisin, Ekku Jokisen mukaan vapaa-ajalla ehtii myös harrastaa ja nähdä kavereita.

"Koulunkäynti ei ole koko elämä. Eikä sen kai ole tarkoituskaan olla."

Tänä keväänä ylioppilastutkintolautakunta julkaisi ensimmäistä kertaa koulukohtaisia tuloksia omilla nettisivuillaan.

"Kun koulujen tuloksia kuitenkin meiltä kysytään, päätimme itse ne myös julkaista", Scheinin sanoo. Hänen mukaansa asiasta keskusteltiin pitkään, eikä ratkaisu ollut helppo.

"Ei tiedon pimittäminen ole tehtävämme."

 

HS-työryhmä: Marjukka Liiten, Heli Saavalainen, Suvi Vihavainen

Mika Ranta HS
Emmi Bildjuschkin ja Bea Kaloniemi pelasivat maanantai-iltapäivällä shakkia Etelä-Tapiolan lukion aulassa kavereita odotellessaan. Heidän mielestään koulun menestys lukiovertailussa kertoo oppilaiden innosta ja motivaatiosta.
Emmi Bildjuschkin ja Bea Kaloniemi pelasivat maanantai-iltapäivällä shakkia Etelä-Tapiolan lukion aulassa kavereita odotellessaan. Heidän mielestään koulun menestys lukiovertailussa kertoo oppilaiden innosta ja motivaatiosta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat