Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron veromalli ja perintöveron poisto tuskin hallitusohjelmassa

Arvonlisäveron alarajaan odotettavissa korotuksia

Kotimaa
 
Mika Ranta HS
Juha Sipilä puhui ennen vaaleja lämpimästi yrittäjävähennyksen puolesta. Siinä yrittäjät saisivat tehdä yrittäjätulostaan ylimääräisen viiden prosentin vähennyksen verotuksessa.
Juha Sipilä puhui ennen vaaleja lämpimästi yrittäjävähennyksen puolesta. Siinä yrittäjät saisivat tehdä yrittäjätulostaan ylimääräisen viiden prosentin vähennyksen verotuksessa. Kuva: Mika Ranta HS

Keskustan puheenjohtaja, hallitusneuvottelijoiden vetäjä Juha Sipilä näyttää torjuneen lobbarien kiihkeimmät ehdotukset Viron veromalliin siirtymisestä ja perintöveron poistamisesta, keskustalähde kertoo HS:lle.

Varmuutta hallituksen lopullisista verolinjauksista ei kuitenkaan ole.

Fakta

Alv:n alarajan nosto voisi kannustaa yrittäjyyteen

 Arvonlisäveron alarajan korotus voi kannustaa pienyrittäjäksi ryhtymistä.

 Kynnys ryhtyä yrittäjäksi on pienempi, jos toimintaa voi harjoittaa alkuun ilman, että asiakkailta täytyy velkoa arvonlisäveroa.

 Saksassa, Britanniassa ja Italiassa arvonlisäveron alaraja on selvästi Suomen tasoa korkeampi.

Viron veromallia eli yhtiöön jätetyn tulon verottamista vasta osingonjakohetkellä ovat ajaneet erityisesti Teknologiateollisuus ja Suomen Yrittäjät.

Ne odottavat yhä hallitukselta linjausta siitä, että se selvittää asian.

Yhtenä vaihtoehtona olisi Ruotsissa käytettävä toimintavaraus-malli.

Sen sijaan arvonlisäverojen maksun alarajan nostoa kannattavat monet perussuomalaiset ja keskustalaiset, joten siihen korotuksia on odotettavissa.

Nykyisin arvonlisäverovelvollisuuden alaraja on 8 500 euroa, mutta eduskunta korotti sen ensi vuoden alusta 10 000 euroon.

Neuvottelulähteiden mukaan neuvottelupapereissa kaavailtiin alv-alarajan nostoa 20 000 euroon.

Nähtäväksi jää, kuinka iso korotus lopulta tulee, jos yleensä tulee.

Myös huojennetun alvin rajaa haluttaisiin nostaa nykyisestä. Asiaan liittyy erilaisia toimialakohtaisia intohimoja. Esimerkiksi parturit ovat ajaneet huojennusta.

Juha Sipilä puhui ennen vaaleja lämpimästi myös yrittäjävähennyksen puolesta.

Kyseessä on Suomen Yrittäjien keksimä veronalennus yrittäjille.

Siinä yrittäjät saisivat tehdä yrittäjätulostaan ylimääräisen viiden prosentin vähennyksen. Toisin sanoen heidän tuloistaan vain 95 prosenttia olisi veronalaista.

Verovapaus koskisi vain yksityisiä elinkeinonharjoittajia.

Yrittäjävähennyksen läpimenon todennäköisyyttä lisää se, että maatalousyrittäjät saisivat sen. Sen sijaan osakeyhtiömuotoista yrittäjyyttä harjoittavat eivät vähennystä pääsisi käyttämään.

Lobbarit ovat ajaneet myös pienten osinkojen verovapautta pörssiosakkeista. Tavoite on kannustaa kansankapitalismia.

Järjestelmä olisi verohallinnollisesti kallis toteuttaa.

Myös tasavertaisen verokohtelun vaatimus EU-maissa tekee asiasta tiettävästi sen verran vaativan harjoituksen, että sen hylkääminen on todennäköistä, jos hallitusneuvottelijat ovat lainkaan kuulleet virkamiesten näkemyksiä.

Laajemmin verotukseen ei ole odotettavissa suuria muutoksia. Verojen korotusten ja alennusten vaikutus on "jokseenkin plus miinus nolla", Juha Sipilä kertoi sunnuntai-iltana.

Ylen mukaan haittaveroihin kuten tupakkaveroon kaavaillaan kiristyksiä.

HS:n tietojen mukaan hallitusneuvotteluiden kestävän julkisen talouden työryhmän verotus-alaryhmässä käytiin suurin kädenvääntö siitä, missä määrin erilaiset indeksileikkaukset koskevat eri tulonsaajia, eli käytännössä työtulon ja eläkkeiden ja muiden etuuksien saajia.

Tulos kuullaan keskiviikkona.

Keskeinen veropoliittinen rintamalinja verotus-alaryhmässä kulki HS:n tietojen mukaan tiiviitä veropohjia ja matalia verokantoja ajavien ja tietyille erityisryhmille veroetuja ajavien näkökantojen välillä.

Edellä mainitut verojen alennukset ovat kaikki esimerkkejä veropohjan rapauttamisesta ja veroetujen antamisesta tietyille poliittisesti valituille ryhmille.

Tiiviiden veropohjien kannalla oli erityisesti kokoomuksen Kimmo Sasi.

Verotus-työryhmä kuuli asiantuntijana virallisesti vain yhtä henkilöä, valtiovarainministeriön vero-osaston ylijohtajaa Terhi Järvikaretta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat