Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ympäristöministeriö saa  jatkaa

Ympäristöministerin tehtävä sen sijaan voidaan yhdistää maa- ja metsätalousministerin salkkuun

Kotimaa
 
Miltä tuntuu olla melkein ministeri, Timo Soini?
Miltä tuntuu olla melkein ministeri, Timo Soini?
Hallitusneuvottelut ovat käytännössä enää ministerien lukumäärää, puolueiden salkkujakoa ja nimiä vailla. Uuden hallituksen varmat ministerit, tuleva pääministeri, keskustan Juha Sipilä, perussuomalaisten Timo Soini ja kokoomuksen Alexander Stubb uskalsivat maanantaina illansuussa jo hitusen rentoutua. Soini vakuutti, että ei edes takki kääntynyt alkavan hallitusmatkan varrella. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaus: Petri Krook.

Tuleva hallitus ei aio yhdistää ympäristöministeriötä muihin ministeriöihin.

Hallitusneuvotteluja vetävä Juha Sipilä (kesk) kertoi maanantaina illalla tiedotustilaisuudessa, että ministeriöiden rakenteeseen ei aiota puuttua. Sipilän mukaan hallitusneuvotteluihin saatiin selvitys erilaisista vaihtoehdoista ministeriöiden yhdistämiseksi, mutta niitä ei päätetty toteuttaa.

"Tässä on niin paljon muutosta ilmassa ja vauhti on kova, että ehkä ei ole järkevä keskittyä hallinnon yhdistämisiin", Sipilä kertoi.

Sen sijaan tulevassa hallituksessa ei HS:n tietojen mukaan ole ministeriä, jonka vastuulla olisi pelkkä ympäristöministeriö. Ympäristöministerin salkku yhdistetään joko maa- ja metsätalousministerin tai liikenne- ja viestintäministerin salkkuun.

Ennen vaaleja Sipilä piti esillä vaihtoehtoa, jossa maa- ja metsätalousministeriö sekä ympäristöministeriö olisi yhdistetty luonnonvaraministeriöksi. Ympäristöjärjestöt kampanjoivat äänekkäästi tätä suunnitelmaa vastaan, ja vetoomuksen ministeriön lakkauttamista vastaan oli maanantai-iltaan mennessä allekirjoittanut verkossa liki 60 000 ihmistä.

Nyt ministeriötä ei siis lakkauteta, mutta ministereiden tehtävät saatetaan yhdistää.

Oppositiopuolue vihreiden puheenjohtaja, entinen ympäristöministeri Ville Niinistö on tyytyväinen, että tuleva hallitus säilyttää ympäristöministeriön.

"Suomi tarvitsee ministeriön, joka kykenee varmistamaan, että yleistä etua puhtaaseen ympäristöön vaalitaan. Siitä tulee eturistiriita, jos samassa ministeriössä olisi elinkeinopolitiikkaa ja ylisukupolvista ympäristöpolitiikkaa", Niinistö kertoo.

Tulevan hallituksen ohjelma oli maanantaina pitkälti valmis.

Yksi ratkaisemattomista kysymyksistä oli ministereiden lukumäärä ja salkkujako kolmen puolueen kesken. Ministereiden määrä joka tapauksessa pienenee selvästi Jyrki Kataisen (kok) hallituksen 19 ministeristä.

Leikkauksista, veropäätöksistä ynnä muista ratkaisuista Sipilä, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sekä kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb kertovat keskiviikkona.

Joitain veroja uusi hallitus joutuu korottamaan, koska esimerkiksi palkkaveroja halutaan huojentaa ja samalla pitää kokonaisveroaste ennallaan. Verotaakkaa kevennetään HS:n tietojen mukaan ainakin korottamalla työtulovähennystä. Lisäksi palkkaverotuksen inflaatiotarkistuksia ei jätetä tekemättä.

Veronkorotusten puolella valikoimassa on ainakin joitakin kulutus- ja haittaveroja, kuten tupakkavero. Sen ja alkoholiveron korottamista rajoittaa kuitenkin matkustajatuonnin helppous.

Edeltävät hallitukset ovat korottaneet energiaveroja, ja korotus on ilmeisesti mukana keinovalikoimassa nytkin.

Toisaalta perussuomalaiset ovat vaatineet pikemminkin teollisuuden energiakustannusten alentamista. Tämän takia Sipilän hallitukselle saattaa olla helpompaa kohdentaa kiristykset kotitalouksien sähköveroon kuin teollisuuden sähköveroon tai polttoaineveroihin.

Kun uusi hallitus on nimitetty, se alkaa pohtia, mihin 1,6 miljardin euron investointipotti käytetään kolmen seuraavan vuoden aikana.

Sipilän mukaan investointirahat saadaan kokoon omaisuustuloilla. Sipilä vahvisti maanantaina, että investointirahoja ei kerätä valtion omaisuutta myymällä vaan muilla tavoin.

Keskeinen tapa rahoittaa investointeja on tulouttaa valtion omistamien yritysten varallisuutta ja voittoja valtion budjettiin. Suuria tuloja valtio saa esimerkiksi valtion pörssiomistuksia hoitavalta Solidiumilta, VR:ltä ja Senaatti-kiinteistöiltä.

Osa investointikohteista on jo sovittu. Potista käytetään jonkin verran esimerkiksi tiestön korjausvelkaan eli kunnostetaan rapautunutta tie- ja muuta väyläverkkoa.

Suurin osa rahasta ohjataan hallituksen omien kärkihankkeiden rahoittamiseen, mutta näitä kohteita ei ole vielä valittu.

Mika Ranta HS
Puheenjohtajakolmikko Timo Soini (ps), Juha Sipilä (kesk) ja Alexander Stubb (kok) kertoi maanantaina hallitusohjelman olevan viilausta vaille valmis.
Puheenjohtajakolmikko Timo Soini (ps), Juha Sipilä (kesk) ja Alexander Stubb (kok) kertoi maanantaina hallitusohjelman olevan viilausta vaille valmis.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat