Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä avokonttori hallitukselle? HS keräsi yhdeksän ehdotusta

Kotimaa
 
Kelpaisiko tämä hulppea avokonttori hallitukselle?
Kelpaisiko tämä hulppea avokonttori hallitukselle?
Sopisiko tämä Suomen hallituksen avokonttoriksi? 850 neliömetriä Helsingin keskustassa Makkaratalon neljännessä kerroksessa. Remontti tehty aika vasta ja yleisilme siisti. Julkinen liikenne tulee aivan talon eteen ja paikoitustilaa löytyy paljon lähettyviltä. Käytössä on kuitenkin vain seitsemän neuvotteluhuonetta, joten jokaiselle ministerille ne eivät taida riittää. Toimittaja ja editoija: Tomi Peurakoski / HS, kuvaus: Markus Jokela / HS.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä yllätti hallitusneuvotteluissa, kun hän ehdotti hallituksen käynnistävän työnsä yhteisessä avokonttorissa. Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb lähes riehaantui ajatuksesta.

Alku avokonttorissa voi olla hyväksi hallitukselle, arvioi strategisen johtamisen tutkija, apulaisprofessori Timo Vuori Aalto-yliopistosta.

Parhaimmillaan avokonttori saa aikaan sen, että siellä työskenteleville muodostuu hyvä vuorovaikutus ja jaettu ymmärrys maailman tilasta. Tätä ei tee yksin tila.

"Ratkaisevaa on ilmapiiri, joka mahdollistaa kriittisen ja avoimen keskustelun", Vuori sanoo.

Sipilä kertoi maanantaina, että ehdotuksia avokonttorin sijainnista on tullut hänen kotiseutuaan Oulua myöten. Hallitus pysynee kuitenkin pääkaupunkiseudulla, Sipilä totesi.

HS kokosi yhdeksän ehdotusta kansakunnan komentokeskukseksi.

Oulun Stockmann

Tulevan pääministerin Sipilän puolue keskusta kannattaa valtion toimintojen hajasijoitusta. Ehkä Sipilä voisi viedä joukkonsa luomaan yhteishenkeä kotikulmilleen Oulun seudulle. Tyhjää toimistotilaa Nokia-sektorin luhistumisen kanssa kärvistelevästä Oulusta löytyy. Kiinnostava vaihtoehto voisi olla myös keskustassa, jos suljettavasta Stockmannin tavaratalosta irtoaisi vapaata tilaa.

Valtioneuvoston linna

Ilmeisin ja todennäköisin vaihtoehto hallituksen avokonttorille on pääministerin toimistona toimiva valtioneuvoston linna Senaatintorin kupeessa. Arkkitehti Carl Ludvig Engel ei kuitenkaan suunnitellut vuonna 1822 valmistunutta rakennusta toimistotyön nykyisten vaatimusten mukaisesti. Avokonttoritilaa rakennuksessa on niukalti, eikä jykeviä kiviseiniä voi ruveta tähän hätään kaatamaan.

Sörnäisten rantatie

Jos valtioneuvoston linnasta ei löydy avokonttoriksi soveltuvaa tilaa, pääministerin kanslia kääntynee Senaatti-kiinteistöjen puoleen.

Valtion tiloista huolehtiva liikelaitos ei halunnut kommentoida käytettävissä olevia tiloja. Sen verkkosivuilla on kuitenkin ilmoitus tarkoitukseen mahdollisesti sopivasta 2 000 neliömetrin kokoisesta "jäähdytetystä modernista avotoimistosta" Sörnäisten rantatie 13:n viidennessä kerroksessa.

Ympyrätalo

Yksityistä tyhjää toimitilaa olisi esimerkiksi Helsingin kantakaupungin tunnetuimpiin rakennuksiin kuuluvassa Hakaniemen ympyrätalossa. Ympyrätalo on peruskorjattu vastaamaan nykypäivän teknisiä ja toiminnallisia vaatimuksia. Sieltä hallituksen olisi helppo kävellä Hakaniementorin yli ammattiliittojen vieraaksi neuvottelemaan vuosityöajan pidennyksestä.

Ruoholahti

Yksi modernien toimistotilojen keskittymä on Helsingin Ruoholahdessa. Salmisaarenaukion toimistotaloista hallitukselle löytyisi tilat, joissa olisi joustava sopimus ja merinäköala.

Espoolaiset Soini ja Stubb kiittäisivät helppoa työmatkaa.

Pääposti

Eduskunnan kirjasto toimi Postitalossa äskettäin sen aikaa, kun kirjaston omia tiloja peruskorjattiin, ja samat tilat olisivat sovellettavissa hallituksen työtiloiksi. Ajatus voisi saada kannatusta eduskunnalta, etenkin oppositiolta, joka saisi hallituksen valvontaansa suoraan Mannerheimintien toiselle puolelle.

Makkaratalo

Jos keskeinen sijainti on kriteeri, ei mikään päihitä Makkarataloa Helsingin rautatieasemaa vastapäätä. Uudistuneen Citycenterin yläkerrassa on vapaata, nykyaikaista toimistotilaa useastakin kerroksesta. Ikkunasta rautatieasemaa katsoessaan hallitus voisi miettiä vaikka Pisararadan tärkeyttä.

Nordean vanha pankkisali

World Trade Centerin talona tunnetun Aleksanterinkatu 17:n katutasossa on pitkään odottanut tyhjillään sali, jota viimeksi käytettiin Nordean pankkisalina. Jyhkeän salin vuokraaminen on ollut vaikeaa, koska Museovirasto on valvonut tarkasti salin ulkoasun ja rakenteen säilyttämistä. Komean väliaikaisen avokonttorin siitä saisi.

Smolna

Valtioneuvoston hulppea juhlahuoneisto toimii parhaillaan hallitusneuvottelujen pitopaikkana. Miksi keskeyttää tekemisen meininki vaihtamalla paikkaa, varsinkin kun hallitusneuvotteluissa Sipilä, Soini ja Stubb ovat kehuneet yhteishenkeään estottomasti.

Markus Jokela HS
Makkaratalossa Helsingin Kaivokadulla on paljon vapaata, nykyaikaista toimistotilaa.
Makkaratalossa Helsingin Kaivokadulla on paljon vapaata, nykyaikaista toimistotilaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat