Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vähäisiä rikoksia tutkitaan niukasti – eläkeläispoliisi otti yhteen ratikkakuskin kanssa ja etsii yhä silminnäkijöitä

Eläkkeellä olevan poliisimiehen mukaan raitiovaununkuljettaja kävi häneen käsiksi. Häntä ärsyttää, että poliisi ja syyttäjä pitivät tapausta liian vähäisenä tutkittavaksi.

Kotimaa
 

Selvästi aiempaa useampi poliisin esitutkinta päättyy heti alkuvaiheessa, koska poliisi ja syyttäjä pitävät tekoa vähäpätöisenä tai tutkinnan kustannuksia liian suurina.

Viime vuonna viranomaiset tekivät ennätykselliset lähes 14 570 niin sanottua esitutkinnan rajoittamispäätöstä.

Valtakunnansyyttäjänvirasto on pääosin tyytyväinen kehitykseen, koska se on vapauttanut poliisin, syyttäjien ja tuomioistuinten voimavaroja oleellisempiin työtehtäviin.

"Tarkoituksena on puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa sellaisiin tutkintoihin, jotka eivät johtaisi syytteen nostamiseen", sanoo valtionsyyttäjä Christer Lundström.

Fakta

Esitutkinnan rajoittamisesta voi kannella

 Poliisi ei voi päättää itse esitutkinnan rajoittamisesta. Ratkaisun tekee aina syyttäjä tapauksen tutkinnanjohtajan eli poliisin esityksestä.

 Esitutkinnan rajoittamispäätöksestä on mahdollista kannella valtakunnansyyttäjänvirastoon. Toissa vuonna sinne saapui 107 kantelua. Viidessä tapauksessa virasto kumosi päätöksen ja määräsi poliisin jatkamaan esitutkintaa.

Esitutkinnan rajoittaminen tarkoittaa tutkinnan lopettamista ilman, että poliisin täytyy selvittää mahdollista rikosta.

Perusteena voi olla esimerkiksi rikoksen vähäpätöisyys, rikoksen tekijän paljastuminen alle 15-vuotiaaksi tai tutkinnan suhteettoman suuret kustannukset itse tekoon nähden.

Valtakunnansyyttäjänvirastoa huolettaa, että ylityöllistetyt viranomaiset saattavat käyttää esitutkinnan rajoittamismahdollisuutta sellaisissakin tapauksissa, joista kuuluisi nostaa rikossyyte.

Valtionsyyttäjä Lundströmin mukaan on huolestuttava merkki, että nostettujen syytteiden määrä on vähentynyt Suomessa.

Esitutkinnan rajoittamisen kääntöpuoli voi olla myös se, että rikosilmoituksen tekijät kokevat jäävänsä vaille oikeudenmukaista lopputulosta.

Näin kävi helsinkiläiselle eläkeläiselle Leo Saarelalle, 82. Saarelan mukaan raitiovaununkuljettaja kävi häneen käsiksi ja polkaisi tahallaan jalan päälle heinäkuussa 2011.

Vuosikymmeniä itsekin poliisina työskennellyt Saarela teki ilmoituksen lievästä pahoinpitelystä poliisille. Poliisi sai syyttäjältä hakemansa luvan lopettaa tutkinnan, koska mahdollinen rikos oli vähäinen.

"Minun oikeuksiani loukattiin. Kun tekee rikosilmoituksen, poliisin pitäisi tutkia sitä edes vähän. Lisäksi poliisilta oli jäänyt kirjaamatta ilmoitukseeni, että kuljettaja oli polkaissut jalkani päälle", Saarela sanoo.

Saarelan tapauksessa oli kyse siitä, että kuljettaja oli määrännyt eläkeläismiehen poistumaan raitiovaunusta, kun hän oli astunut sisään.

Kuljettaja on kertonut, että Saarela oli kävellyt kiskoilla ja oli vaarassa jäädä takaa tulevan raitiovaunun alle. Kuljettaja halusi jättää Saarelan pysäkille miettimään liikennesääntöjä.

Saarela ei suostunut poistumaan raitiovaunusta. Hän oli kävellyt pysäkille omien sanojensa mukaan suojatietä pitkin.

Osapuolten kertomukset poikkeavat myös siinä, miten kuljettaja poisti Saarelan raitiovaunusta. Kuljettaja kertoo nostaneensa Saarelaa kainaloista ja irrottaneensa hänen otteensa tangosta.

Saarelaa ärsyttää se, että poliisi pyysi selvityksen kuljettajalta mutta ei kutsunut häntä itseään kuultavaksi ennen tutkinnan lopettamista.

Kuljettajan kuulemisen perusteella tutkinnanjohtaja kirjasi, että kyse oli vakavan väkivallanteon sijasta pikemminkin Saarelan piittaamattomuudesta liikenneturvallisuutta kohtaan.

"Koko homma oli tutkinnan irvikuva", Saarela sanoo.

Tapauksen jälkeen hän on kannellut esitutkinnan rajoittamispäätöksestä, haastanut kuljettajan oikeuteen sekä yrittänyt tavoittaa silminnäkijöitä lehti-ilmoitusten ja yksityisetsivän avulla.

Saarelan kantelu hylättiin.

Hän hävisi myös nostamansa oikeusjutun. Tuomion mukaan väkivallasta ei ole näyttöä, koska asianosaiset kertovat tapahtumista ristiin eikä raitiovaunun kameratallennetta aikanaan tutkittu.

Saarela kertoo nyt, että hänelle olisi alun perin riittänyt pelkkä anteeksipyyntö kuljettajalta tai hänen työnantajaltaan.

"Silloin ei olisi tarvittu mitään näitä prosesseja."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat