Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tänään on työttömien kohtalonpäivä

Ansiosidonnaisen kesto ja työttömyysputki ovat hallituksen tulilinjalla

Kotimaa
 
Jarno Mela / Lehtikuva
Asiakas työ- ja elinkeinotoimistossa Helsingissä.
Asiakas työ- ja elinkeinotoimistossa Helsingissä. Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Hallitusneuvotteluissa on pohdittu työttömien asemaa. Todennäköisesti haluja olisi ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan keston lyhentämiseen.

Kokoomuksen puoluejohtaja Alexander Stubb vaati jo ennen vaaleja avoimesti, että ansiosidonnaista työttömyysturvaa pitäisi lyhentää. Keskustan johto ja puheenjohtaja Juha Sipilä ovat pitkälti samaa mieltä.

Perusteluna on se, että kahden vuoden poissaolo työelämästä on omiaan vaikeuttamaan työttömien paluuta työelämään. Siksi työttömien painetta hakeutua vaikka vaatimattomiin ja pienipalkkaisiin töihin kannattaisi vauhdittaa.

Hallitusneuvottelujen työtä ja työllisyyttä pohtinut työryhmä sai oman osuutensa nopeasti valmiiksi. Työryhmän linjauksia on kutsuttu "rohkeiksi".

Työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Juhana Vartiainen julkaisi maaliskuussa Ruotsin entisen valtiovarainministeri Anders Borgin kanssa Strategia Suomelle -raportin. Raportin mukaan Suomen pitää eri keinoin lisätä työvoiman tarjontaa.

Markku Ulander / Lehtikuva
Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa Helsingissä tiistaiaamuna 12. toukokuuta.
Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa Helsingissä tiistaiaamuna 12. toukokuuta.

Lääkkeinä tähän Borg ja Vartiainen ehdottivat muun muassa työttömyysputken lakkauttamista vuoden 1965 jälkeen syntyneiltä ja vuorotteluvapaajärjestelmän lopettamista.

Työttömyysputki tarkoittaa sitä, että jos 59-vuotias joutuu työttömäksi, hän saa nykyisin ensin 500 päivää ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa.

Työttömyysputken ansiosta ansiosidonnainen ei nykyään katkea sen jälkeenkään, vaan työtön saa ansiosidonnaisia lisäpäiviä siihen saakka, kunnen tulee vanhuuseläkeikäänsä.

Esimerkiksi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on kritisoinut nykyistä mallia siitä, että työmarkkinajärjestöjen sopima alimman vanhuuseläkeiän nostaminen ilman, että työttömyysputken alaikärajaa myöhennetään, tarkoittaa käytännössä työttömyysputken pitenemistä.

Ansiosidonnaisen lyhentämisen kaltaisia työelämän ratkaisuja on perinteisesti hoidettu kolmikantaisesti hallituksen, työnantajien ja työntekijöiden kesken.

Työoikeuden emeritusprofessori Kari-Pekka Tiitinen sanoo, että laki ei siihen kuitenkaan velvoita. Hallitus voisi päättää asiasta itse.

"Hallitus tulee antamaan lakiesityksen, jonka eduskunta hyväksyy", Tiitinen pohtii asian juridista luonnetta.

Ainoa poikkeus on se, jos jossain työehtosopimuksissa tai työttömyyskassan säännöissä on erikseen linjattu 500 päivästä. Tiitinen muistuttaa, että Suomessa on yli 150 yleissitovaksi katsottavaa työehtosopimusta.

"En ole huomannut että työehtosopimuksissa olisi tällaisia linjauksia", Tiitinen pohtii.

Hän arvelee, että jos niitä joistain työehtosopimuksista löytyy, niin rakennusalalta.

Nämä päätökset hallitus julkistaa tänään keskiviikkona

Leikkaukset

Hallitus kertoo keskiviikkona, mistä leikataan. Se aikoo vaalikauden aikana vähentää valtion vuotuisia menoja noin 4–5 miljardilla eurolla, ja suuri osa tästä pitää tehdä pienentämällä julkisen sektorin määrärahoja. Näin suuria säästöjä on pitänyt hakea monesta kohteesta. Toisaalta hallitusneuvottelijat ovat sanoneet, että he eivät halua käyttää tasaisesti leikkaavaa juustohöylää.

Ministerit

Hallitus ilmoittaa keskiviikkona, montako ministeriä valitaan ja miten paikat jaetaan puolueiden kesken. Yleisimmin esitetty veikkaus on 13 ministerinsalkkua, joista keskusta saisi viisi ja perussuomalaiset ja kokoomus neljä kumpikin. Puoluejohtajat jakavat puolueensa salkut omilleen keskiviikon ja torstain aikana. Valtiosihteereitä tullaan tiettävästi valitsemaan vain kolme.

Verotus

Palkansaajien paras uutinen keskiviikkona lienee ilmoitus tuloverojen alentamisesta. Jännitettävää riittää siinä, miten merkittävästi tuloverotusta kevennetään ja ulotetaanko veronkevennykset myös suurituloisille. Kokonaisuutena verotuksen ei odoteta kiristyvän tai löysentyvän, mutta yksittäisiä veroja sorvataan. Perintöveron muuttaminen on ollut neuvotteluissa esillä. Kiristyksiä odotetaan sähköveroon ja mahdollisesti polttoaine- sekä tupakkaveroon.

Sote-uudistus

Hallitus kertoo, miten se aikoo toteuttaa suuren terveysuudistuksen, joka edelliseltä hallitukselta jäi tekemättä. Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäjäksi hallitus aikoo rakentaa joko kuntayhtymiä tai maakuntia. Hallitus ilmoittanee myös potilaan valinnanvapauden lisäämisestä perusterveydenhoidossa Ruotsin mallin mukaisesti.

Kunnat ja aluehallinto

Julkisen sektorin uudistukset eivät rajoitu terveyspalveluihin, vaikka ne ovatkin suurin menoerä. On hyvin mahdollista, että terveysuudistusta varten rakennetaan uusi hallinnon taso, joka muistuttaa maakuntia. Samalle pohjalle voidaan tehdä suurempikin aluehallinnon remontti. Iso kysymys on, miten kuntien tehtäviä karsitaan ja järjestellään uudelleen.

Kasvupaketti ja kärkihankkeet

Hallitusneuvottelijat ovat sopineet 1,6 miljardin euron panostuksesta kasvua ja työllisyyttä edistäviin hankkeisiin. Rahat kasvupakettiin kerätään hallitusneuvottelijoiden mukaan valtion omaisuutta hyödyntämällä mutta ei sitä myymällä. "Luovaksi" kuvaillusta rahoituksesta kerrotaan tarkemmin keskiviikkona.

Kasvu- ja työllisyyspanostuksiin kerättyjä rahoja käytetään hallituksen kärkihankkeisiin. Hallitus on koonnut ohjelmaansa parikymmentä hanketta, joista osa on kalliita. Investointeja vaativat muun muassa liikennehankkeet ja muut infrastruktuurin parantamiseksi suunnitellut hankkeet. Osa kärkihankkeista ei vaadi rahaa lainkaan. Sellaisia voivat olla normien purkamista ja toimintatapojen muutoksia koskevat toimet.

Työ

Hallitus haluaisi lisätä työn tuottavuutta ja vähentää työn kustannuksia. Hallitusneuvottelujen alla Sipilä yritti etsiä ratkaisuja työnantajien ja työntekijöiden kanssa, mutta niin sanottua yhteiskuntasopimusta ei saatu aikaan. Hallitus kertonee kuitenkin joistain muutoksista työelämään ja palaa myöhemmin neuvottelupöytään työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Asuntopolitiikka

Hallitusneuvotteluihin perustettiin lyhyellä varoitusajalla asuntotyöryhmä. Sen kuultavana kävi ainakin vuokra-asumisen, kaavoituksen ja yksityisen rakennusteollisuuden asiantuntijoita. Keskusta haluaa huolehtia maaseudun elinvoimaisuudesta mutta paine asuntotuotannon lisäämiseen pääkaupunkiseudulla on kova.

HSTV näyttää hallitusohjelman julkistuksen suorana kello 13.30 alkavassa lähetyksessä.

Uuden hallituksen haasteet runsaassa minuutissa
Uuden hallituksen haasteet runsaassa minuutissa
Uudella hallituksella on joukko erittäin vaikeita pähkinöitä purtavanaan. Viisi esimerkkiä lyhyessä videossa. Toimittaja ja leikkaus Kalle Koponen HS, kuvaus Kalle Koponen ja HS arkisto.

Hallitusneuvottelut päättyivät finaali-illalliselle- Soini ei puhunut enää mitään
Hallitusneuvottelut päättyivät finaali-illalliselle- Soini ei puhunut enää mitään
Kaikkien hallituspuolueiden neuvottelijat kokoontuivat tiistai-iltana Smolnaan yhteiselle finaali-illalliselle ja salkkujaosta kuulemaan. Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo tunnustaa haikeuden kaksiviikkoisen rutistuksen jäljiltä. Keskustan Matti Vanhanen antaa neuvotteluprosessille kympin arvosanan, mutta ei paljasta ministeriaikeitaan. Puheenjohtaja Timo Soini ei sen sijaan sanonut sisään mennessään enää mitään. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaus ja leikkaus Janne Järvinen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat