Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitukseen ehkä 13 ministeriä

Sipilä ilmeisesti myöntyi kolmeen poliittiseen valtiosihteeriin, jokainen hallituspuolue saa omansa

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Stubb kelpuuttaa keskustalle yhden salkun enemmän
Stubb kelpuuttaa keskustalle yhden salkun enemmän
Hallitusneuvottelijat saapuivat aamulla Smolnaan viimeistelemään hallitusohjelmaa, salkkujakoa ja ministerien määrää. Hallitus näyttää saavan 13 ministeriä Sipilän aiemmin heittämän 12 sijaan. Ainakin kokoomuksen Alexander Stubbille kelpaa, että keskusta saisi yhden salkun enemmän kuin muut. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Janne Järvinen

Hallitusneuvotteluissa päätettiin tiistaina ministereiden määrästä ja heidän tehtävistään.

"Nyt on ratkottu kaikki asiat", kertoi hallitustunnustelija, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä tiistai-iltana Smolnan edustalla neuvottelujen päätyttyä.

Sipilän mukaan ministerimäärä vähenee, mutta tarkkaa määrää hän ei kertonut. HS:n tietojen mukaan ministereitä on tulossa todennäköisesti 13. Keskusta saisi viisi ministeriä, kokoomus ja perussuomalaiset kumpikin neljä.

"Suurimmalla puolueella on eniten ministereitä", Sipilä sanoi.

Jyrki Kataisen (kok) hallituksessa oli alussa 19 ministeriä, mutta lopulta 17.

Sipilä ehdotti alun perin kahtatoista ministeriä. Poliittisista valtiosihteereistä hän olisi halunnut kokonaan eroon, mutta HS:n tietojen mukaan kompromissiksi esitetään kolmea poliittista valtiosihteeriä.

Valtiosihteereiksi ovat tiettävästi nousemassa keskustan Riina Nevamäki, perussuomalaisten Samuli Virtanen ja kokoomuksen Joonas Turunen. He ovat olleet puoluejohtajien avustajina jo neuvottelujen aikana.

Alexander Stubbin (kok) hallituksen ministereillä poliittisia valtiosihteereitä on ollut 11.

Neuvottelulähteiden mukaan yksi ministereistä voisi olla salkuton strategia-, uudistamis- tai tulevaisuusministeri. Sipilän mukaan "puolueiden painotukset" vaikuttivat salkkujakoon.

Tasapuolisesta sukupuolijaosta hän antoi puolueille suosituksen. "Puolueet päättävät", hän lisäsi.

Pääministeriksi tulee Sipilä. Todennäköinen valtiovarainministeri on Timo Soini (ps).

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb ottanee työ- ja elinkeinoministerin salkun, josta tulee nykyistä painavampi. Ulkoministerin salkkua on harkittu Olli Rehnille (kesk).

Perussuomalaisten Jussi Niinistöä on mietitty puolustusministeriksi, mutta häntä pidetään mahdollisena myös liikenne- ja asuntoministeriksi.

Perussuomalaisten varmana ministerinä pidetään myös Hanna Mäntylää, jota on uumoiltu sosiaali- ja terveysministeriksi. Ministeriksi on harkittu myös puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Jari Lindströmiä.

Keskustan Kimmo Tiilikaista on puolestaan mietitty ympäristöministeriksi tai ympäristö- ja luonnonvarainministeriksi.

Sipilän, Rehnin ja Tiilikaisen lisäksi vahvimpina keskustan ministeriehdokkaina pidetään Annika Saarikkoa, Anu Vehviläistä ja myös Juha Rehulaa. Myös Matti Vanhasella, Tuomo Puumalalla ja Anne Bernerillä voi olla mahdollisuuksia.

Kokoomuksen vahvimpia ministerikandidaatteja ovat Stubbin lisäksi Petteri Orpo ja Sanni Grahn-Laasonen.

Vahvoja nimiä ovat myös Juhana Vartiainen, joka johti työllisyysasioita pohtinutta ryhmää, sekä hyvinvointiryhmässä olleet Paula Risikko ja Sari Sarkomaa. Myös Lenita Toivakka on ollut harkinnassa.

Hallitusohjelman ja ministerinimien lisäksi keskiviikkona ratkennee eduskunnan puhemiehen nimi. Paikka on perussuomalaisten. Vahva ehdokas on uusi kansanedustaja Sampo Terho. Puhemieheksi on spekuloitu myös Pirkko Mattilaa ja Lea Mäkipäätä.

Mäkipää on kokenut kansanedustaja, joten hän on vahva ehdokas. Toisaalta puutteellinen kielitaito voi estää nousun puhemieheksi.

Varapuhemiehen paikalle keskustasta on arveltu Sirkka-Liisa Anttilaa, Mauri Pekkarista tai Seppo Kääriäistä. Kokoomuksesta ehdolla on Ilkka Kanerva.

Tuleva hallitus on HS:n tietojen mukaan harkinnut energiaveronkorotuksia. Autoveroon kaavaillaan jonkinlaista alennusta. HS:n tietojen mukaan Sipilä haluaa jatkaa neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta.

Kun kaikki oli tiistai-iltana valmista, Sipilä twiittaasi maailmalle uutisen: "Vatulointikori on tyhjä."

Hän sanoi hallituksen aloittavan työskentelynsä avokonttorissa valtioneuvoston tiloissa. Prosessi ei lopulta ollut vaikea.

"Hyvältä tuntuu nyt. Suorastaan nautin tästä."HS-työryhmä: Piia Elonen, Martta Nieminen, Eeva Palojärvi ja Olli Pohjanpalo.

Leif Rosas
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini lähti tiistai-iltana yksinäiselle korttelikävelylle. Soini suosittelee puolueelleen hallitukseen menoa ensimäistä kertaa historiassa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini lähti tiistai-iltana yksinäiselle korttelikävelylle. Soini suosittelee puolueelleen hallitukseen menoa ensimäistä kertaa historiassa.
Hallitusneuvottelut päättyivät finaali-illalliselle- Soini ei puhunut enää mitään
Hallitusneuvottelut päättyivät finaali-illalliselle- Soini ei puhunut enää mitään
Kaikkien hallituspuolueiden neuvottelijat kokoontuivat tiistai-iltana Smolnaan yhteiselle finaali-illalliselle ja salkkujaosta kuulemaan. Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo tunnustaa haikeuden kaksiviikkoisen rutistuksen jäljiltä. Keskustan Matti Vanhanen antaa neuvotteluprosessille kympin arvosanan, mutta ei paljasta ministeriaikeitaan. Puheenjohtaja Timo Soini ei sen sijaan sanonut sisään mennessään enää mitään. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaus ja leikkaus Janne Järvinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat