Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi hallitus etsii lypsettäviä yhtiöitä

Iso investointiohjelma rahoitetaan ainakin osin valtionyrityksistä kerättävillä varoilla

Kotimaa
 
Aku Isotalo HS
VR on ryhtynyt paikkaamaan valtion budjettia osingoilla. Yhtiö kasvatti valtiolle maksamansa osingon tänä vuonna sataan miljoonaan euroon viime vuoden 30 miljoonasta eurosta.
VR on ryhtynyt paikkaamaan valtion budjettia osingoilla. Yhtiö kasvatti valtiolle maksamansa osingon tänä vuonna sataan miljoonaan euroon viime vuoden 30 miljoonasta eurosta. Kuva: Aku Isotalo HS

Rahat tulevan hallituksen suureen investointiohjelmaan aiotaan HS:n tietojen mukaan ainakin osin kerätä siirtämällä valtion omistamien yritysten varoja valtion budjettiin.

Hallitus aikoo käyttää kolmen vuoden aikana 1,6 miljardia euroa muun muassa teiden korjaamiseen ja hallituksen kärkihankkeisiin. Hankkeiden sisältö lyödään lukkoon sen jälkeen, kun uusi hallitus on nimitetty.

Varat investointeihin pitäisi hallitustunnustelija Juha Sipilän (kesk) mukaan kerätä omaisuudesta syntyvillä tuloilla, mutta omaisuutta ei aiota kuitenkaan myydä. Näin julkisen talouden alijäämä eli menojen ja tulojen erotus ei paisu.

Jos valtio myy omaisuuttaan ja käyttää rahat esimerkiksi teiden korjaamiseen, julkisen talouden tasapainon lasketaan heikkenevän. Tätä hallitus ei halua, koska Suomi on jo nyt EU:n komission silmätikkuna julkisen talouden alijäämän takia.

Jos valtion omistamat yritykset taas tulouttavat varoja osinkoina valtion budjettiin, julkinen talous ei tällä laskutavalla heikkene.

Kokonaan investointiohjelmaa tuskin saadaan kasaan yritysten kirstuja kaivelemalla, koska valtionyhtiöillä ei ole kovin suuria mahdollisuuksia kasvattaa maksamiaan osinkoja.

"Tapoja on monenlaisia, ja näitä käsitellään kesäkuussa", kertoo valtioneuvoston omistajaohjauksen päällikkö, ylijohtaja Eero Heliövaara.

Erityisesti pörssiin listaamattomia yrityksiä on käyty läpi. Ajatuksena on ollut etsiä "laiskoja pääomia", joita yritykset eivät välttämättä tarvitsisi. Heliövaara kuvaa, että yritysten varoja ja velkoja mittaavan taseen pitää olla oikein mitoitettu.

Valtion listaamattomista yrityksistä eniten varoja on VR:llä. Yhtiöllä oli vuodenvaihteessa yli 1,5 miljardia euroa omia pääomia. Lisäksi VR:llä on vain vähän velkaa.

VR:n talousjohtaja Outi Henriksson perustelee suurta omavaraisuutta kahdella seikalla. Tuoreimmat kalustot on ostettu velkarahan sijaan leasing-hankintoina, jotka eivät rasita tilinpäätöstä samalla tavalla kuin velka. Toinen syy on varautuminen tuleviin isoihin kalustohankintoihin, kuten sähkövetureihin.

"Me teemme noin kahdella miljardilla eurolla investointeja seuraavan 15 vuoden aikana."

Valtion kannalta kiinnostavaa on, mitä energiayhtiö Fortum aikoo tehdä 4,4 miljardin euron myyntivoitollaan, jonka yhtiö sai kauppaamalla keväällä Ruotsin sähkönsiirtoverkot. Valtio omistaa Fortumista hieman yli puolet.

Jos Fortum jakaisi kaiken myyntivoiton osinkoina, valtio saisi yli kahden miljardin ylimääräisen osinkopotin. Tällaista lisäosinkoa Fortum ei suunnittele, koska yritys haluaa myös investoida, mutta valtio on varmasti tässä tilanteessa kiinnostunut ylimääräisistä osingoista.

Heliövaaran mukaan varojen käyttö on pitkälti yhtiön päätös. Fortumin hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf ei tiistaina kommentoinut asiaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat