Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiikka ja jättijärjestö jakavat Akavaa kahtia

Sture Fjäder sai jatkokauden lähes 600 000 jäsenen Akavassa

Kotimaa
 
Markku Ulander Lehtikuva
Sture Fjäder valittiin uudelleen Akavan puheenjohtajaksi tiistaina.
Sture Fjäder valittiin uudelleen Akavan puheenjohtajaksi tiistaina. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Poliittinen lobbaus ja valmisteilla oleva palkansaajien jättijärjestö aiheuttavat säröjä korkeasti koulutettuja edustavaan Akavaan.

Tämä kävi ilmi tiistaina, kun keskusjärjestö piti liittokokouksensa Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla. Äänestyksen jälkeen kokous valitsi Sture Fjäderin puheenjohtajaksi jatkokaudelle.

Kuka?

Sture Fjäder

 Sture Fjäder, 57, on johtanut Akavaa vuodesta 2011.

 Sitä ennen hän oli Suomen Ekonomiliiton edunvalvontajohtaja ja Ylempien Toimihenkilöiden YTN:n puheenjohtaja.

 Fjäder on sosionomi ja kauppatieteiden maisteri. Hän on kokoomuslainen.

 Puheenjohtajan seuraava tehtävä on neuvotella yhdessä muiden keskusjärjestöjohtajien kanssa, millaiset palkankorotukset noin 90 prosenttia suomalaisista palkansaajista saa ensi vuonna.

 Neuvottelujen takaraja on 15. kesäkuuta.

Fjäder voitti äänestyksessä Heikki Kaupin, joka on akavalaisen Tekniikan akateemisten (TEK) toiminnanjohtaja. TEK:ssa on yli 70 000 jäsentä, ja se on Akavan toiseksi suurin liitto yli 120 000 opettajaa edustavan OAJ:n jälkeen. Liittojen hallitsema keskusjärjestö Akava edustaa lähes 600 000 palkansaajaa, joista suurin osa on käynyt korkeakoulun.

Fjäder sai äänestyksessä 509 ääntä ja Kauppi 338 ääntä. Fjäderiä kannattivat liitoista ainakin OAJ, Ekonomiliitto ja Lääkäriliitto. Kauppi ilmoittautui kisaan vasta viime viikon lopulla.

Kauppia kannattanut Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari sanoi liittokokouksessa pitämässään puheessa, että Akava on melkein jakaantunut kahtia.

Hänen mukaansa on olemassa "poliittisesti sisäänpäin kääntynyt Akava", joka vie järjestöä "päätöksenteon ulkokehälle". Toinen puoli taas on muiden palkansaajajärjestöjen kanssa yhteistyötä etsivä Akava, sanoi Porokari.

Porokarin Insinööriliitto on mukana rakentamassa SAK:n ja STTK:n liittojen kanssa uutta jättijärjestöä, vaikka Akavan enemmistö on ilmoittanut pysyvänsä järjestön ulkopuolella. Hankkeen päämäärä on noin 1,7 miljoonan palkansaajan järjestö, jonka pitäisi olla toiminnassa vuoden 2017 alussa.

Heikki Kauppi sanoi tiistaiaamuna ennen liittokokousta, että yhteistyökyvyn parantaminen on hänen mielestään yksi syy puheenjohtajan vaihtamiseen.

"Akavassa ei ole suuria erimielisyyksiä linjasta. Haastaisin kuitenkin nykyisen puheenjohtajan asenteen uutta keskusjärjestöhanketta kohtaan", Kauppi sanoi.

"Hän ikään kuin haastaa sen, mutta minusta tosiasia eli uusi keskusjärjestö pitäisi hyväksyä ja yrittää tehdä sen kanssa parasta mahdollista yhteistyötä. Sinänsä olen sitä mieltä, että Akavan pitää pysyä itsenäisenä."

Fjäder toivoi valintansa jälkeen, että vaali puhdistaa Akavan ilmaa. Hän piti Akavan sisäistä keskustelua normaalina järjestöelämän keskusteluna. Hän toivoi kuitenkin enemmän yhtenäisyyttä ja vakaampaa seisomista yhdessä tehtyjen päätösten takana. "Ei Akava ole missään ulkosyrjässä", Fjäder vastaa.

"Jos kaikki liitot menivät saman keskusjärjestön alle, järjestäytymisaste menisi pian alle 40 prosentin."

Nyt järjestäytymisaste on yli 70 prosenttia. Fjäderin mielestä yhdessä keskusjärjestössä olisi vaikea sovittaa esimerkiksi korkeasti koulutettujen ja duunareiden edunvalvontaa.

Fjäder sanoi, että Akavan pitää tehdä paljon poliittista lobbausta lähivuosina. Hän odottaa uuden hallituksen tekevän työmarkkinajärjestöille ehdotuksia kilpailukyvyn nostamiseksi, vaikka yhteiskuntasopimus kaatuikin.

Omassa johtamisessaan Fjäder ei näe suurta muutostarvetta. "Minun vain pitää entistä enemmän kuunnella liittoja ja oppia heiltä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat