Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päihteistä puhuttava rauhallisesti

Tuhannet nuoret juhlivat viikonloppuna kouluvuoden päättymistä. Jos juhlista palaa kotiin humalainen nuori, miten vanhempien pitäisi toimia? HS kysyi asiaa nuorisopoliisilta, nuorisotyöntekijältä ja palkitulta äidiltä.

Kotimaa
 
Elina Tahkola Tampere
Tähän naiseen Tikkurilan teinit luottavat
Tähän naiseen Tikkurilan teinit luottavat
HS seurasi nuorisotyöntekijä Minna Vaittisen perjantai-illan kierrosta Vantaan Tikkurilassa. Vaikka katupartion yhtenä tehtävänä on puuttua alaikäisten juomiseen, nuoret suorastaan parveilevat Vaittisen ympärillä. Toimittaja: Iisakki Härmä, kuvaus ja leikkaus: Leif Rosas

"K iittäisin nuorta, että hän tuli kotiin. Yrittäisin selvittää, mitä hän on juonut ja paljonko. Kun nuori menee nukkumaan, kävisin yöllä katsomassa häntä.

Humalatilasta kannattaa puhua paremmin, kun nuori on vastaanottava. Kannattaa kertoa alkoholimyrkytyksestä ja siitä, että alkoholi vaarantaa nuoren kehitystä ja että humalassa on alttiimpi tapaturmille. Jos nuori ei ole kovin keskusteleva, hänelle voi tulostaa artikkeleita alkoholin vaaroista.

Fakta

Koulut avaavat ovensa taas elokuun puolivälissä

 Koulut alkavat elokuussa viikolla 32 tai 33. Helsingin, Espoon ja Vantaan peruskoulut avaavat ovensa keskiviikkona 12. elokuuta.

Alkoholin käytössä vanhemman oma esimerkki on tärkeää. Seuraamuksia miettisin yhdessä nuoren kanssa, sillä siten he sopeutuvat niihin paremmin.

Kotiintuloajoista kannattaa sopia ja valvoa niitä. Kannattaa tarjoutua hakemaan nuori, jos bussit eivät kulje. Jos nuori perustelee tekemisiään, että "kaikki muut", hänelle voi sanoa, että joka perheellä on omat säännöt. Nämä ovat meidän säännöt.

Kannattaa tutustua nuoren kavereihin ja heidän vanhempiinsa. Se helpottaa yhteydenpitoa. Jos nuori käyttää toistuvasti päihteitä, kannattaa hakea apua.

Vanhempien hermostuminen on luonnollista. Olen itsekin hermostunut. Myöhemmin olen selittänyt nuorelle, että hermostuin, koska rakastan häntä ja olen huolissani hänestä."

"I llalla kannattaa katsoa, millainen on nuoren terveydentila ja ohjata hänet nukkumaan.

Aamulla rauhallinen ja asiallinen keskustelu on ehdottomasti hyödyllisintä. Syyttely vain vaikeuttaa keskustelua.

Nuorelta voi kysyä illan kulusta. Hänelle kannattaa kertoa päihteiden vaikutuksista nuoren kehitykseen. Kannattaa kertoa, mitä kaikkea voi sattua, kun käytetään päihteitä.

On hyvä puhua päihteettömyyden eduista. Voi sanoa, että vireys on parempaa ilman päihteitä, ehtii ja jaksaa harrastaa, rahaa jää muuhun mukavaan.

Voi kertoa, että päihteet vaikuttavat haitallisesti ulkonäköön ja että päihteetön löytää helpommin seurustelukumppaneita. Kannattaa sanoa, että nykyisin ei ole enää muodikasta olla humalassa tai "budipäissään" (pilvessä).

Nuorta pitää muistuttaa siitä, ettei pidä ottaa vastaan päihteitä tutuilta eikä tuntemattomilta. Tärkeintä on painottaa nuorelle, että hän on tärkeä ja rakas. On myös tärkeää ilmaista, että nuori on aina tervetullut kotiin ja että vanhemmille voi kertoa kaikista asioista.

Nuoret on fiksuja. Vanhemmista voi tuntua, että he puhuvat seinille, mutta nuoret kyllä kuuntelevat ja ymmärtävät."

 

"K un nuori menee isompaan tapahtumaan, ole itse skarppina tuo ilta. Aseta kotiintuloaika.

Käy vaikka kylillä katsomassa, missä mennään. Soita illan aikana nuorelle. Pahimmillaan ole valmis hakemaan hänet poliisiasemalta, jos soitto tulee.

Kun nuoren kotiintuloaika koittaa, herää itsekin silloin. Käy juniorin juttusilla.

Laita päihtynyt nuori nukkumaan kylkiasentoon. Käy myöhemmin katsomassa, onko kaikki hyvin. Jos viimeiset juomat on otettu vasta vähän ennen kotia, saattaa humalatila vielä nousta.

Vasta aamulla on aika käydä läpi, mikä meni pieleen.

Kannattaa kertoa, että alkoholi vaikuttaa haitallisesti kasvavan nuoren terveyteen ja ennen kaikkea keskushermoston kehitykseen. Kannattaa myös rikkoa nuoren "minulle ei satu mitään" -illuusio.

Monet nuoret vetoavat perinteiseen tyyliin "kaikki muut". Siihen ei pidä sortua. Täysin raittiiden osuus nuorista kasvaa.

Osa vanhemmista ostaa nuorelle juomia, jotta hän ei käyttäisi hämärämiehiä hakijoina. Se on tyhmyyttä ja rangaistavaa. Hakija on yleensä tuttu.

Jos on itse nuorena sekoillut, kannattaa miettiä, haluaako lapselle samat kokemukset."

Elina Tahkola, Tampere
Viiden aikuisen lapsen äiti, kuusi vuotta kriisiperheen äitinä. Sinä aikana perheessä asui yhteensä 63 lasta. Sai äitienpäivänä Valkoisen Ruusun ritarikunnan kunniamerkin.
 

Reijo Hietanen
Elina Tahkola
Elina Tahkola
Pentti Vänskä
Toni Reinikainen
Toni Reinikainen
Leif Rosas
Minna Vaittinen yhdessä Ricco Himman kanssa.
Minna Vaittinen yhdessä Ricco Himman kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat