Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunnat säästävät patistamalla lapsia päivähoidosta kerhoihin

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Oululaisessa Värtön päiväkodissa otettiin henkilökunnan kahvihuone kerhokäyttöön. Lapset Aino Kangas (vas.), Jenna Horttanainen ja Veera Horttanainen leipoivat pikkuleipiä Heli Eskolan johdolla.
Oululaisessa Värtön päiväkodissa otettiin henkilökunnan kahvihuone kerhokäyttöön. Lapset Aino Kangas (vas.), Jenna Horttanainen ja Veera Horttanainen leipoivat pikkuleipiä Heli Eskolan johdolla. Kuva: Vesa Ranta

Kunnat ohjaavat kotona olevien vanhempien lapsia entistä herkemmin kokopäivähoidosta kerhoihin. Syynä ovat säästöt. Kerholapsi maksaa vain kolmanneksen kokopäiväryhmässä olevan lapsen hinnasta.

Kerholapset tulevat halvemmiksi, koska laki ei säätele kerhojen henkilökunnan määrää. Kunnat saavat soveltaa mitoitusta miten parhaaksi katsovat.

Useimmiten kunnallisissa kerhoissa on noin 13 lasta yhtä aikuista kohden. Alle kolmevuotiaille pyritään varaamaan enemmän hoitajia: yksi aikuinen kahdeksaa lasta kohden.

Kuntien tehtävä on vaikea. Vaikka uusia kerhoja on perustettu, ne eivät ole onnistuneet houkuttelemaan suuria määriä lapsia.

Yksi poikkeus isojen kaupunkien joukossa kuitenkin on: Oulu. Siellä jo joka neljäs kunnallisessa päivähoidossa oleva lapsi on kerhossa.

Oulussa kerhojen lisäämiseen on pyritty löytämään halpoja keinoja. Tiloja on haettu kahvihuoneista ja kirjastoista sekä ulkoa pallokentiltä ja metsistä.

Oulun lisäksi ulkoiluleikkikoulut ovat laajasti käytössä Turussa. Myös Helsingissä on perustettu ulkoilukerhoja, ja Espoossa niitä aletaan toteuttaa ensi syksynä.

Säästöä syntyy, koska ulkokerho pidetään ulkona säällä kuin säällä.

"Pieni taukotila on toki oltava. Lisäksi ulkokerhon vetäjäksi tarvitaan paneutuva henkilö, jolle ulkoilu on elämäntapa", Oulun varhaiskasvatuksen palvelujohtaja Ulla Rissanen korostaa.

Osa vanhemmista on ollut ulkoilukerhoista innoissaan. Osa taas kokee ne liian vaativina.

Viisivuotiaan kerholaisen äiti Tanja Karkkola ei välttämättä laittaisi omaa lastaan ulkokerhoon. "Ehkä se olisi liian ekstriimiä."

Karkkola tuo lastaan perinteiseen kolme tuntia kestävään ja kolmena päivänä viikossa järjestettävään sisäkerhoon oululaisessa Värtön päiväkodissa. Kerholle on tehty tilat henkilökunnan kahvihuoneeseen.

"Olen ollut kerhoon tyytyväinen", toteaa Mervi Hälinen. "Tosin parivuotias kerholaiseni ei vielä puhu, joten jos kerhossa on ahdasta, se tieto ei minulle välity."

Ouluun verrattuna muiden isojen kaupunkien kerhotoiminnan osuudet ovat yhä pieniä – muutamien prosenttien luokkaa.

Jo ensi syksyksi monet kaupungit kuitenkin tavoittelevat roimaa kasvua, ja ne mainostavat kerhojaan päiväkoti-ikäisten lasten vanhemmille.

"Laajennamme kerhotoimintaamme, joten olemme mainostaneet kerhoja näkyvästi", Espoon varhaiskasvatuksen johtaja Titta Tossavainen kertoo.

"Nettisivuiltamme löytyy mainosvideo, ja hakea voi koko ajan."

Oulun Rissanen sanoo kokopäiväpaikkojen vähentämisen olevan pitkäjänteistä työtä.

"Käymme keskusteluja päiväkodeissa aina, kun perheen tilanne muuttuu ja tulee äitiyslomia tai työttömyysjaksoja. Näissä tilanteissa tuodaan esille mahdollisuus siirtyä kerhoon. Palvelutakuu takaa perheelle paikan kokopäiväryhmässä heti, kun tilanne taas muuttuu."

Kerhot ovat maksuttomia Oulussa, Tampereella, Helsingissä ja Vantaalla.

"Siirryimme maksuttomuuteen, jotta kulut eivät kerhoon siirryttäessä kasva sellaisellakaan perheellä, joka kuuluu nollamaksuluokkaan", Rissanen sanoo.

Kuntien ilmainen kerhotoiminta on ollut kova isku seurakuntien lapsikerhoille. Esimerkiksi Oulussa seurakuntien kerholaisten määrä on selkeästi vähentynyt. Espoossa kaupungin kerhot ovat yhä maksullisia, ja seurakuntien edullisissa päiväkerhoissa riittää lapsia.

"Toivomme, että jatkossakin seurakunnan lapsikerhot voisivat jatkaa sillä laajuudella, mitä seurakunnat sitä järjestävät. Monille vanhemmille seurakunnan kerhot käyvät, toki eivät kaikille", Tossavainen toteaa.

Kaupungit laskevat säästäneensä kerhojen ansiosta jo nyt jopa miljoonia. Vantaalla kerholaisten määrä kasvoi viime vuonna 35 prosenttia ja säästöä syntyi 1,4 miljoonaa euroa.

Oulussa säästöä on kertynyt vuositasolla lähes kaksi miljoonaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat