Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskosvauvat kirivät minipuberteetin avulla

Kotimaa
 

Vauvojen minipuberteetti eli pian syntymän jälkeen käynnistyvä sukupuolihormonitason nousu on asiantuntijoiden piirissä tunnettu jo kauan.

Minipuberteetti kestää muutaman kuukauden. Sinä aikana sukupuolihormoneja erittyy saman verran kuin aikuisilla.

Erityisen voimakkaasti sukupuolihormoneja erittävät keskoset.

Kesäkuussa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa verrattiin keskosten ja täysiaikaisina syntyneiden vauvojen hormonitasoja ensimmäistä kertaa seurantatutkimuksessa.

Tanja Kuiri-Hännisen tutkimuksessa selvisi, miksi keskosvauvalla erittyy minipuberteetin aikana sukupuolihormoneja enemmän kuin täysiaikaisena syntyneillä vauvoilla.

Kuiri-Hännisen mukaan keskoset ikään kuin kirivät ensimmäisinä elinkuukausinaan ikätoverinsa kiinni kehityksessä. Syynä on juuri voimakas minipubertiteetti.

"Keskosten epäkypsyys selittää korkeammat sukupuolihormonitasot minipuberteetin aikana", Kuiri-Hänninen sanoo.

Väitöstutkimuksessa seurattiin 125 lapsen minipuberteetin aikaisia sukupuolihormonitasoja sekä hormonien vaikutuksia kudoksiin.

Ensimmäisen kerran lapset tutkittiin viikon iässä ja sen jälkeen kerran kuussa puolivuotiaiksi asti.

Lapsista 58 oli täysiaikaisina syntyneitä ja 67 keskosia. Hormonitasoja määritettiin virtsanäytteistä. Niiden kerääminen ei tuota lapselle kipua.

Kuiri-Hänninen korostaa, että vauvojen minipuberteetti on normaali kehitysvaihe.

Tytttöjen kohtu ja rintarauhaset kasvavat, samoin poikien penis ja kivekset. Minipuberteettiin voi kuulua myös iho-oireita kuten aknea.

Tutkittujen keskosvauvojen sukuelimet kasvoivat nopeammin kuin ikätovereilla. Keskostytöjen rintarauhaset jäivät jonkin verran suuremmaksi kuin täysiaikaisena syntyneillä, mutta 14 kuukauden iässä erot olivat tasoittuneet.

Kuten teini-ikäiset, myös vauvat ovat puberteetin aikana herkkiä ympäristölleen. Kuiri-Hännisen mukaan se kannattaa huomioida esimerkiksi välttämällä niin sanottuja hormonihäiritsijöitä. "Hormonien kaltaisesti käyttäytyville aineille, kuten ftalaateille, ei varmasti kannata altistaa vauvaa minipuberteetin aikana. Luonnollisten hormonien täytyy antaa vaikuttaa normaalilla tavalla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat